fbpx

Ford Mustang je i dalje zbirno najprodavaniji sportski automobil na svetu u poslednjih 10 godina

Tokom poslednjih 10 godina, Ford Mustang – koji slavi svoj 59. rođendan – najprodavaniji je sportski automobil na svetu, prema Fordovoj analizi podataka o registraciji iz S&P Global Mobility.
„Ponosni smo na čitavu Mustang porodicu, na ono što ona predstavlja za Ford, a posebno na naše strastvene vlasnike i fanove Mustanga”, rekao je Dave Bozeman, potpredsednik za vozila entuzijasta u odeljenjima Ford Blue i Ford korisnička podrška, „Posvećeni smo tome da služimo Mustangovoj globalnoj zajednici, od Atlante do Adelaide i šire, to je učinilo da Mustang zasluži čast najprodavanijeg sportskog automobila na svetu već 10 zbirnih godina.”
Prema internim podacima Forda, Sjedinjene Države ostaju mesto najveće potražnje za Mustangom zauzimajući 78% globalne prodaje. Ostala tržišta koja su zabeležila rast prodaje Mustanga u 2022. uključuju Nemačku sa 17,0%, Britaniju sa 14,4%, Švajcarsku sa 14,9% i Bliski Istok sa 7,4% rasta.
Potpuno nova, sedma generacija Ford Mustanga za 2024. dodaje ovoj automobilskoj legendi još jedno poglavlje, donoseći izgled, zvuk i privlačnost najprodavanijeg sportskog automobila na svetu u poslednjih deset godina. Bez obzira da li je kabriolet ili kupe, V8 ili 4-cilindrični sa turbo-punjenjem, manuelni ili automatski, Mustang nudi izbor između mnoštva cena i nivoa performansi.
Mustang sada ima dva nova motora – 2,3-litarski EcoBoost i Mustang GT najmoćniji ikada 5,0-litarski Coyote V8. Pored toga, tu je potpuno nova funkcija Remote Rev koja pruža mogućnost daljinskog pokretanja i turiranja motora pomoću priveska za ključeve, te nova elektronska drift kočnica koja može za tren pretvoriti početnika u profesionalca za driftovanje kakav je Vaughn Gittin Jr.
Mustang Dark Horse proširuje liniju kao prvo novo ime koje označava performanse u brendu od 2001. kada je predstavljen Mustang Bullitt, cilj mu je da bude novi standard performansi na ulici i stazi kakve može dati samo Mustang koji izgleda kao zver i ima posebno modifikovani 5.0-litarski V8 – najmoćniji 5,0-litarski V8 ikada, koji proizvodi 500 konjskih snaga.
Mustang Mach-E SUV, električni je član porodice Mustang, sada dostupan u 39 zemalja, a nedavno je lansiran na Tajvanu i Australiji. Ford je proizveo svoj 150.000-ti Mustang Mach-E otkako je počela proizvodnja pre skoro dve godine, što je značajna prekretnica zato što kompanija povećava proizvodnju električnih vozila na stopu od 600.000 godišnje do kraja 2023. i više od 2 miliona godišnje do 2026.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

10 milioniti Ford Mustag “odgalopirao” sa proizvodne trake

Nakon 54. godina neprestane proizvodnje, 10 milioniti Ford Mustang je sišao sa proizvodne trake ...

WRC – Trostruka pobeda za Hyundai u Grčkoj

WRC se nakon 13 godina Acropols Reli se vratio u kalendar šampionata sveta, a ...

Opel predstavio prvi električni reli automobil

Opel je predstavio prvi električni reli automobil na svetu, baziran na poslednjoj generaciji modela ...

BMW prekinuo dogovore sa Daimlerom

BMW je prekinuo dogovore o zajedničkim projektima sa Daimlerom, nakon što je, navodno, Daimler ...

Država preuzela najvećeg ruskog dilera automobila

Predsednik Rusije Vladimir Putin stavio je najvećeg ruskog dilera automobila pod privremenu državnu upravu ...

Ford USA najavljuje velike investicije

Ford USA najavljuje velike investicije u proizvodnju uključujući i sedmu generaciju modela Mustang Ford ...