fbpx

Formula 1 – Velika nagrada Majamija, peta trka F1 sezone 2023. vožena je na uličnoj stazi dugoj 5.412 metara sa 19 krivina

(Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202305072685 // Usage for editorial use only //

Formula 1 – Velika nagrada Majamija, peta trka F1 sezone 2023. vožena je na uličnoj stazi dugoj 5.412 metara sa 19 krivina.  Iz prvog reda startovali su Sergio Perez vozač red Bulla i Fernando Alonso vozač tima Aston Martin, dok su iz drugog reda krenuli Carlos Sainz, vozač tima Ferrari i Kevin Magnussen, vozač tima Haas. Treći red činili su Pierre Gasley u Alpini i George Russel u Mercedesu, a iza njih Charles Leclerc, koji je dobio novi, treći menjač, ali bez kazne i Esteban Ocon. Max Verstappen je krenuo sa devete pozicije i to na tvrdim gumama, a sa 10. Valtteri Bottas. Vozači iz prva četirireda krenuli su na srednje tvrdim gumama, osim Ocona na tvdim.
Do prve krivine nakon starta prvi je stigao Perez, a Alonso i Sainz su zadržali svoje pozcije, Verstappen je izgubio dve pozicije, ali brzo i povratio već u prvom od 57 krugova. Nyck de Vries i Lando Norris koji su krenuli sa začelja su imali kontakt. Lecler je uspeo da napreduje na šestu poziciju, a Magnussen je sa četvrte pao na sedmu. Već na ulasku u drugi krug Verstappen je napredovao do 8. pozicije.
U četvrtom krugu Magnussen i Leclerc vode borbu, a epilog je da su vozača Ferrerija obišli i Magnussen i Verstappen, koji se penje na šestu poziciju.

(Photo by Jared C. Tilton/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202305072689 // Usage for editorial use only //

U šestom krugu Perez ima prednost od 1.2 sekunde ispred Alonsa, kojem se približava Sainz. Gok se Russel drži petog mesta, mada sa Verstappenom koji se približava, Hamilton se muči sa prijanjanjem na 13. mestu.
Već u devetom krugu, Verstappen nakon obilaženja Russela stiže na petu poziciju, a sledeća meta mu je Gasley, koji prepušta ćetvrtu poziciju Verstappenu, ali i petu Russelu koji koristi priliku. Verstappen je u Red Bullu najbrži na stazi na tvrdim gumama.
U 10. krugu Perez vodi sa 1.8 sekundi ispred Alonsa, iza kojega je Sainz u DRS zoni sa 0.8 sekundi zaostatka, dok se Sainzu sa četvrte pozicije približava Verstappen, koji je u tom trenutku četvrti. Leclerc se muči na sedmoj poziciji i bezuspešno napada Magnussena, a Gasley sa devete pozicije čeka svoju priliku na tvrdim gumama. Magnussen već u 15 krugu menja gume.
U 14. krugu Verstappen lako obilazi Sainza, a pola kruga kasnije i Alonsa i Red Bull ima prvu i drugu poziciju već u 15. krugu. Vodi Perez, drugi je Verstappen, treći Alonso, četvrti je Sainz.
Russel i Leclerc menjaju gume u 18. krugu i prelaze na tvrde, a u trku se vraćaju na 12. i 15. poziciju. Sainz u 19. krugu menja gume, a na stazu se vraća na sedmo mesto, ali iza Hamiltona kojeg brzo obilazi i Hulkenberga.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

U 21. krugu Perez menja gume, a Vesratppen je u vođstvu, a Alonso je drugi, dok je Perez treći. Sainz obilazi Hulkenberga i dolazi na peto mesto, međutim zbog prekoračenja brzine pri ulasku u boks dobija kaznu od pet sekundi.

Foto: Aston Martin Media Portal

U 25. krugu Alonso menja gume i vraća se na peto mesto iza Sainza kojega čeka kazna. Dva kruga kasnije Alonso obilazi Sainza i prelazi na četvrto mesto iza Ocona koji je na trećem. Verstappen je 30 krugova na gumama na kojima je startovao, a ispred Pereze ima prednost od 16. sekundi. Alonso obilazi Ocona i prelazi na treće mesto. Leclerc, nakon izletanja u kvalifikacijama ima očajan vikend, muči se na 13. poziciji. U 33. krugu Hamilton propušta Russela na šestu poziciju. Velika borba se vodi za pozicije od 8. do 14. Solidnu trku ima Yuki Tsunoda u bolidu Alpha Tauri koji je 23 kruga pre kraja na osmom mestu.
Ocon na starim gumama u 35. krugu prepušta četvrtu poziciju Sainzu kojeg čeka kazna, a na menjaču Ocona je Russel koji ga ubrzo obilazi ga za peto mesto. Leclerc ne može da obiđe Magnussena u bolidu Haas, a Russel obilazi Sainza i stiže do četvrte pozicije. Leclerc u 38. krugu nekako uspeva da obiđe Magnusena za 10. mesto.

(Photo by Chris Graythen/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202305070039 // Usage for editorial use only //

Verstappen 40 krugova vozi na istim gumama, a ispred Pereza ima prednost od 17 sekundi 16 krugova pre kraja trke i povećava prednost.
Tek u 46 krugu, 11 krugova pre kraja Verstappen menja gume i prelazi na srednje tvrde. Izlazi na stazu iza Pereza kojije na 25 krugova starim tvrdim gumama. Na početku 48 kruga Verstappen se vraća na prvo mesto. Drugi je Perez, treći Alonso, četvrti Russel, peti Sainz, šesti Gasley, sedmi Leclerc, osmi Hamilton.
Četiri kruga pre kraja Leclerc se približio Gasleyu i obilazi ga za pesto mesto, a i Hamilton čini isto tri krivine kasnije i kreće u poteru za Leclercom iza kojeg je na manje od sekunde tri kruga pre kraja, a obilazi ga u 55. krugu i dolazi na 6. mesto.
Pobednik trke u Majamiju je Max Verstappen, drugo mesto osvojio je Sergio Perez a treći je Fernando Alonso. Russel je osvojio četvrto, Sainz peto, Hamilton šesto, a Leclerc sedmo mesto.
Sledeća trka vozi se 21. maja na stazi Enzo e Dino Ferrari u Imoli.

  1. 1 – Max Verstappen Red Bull
  2. 2 – Sergio Perez Red Bull
  3. 3 – Fernando Alonso Aston Martin
  4. 4 – George Russell Mercedes
  5. 5 – Carlos Sainz Ferrari
  6. 6 – Lewis Hamilton Mercedes
  7. 7 – Charles Leclerc Ferrari
  8. 8 – Pierre Gasly Alpine
  9. 9 – Esteban Ocon Alpine
  10. 10 – Kevin Magnussen Haas
  11. 11 – Yuki Tsunoda AlphaTauri
  12. 12 – Lance Stroll Aston Martin
  13. 13 – Valtteri Bottas Alfa Romeo
  14. 14 – Alex Albon Williams
  15. 15 – Nico Hulkenberg Haas
  16. 16 – Guanyu Zhou Alfa Romeo
  17. 17 – Lando Norris McLaren
  18. 18 – Nyck De Vries AlphaTauri
  19. 19 – Oscar Piastri McLaren
  20. 20 – Logan Sargeant Williams
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes smanjuje proizvodnju S-klase

Mercedes smanjuje proizvodnju S-klase zbog pada prodaje koji je čak 37% i umesto u ...

Topless BMW Serije 4 dobio veliku novinu

Dok se polemike oko novog grila hladnjaka BMW-a Serije 4 ne stišavaju iz Minhena ...

Zbog sendviča van trke Formule 1

Dan posle prve trke Formule 1 sezone 2018. stižu zanimljiva pa i bizarna objašnjenja ...

I 911 kao plag-in hibrid?!

Porsche razmatra mogućnost dodavanja elektro pogona u svoju ikonu model 911 Porsche je saopštio ...

Novi vetrovi u VW Gupi

Volkswagen grupa planira da uvede veću diferencijaciju među svojim markama VW, Seat i Škoda ...