fbpx

Nemački polovnjaci nisu iz Nemačke!?

Paradoks tržišta polovnih automobila u Nemačkoj: mnoga vozila se uvoze u Nemačku samo da bi se prodala dalje

Kroz godine, Nemačka je postala popularno mesto za kupovinu polovnih automobila. Nemačka vozila su posebno poželjna u istočnoj Europi gdje je opšte uverenje da automobili sa zapada nemaju nedostataka ili skrivenih oštećenja. Prema saveznoj agenciji za motorna vozila Nemačke, oko 2 miliona nemačkih polovnih automobila se svake godine ponovno registruje u drugim zemljama. U nekim zemljama, udeo uvezenih polovnih automobila iz Nemačke premašuje 50%.
Međutim, postoji čudan paradoks na nemačkom tržištu polovnih automobila: neka vozila uopšte nisu vožena na nemačkim putevima!
Automobili na prodaju u Nemačkoj mogu biti iz drugih zemalja
Najpopularniji oglasni i web stranice u Nemačkoj navode milione vozila, pa je raspon automobila za prodaju najveći od bilo kojeg drugog kontinenta. Međutim, neka vozila u ovim oglasima mogu biti iz drugih zemalja.
Podaci kompanije carVertical, koja se bavi istorijom automobila, sugerišu da 4,3% automobila koji se prodaju u Nemačkoj nikada nisu videli ulce Berlina, Münchena ili Hamburga, niti famožne nemačke „autobahnove” – već su došli iz drugih zemalja. Najvažnije zemlje gde su se polovni automobili prvo registrovali pre nego što su uvezeni u Nemačku su Italija (16,6%), Francuska (12,7%), SAD (10,6%), Belgija (9,1%) i Rumunija (5,1%).
Umesto da kupuju automobil iz Njemačke, kupci rizikuju kupovinu vozila koje je uvezeno iz druge zemlje. Ako prodavač skriva istoriju automobila, možda nije u najboljem stanju. Popravke lošeg kvaliteta, veliki broj pređenih kilometara i skrivena oštećenja uobičajeni su razlozi zbog kojih prodavači pokušavaju sakriti prošlost vozila i prodati ga drugde. Budući da zemlje često ne razmejenjuju podatke o istoriji vozila, teško je pratiti prevare vezane uz međunarodne transakcije.
“4,3% automobila s istorijskim zapisima u Nemačkoj ima neke podatke prijavljene u inostranstvu. Primetili smo da ljudi prodaju skupe modele u Nemačkoj, ali naši zapisi sugerišu da mnogi od njih nikada nisu korišćeni u zemlji. Stvara se iluzija da kupujete dobro održavani nemački automobil, kada je zapravo uvezen iz Italije, Francuske ili Rumunije “, objašnjava Matas Buzelis, rukovodilac komunikacija i stručnjak za automobilizam u carVertical-u.
Zašto su kupci i prodavci automobila iz istočne evrope privučeni nemačkom tržištu?
Prema Buzelisu, s nedostatkom novih automobila, izbor visokokvalitetnih modela na tržištu polovnih automobila može biti ograničen. Zato neki prodavci pokušavaju da prodaju svoja vozila predstavljajući ih kao da su iz Nemačke, jer ta zemlja ima veću publiku. Ako neko ne može da proda svoj automobil u Češkoj ili Rumuniji, onda će probati na nekom drugom mestu.
Nemačka je dugo poznata kao država koja privlači kupce automobila iz Istočne Evrope, ovo datira još iz vremena kada su istočne države bile pod Sovjetskim režimom. U to vreme, u Rusiji se proizvodilo dosta nekvalitetnih vozila kojima je falio komfor, pouzdanost, i kvalitet u globalu. Kao rezultat toga, svi su želeli uvozne automobile, a Nemačka se tu pojavila kao najbolji izbor.
Jedan od najpopularnijih mitova je da vozači u Nemačkoj kupuju novija, bolje opremljena i skuplja vozila, i usput striktno se drže saveta proizvođača kada su u pitanju popravke i održavanje. U realnosti, ovakvi klišei mogu da prevare ljude da se odluče za kupovinu automobila bez prethodne provere istorije ili pregleda automehaničara.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Red Bull menja motor Verstappenu?

Na spekulacije da bi Red Bull mogao promeniti motor u Versappenovom bolidu, Helmut Marko ...

Nova Insignia – ambiciozno, da li i opravdano?

U ponovo nastaloj globalnoj SUV maniji, porodična limuzina i njene “tradicionalne vrednosti” našli su ...

Da li boja automobila može uticati na rizik od nezgode?

Da li boja automobila može uticati na rizik od saobraćajne nezgode? Šta kažu analize ...

Serija 6 Gran Tourismo uskoro sa 2.0 litarskim dizelom

BMW je predstavio novu, osnovnu, verziju Serije 6 Gran Tourismo koju pokreće dvolitarski dizel ...

Peugeot predstavio novi logo pred novi 308

Peugeot je predstavio potpuno novi logo u skladu sa činjenicom da će ga premijerno ...