fbpx

Musk se nasmejao rekordima Rimac Nevere

Musk se nasmejao rekordima Rimac Nevere kojih je čak 23 i „tvrdi“ da može mnogo bolje od postignutog

Foto: Rimac Newsroom

Musk se nasmejao rekordima Rimac Nevere kojih je čak 23 i indirektno tvrdi da može mnogo bolje od postignutog. Rimac Nevera je od 17. maja zvanično nosilac brojnih (23) apsolutnih svetskih rekorda po pitanju ubrzanja i usporenja, čime je dokazala da se do ovakvih performansi praktično može doći isključivo uz elektro pogon.

Foto: Rimac Newsroom

Između stalog, Rimac Nevera je postavila novi svetski rekord u ubrzanju od 0 do 100 km/h za 1.81 sekundi i od 0 do 400 km/h do 0 km/h za neverovatnih 29.94 sekundi. Doduše, red je pomenuti da su ovi rezultati postignuti električnim hiperautomobilom koji košta oko dva miliona evra i biće proizveden u samo 150 primeraka.
Elon Musk, CEO Tesle je, po svojoj ustaljenoj praksi i na svojoj mreži Twitter, na rekorde Nevere stavio zanimljiv komentar “LOL” i, opet prema svojoj praksi, uzburkao duhove. Za početak, “LOL” je akronim za “laughing out loud”, odnosno “smejem se naglas”, što bi u žargonu srpskog jezika moglo biti “crkoh od smeha”.

Foto: Tesla

Iako su Twetteraši skočili na ovakav potcenjivački komentar, Musk se dalje nije izjašnjavao, iako je najlogičnije tumačenje LOL da će Tesla Roadster, kada se pojavi i ako se ikada pojavi (nedavno je Muske rekao da će se “valjda” pojaviti 2024. godine) biti daleko brži od Nevere.
Možda takvo predviđanje i zvuči suludo, ali se treba vratiti na početak. Rimac Nevera košta dva milona evra i do 100 km/h stiže za 1.81 sekundu. I u sebi ima najnovije tehnologije stavljene u svrhu brzine. Sa druge strane, sada već ostareli Tesla Model S košta (samo) oko 110.000 dolara, i po pitanju ubrzanja može skoro pa isto.

Foto: Rimac Newsroom

Radi lakšeg poređenje i bez preračunavanja mernih jedinica, situacija je sledeća: Rimac Nevera do 60 mph (96 km/h) stiže za 1.74 sekundi, a Tesla Model S Plaid a i Model X Plaid, za 1.99 sekndi. Četvrtinu milje, koja je standardna za drag trke ubrzanja Nevera prelazi za 8.25 sekundi a Model S za 9.23 sekunda, barem kako stoji na sajtu Tesle. Pri tom, Tesla Model S je “običan” automobil za svakodnevnu upotrebu, a Nevera (hiper)skupi hipersportista.

Foto: Tesla

A Tesla Roadster koji je otkriven sada več davne 2017. i još uvek je na čekanju najavio je novu evoluciju pogona sa tri motora, lakši je i aerodinamičniji od Modela S, pa ni opcija da je brži od Nevere nije toliko neverovatna. Još 2017. godine Tesla je najavio da će Roadster do 90 mph stizati za 1.9 sekundi (Nevera drži rekord sa 1.74), a uz Space X potisnike za zastrašujuću 1.1 sekundu. Doduše, u komentarima na Twetteru neko je podsetio da Nevera nema potisnike sa hladnim gasom, ali opet.
Jedini problem je što Roadstera nema pa nema. Musk kaže da će ove, 2023. godine biti završen razvoj i da se nada, ali ne obećava da će proizvodnja početi 2024. i dodaje sa će Roadster biti “sulud”, ali i da neće mnogo pridonositi profitu kompanije.
A Mate Rimac, vlasnik Rimac Automobili nije ostao dužan i na Muskov “LOL” odgovorio komentarom ROFL, (“Rolling on the floor laughing”), odnosno “Valjam se po podu od smeha”.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Hamilton i Leclerc su diskvalifikovani

Formula 1 – Hamilton i Leclerc su diskvalifikovani sa trke ja VN Amerike zbog ...

Koenigsegg brži od Bugattija

Dok svi pričaju o Bugatti Chirionu, Koenigsegg Agera rasturila rekord za više od 5 ...

Renault Zoe unapređen i sa većom autonomijom

Renaultov električni mališan je u prodaji još od 2012. doživeo evoluciju 2016. a sada ...

Formula 1 – Prost napušta Alpine, dolaze Szafnauer i BWT

Alpine Formula 1 tim prolazi kroz ozbiljnu personalnu reorganizaciju u poteri za boljim rezultatima ...

Volkswagen I.D. R juri rekord u Zelenom paklu

Nürburgring-Nordschleife nije slučajno nazvan Zelenim paklom, i rekordi na njemu se ne jure slučajno ...

Lepi bonusi za radnike Ferrarija

Lepi bonusi za radnike Ferrarija biće isplaćeni nakon što je marka iz Maranella ostvarila ...