fbpx

MotoGP – Sprint na Algarveu pripao Bagnaiji

MotoGP – prva sprint trka u šampionatu sveta u motociklizmu ikada vožena na stazi Algarve pripala je Francescu Bagnaiji na Ducatiju

Foto: Ducati

MotoGP – prva sprint trka u šampionatu sveta u motociklizmu ikada vožena je na stazi Algarve u Portugalu. Staza na kojoj se postiže maksimalna brzina preko 350 km/h duga je 4.52 kilometra sa 15 krivina, a za sprint trku predviđeno je 12 krugova. Pol poziciju imao je Marc Marquez na Hondi, drugo startno mesto osvojo je branilac itule Francesco Bagnaija na fabričkom Ducatiju, a treće Jorge Martin na Pramac Ducatiju.
Najbolje je u sprint trku krenuo Marquez, a na drugo mesto se probio Martin, a odlično je startovao Enea Bastianini koji je čak obišao i Baganiju. Međutim, brzo se Bagnaia oporavio, vratio drugu poziciju a u prvom krugu obišao i Marqueza. Za Bastianinija se prva srint trka završila padom već u drugom krugu, kada ga je udario Luca Marini.
U trećem krugu trke vodio je Bagnaija, a iza njega su bili Martin, Marquez, Miller i Oliveira. Fabio Quartararo je od lošeg išao ka gorem. Udario ga je Joan Mir, obojica su ostali na stazi, ali je Francuz pao na 15 mesto, a Mir je kasnije ipak odustao na debiju za Hondu.
Marquez je padao u plasmanu. Na osam krugova pre kraja obišli su ga i Miller koji se probio na treće mesto i Oliveira. Za to vreme Jorge Martin obilazi Bagnaiju i vodi u trci, a isto čini i Miller koji na KTM-u obilazi Bagnaiju za drugo mesto. Domaćin Oliveira na debiju za RNF Aprilia tim vreba priliku da treće mesto oduzume Bagnaiji na šest krugova pre kraja sprint trke. Miler prelazi u vođstvo na polovini trke, ali Martin vraća poziciju na startno ciljnom pravcu zahvaljujući brzini Ducatija. Čak sedam vozača je u konkrenciju za podijum.

Foto: KTM Media

Tri kruga pre kraja, Bagnaija je mnogo brži na pravcu i obilazi Millera za drugo mesto. Timske kolege iz Aprilije Maveric Vinales i Aleix Espargaro vode bitku za 6. i 7. mesto. Dva kruga pre kraja, Marquez koristi bitku između Oliveire i Millera i dolazi do treće pozicije, Oliveira je četvrti, Miller peti.
Poslednji krug donosi borbu za pobedu, ali i treće mesto. Bagnaija je prešao u vođstvo, a Oliveira na treće mesto, ali za kratko zbog grešeke i širokog prolaza kroz krivinu.
Pobeda na prvoj  MotoGP sprint trci pripala je uz 12 poena Francescu Bagnaiji, drugo mesto Jorgeu Martinu, a treće mesto osvojio je Marc Marquez.

Plasman Sprint trke u Portugalu

1
1
F. BAGNAIA
19:52.862
2
89
J. MARTIN
+0.307
3
93
M. MARQUEZ
+1.517
4
43
J. MILLER
+1.603
5
12
M. VIÑALES
+1.854
6
41
A. ESPARGARO
+2.106
7
88
M. OLIVEIRA
+2.940
8
5
J. ZARCO
+5.595
9
73
A. MARQUEZ
+5.711
10
20
F. QUARTARARO
+5.924

 

 

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Vožnja motociklom prouzrokovala šumski požar

Požar je započeo u parku za off road vozila u Cleveland Nacionalnoj šumi u ...

Maveric Vinales i Yamaha ne znaju gde udaraju

Maveric Vinales pobednik ovogodišnje MotoGP trke u Kataru zajedno sa svojim fabričkim Yamaha ne ...

Neočekivan startni poredak u Herezu

Kladioničari su danas dobro zaradili na neočekivanim rezultatima kvalifikacija za Veliku nagradu Španije u ...

Yamaha MT-09 za 2021. donosi velike novine

Yamaha je za 2021. predstavila novi MT-09 hyper naked motocikl Jedan od najprodavanijih motocikala ...

MotoGP – Honda traži zamenu Marquezu?

MotoGP tim HRC se umesto u rekonstrukciji našao u situaciji da ozbiljno traži zamenu ...

Yamaha penzionisala R6 i predstavila sportski R7

Kada nešto prestane da se traži napraviš ono što se traži – Yamaha penzionisala ...