fbpx

Formula 1 – Alonsu vraćen podijum

Formula 1 – Alonsu je vraćen podijum i treće mesto koje je osvojio u trci za Veliku nagradu Saudijske Arabije

Foto: Aston Martin Media

Formula 1 – Alonsu je vraćen podijum i treće mesto koje je osvojio u trci za Veliku nagradu Saudijske Arabije, a koje mu je nakon proglašenja pobednika bilo oduzeto zbog dodeljivanje kazne od 10 sekundi. Sve je počela kada je Alonso bio kažnjen sa pet sekundi zbog toga što se na startu trke nije pravilno postavio u označeno polje na stazi.

Foto: Aston Martin Media Portal

Vozač Aston Martin Formula 1 tima je odradio kaznu tokom perioda vozila sigurnosti i praktično ništa nije izgubio u plasmanu. Međutim, na samo tri kruga pre kraja trke pojavila se informacija da bi mogao dobiti još jednu kaznu, ali od 10 sekundi, odnosno slično kako je prošao Esteban Ocon na prvoj trci sezone, zbog toga što kazna nije pravilno odslužena. Tačnije, zbog toga što je neko od mehaničara (mehaničar sa dizalicom na zadnjem delu) dodirnuo bolid Aston Martin pre isteka pet sekundi.

Foto: Aston Martin Media Portal

Trka je završena, Alonso je ciljem prošao kao treći, prošla je ceremonija proglašenja pobednika, šampanjac je popijen, da bi FIA post festum dodelila kaznu i time pomerila Alonsa u plasmanu na četvrto mesto. Alonso je prihvatio kaznu bez mnogo negodovanja, ali je izjavio da je nekorektno dodeliti kaznu 25 krugova kasnije, obzirom da bi u suprotnom vozio brže i napravio veću prednost u odnosu na Russela koji je bio iza njega, a kojem je na kratko i dodeljeno treće mesto nakon kazne Alonsa.
Međutim, Aston Martin se žalio na odluku i tražio reviziju prekršaja, a u tom slučaju dužan je da dostavi nove dokaze koji u trenutku prekršaja nisu bili dostupni sudijama i delegatima na stazi. Tim Aston Martin F1 je dostavio čak sedam snimaka na kojima se vidi da su bolidi na raznim trkama tokom služenja iste ili slične kazne bili dodirnuti dizalicom, ali nisu bili kažnjeni. Šta više, navodno mehaničar nije dodirnuo dizalicom bolid, samo je bio spreman za podizanje. Samim tim, tim Formule 1 Aston Martin u žalbi je dostavio je novi i nepobitan dokaz koji je vezan za prekršaj i odluku sudija.
Sudije i odgovorni iz FIA su odlučili da nema jasnog dokaza da je učinjen prekršaj i povukli su odluku o kazni Alonsa i tima Aston Martin. Time je Fernandu Alonsu vraćeno treće mesto i osvojeni poeni kao i timu Aston Martin u konkurenciji vozača tako i u plasmanu konstruktora. Alonsu je ovo jubilarni 100. plasman na podijum u dugoj karijeri u kojoj je došao do dve titule šampiona sveta Formule 1 vozeći za tim Renault F1.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

„Automobil godine 2023 u Srbiji“ u znaku jubileja

Unazad 30 godina pod kupolama Beogradskog sajam tokom Salona automobila, novinarski žiri dodeljuju lasakvu ...

Kabriolet verzija BMW Serije 8 prolazi kroz pakao Nevade

BMW je obeležio povratak Serije 8 predstavljanjem M850i xDrive luksuznog kupea u junu ove ...

EU tvrdi da ima dokaze o državnim subvencijama

EU tvrdi da ima dokaze o državnim subvencijama kineskim proizvođačima električnih automobila EU tvrdi ...

Potpisano – Hamilton ostaje u Mercedes-AMG Formula 1 timu

Da li je samo marketinški trik ili su stvarno bili teški pregovori nikada nećemo ...

Geely kupuje Proton i Lotus

Kineski automobilski gigant Geely preuzima 51 odsto akcija britanskog brenda sportskih automobila Lotus, kao ...

Mazda MX-5 Miata RS ide u serijsku proizvodnju

Mazda MX-5 Miata RS ide u serijsku proizvodnju zajedno sa sportskom verzijom Mazde 3 ...