fbpx

Predstavljen je Alpine A290_β, električna jurilica koja donosi nekoliko zanimljivih vesti za buduće kupce

Predstavljen je Alpine A290_β, električna jurilica koja donosi nekoliko zanimljivih vesti za buduće kupce. Pre svega, vraća se duhovni naslednik modela Renault 5 Alpine, vatrenog modela koji je predstavljen davne 1976. godine, čak i pre legendi kao što je Golf GTI. Uz činjenicu da se vraća model Renault 5, nešto što treba da nosi oznaku Alpine mora i da je zavredi performansama.
Iako neće svi biti oduševljeni Alpine A290_β, za sada koncept, je postavljen na CMF-B EV električnu platformu i imaće elektro pogon. Obzirom da je koncept, dizajneri su imali veliku slobodu i pustili maštu na volju za Alpine A290_β kako bi što jasnije demonstrirali sportski duh za koji je Alpine zaštitni znak. Osnova Alpine A290_β jeste Renault 5, predstavljen 2021. godine, ali, na primer, na svom zadnjem delu dobio je svetlosne grupe trkačke Alpine koja se takmiči u WEC šampionatu izdržljivosti.
Iako je Alpine A290_β mali automobil dug samo 4.05 metara, dobio je gigantske točkove od 20”, sa nekonvencionalnim kvadratnim dizajnom naplatka na kojem se našlo mesta i za francusku trobojnicu. Tek da trkački stil bude kompletan, točkovi imaju jedan centralni zavrtanj. Ruku na srce, ovakvu skupu avangardu ne treba očekivati na serijskom modelu, ali svakako će biti šta da se vidi.
A prava avangarda Alpine A290_β je u enterijeru. Tri sedišta su u legendarnoj konfiguraciji koji je za svoj McLaren F1 silom prlike i zbog boljeg balansa ikoristio Gordon Murray, mada ne treba zaboraviti da je takvo rešenje imala i Simca Baghera. Vozač je u sredni malo ispred putnika! U Alpine A290_β sedišta su od ugljeničnih vlakana, a strelastu postavku sedišta prati i strelasta forma armature, koja je stil pozajmila od “nosa” bolida Formule 1.
U minimalistički opremljenom enterijeru je i (recimo) šestougaoni upravljač, takođe inspirisan oblikom kakav maju trkački LMP2 A470 i A523 bolid Formule 1.
Za sada nisu objavljeni detalji o pogonu Alpine A290_β, ali se pominje vektorisanje obrtnog momenta, ali i multilink zadnja osovina, koja je najavljena i za Renault 5. U serijskoj verziji Alpine A290_β će imati tvrđu postavku ogibljenja, tri moda vožnje i četvoroklipne Brembo kočione čeljusti, preuzete od Alpine A110 kupea. Na kraju stiže i najbolja vest – Alpine A290_β de u serijsku proizvodnju 2024. godine, a pratiće ga GT-X Over crossover, električni naslednik Alpine A110, koj Renault razvija u saradnji sa Lotusom.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mlazni motor ponovo u automobilu?

Da li će mlazni motor ipak naći svoje mesto i ulogu u automobilu? Ako ...

Posebne pogodnosti za kupce Renault i Dacia vozila

Renault i Dacia spremili posebne pogodnosti za svoje kupce tokom oktobra Tokom oktobra Renault ...

GMC+gusenice+sneg=

GMC Sierra All Mountain koncept osvaja neistražene delove planine Vail. GMC Sierra 2500HD All ...

Šta zapravo sprema Bugatti sa modelom Bolide

Dok se uveliko priča o mogućoj prodaju kompanije, Bugatti je predstavio Bolide, model koji ...

Musk obećao Tesla Model 3 stigao

Kako što je i obećao CEO Tesle Elon Musk, upravo su isporučeni prvi primerci ...

Specijalna ponuda za SEAT Leon

U susret zimi i predstojećem sajmu automobila u Novom Sadu, Porsche SCG, uvoznik SEAT-a ...