fbpx

Predstavljen je Mercedes E-Klase Estate

Predstavljen je Mercedes E-Klase Estate namenjen kupcima koji ne žele SUV, ako ih uopšte još ima

Predstavljen je Mercedes E-Klase Estate namenjen kupcima koji ne žele SUV, ako ih uopšte još ima. A Mercdeses-Benz procenjuje da ne žele baš svi SUV, sa čime smo potpuno saglasni. Zbog toga, ne samo da je u svojoj ponudi zadržao novu C-Klasu Estate, nego je upravo otkrio i novu E-Klasu Estate, odnnosno, karavan, kako je kod nas odomaćeno nazivati verzije sa produženim krovom. Doduše, uz ovu vest stiže i vest da će Mercedes-Benz od 2030. godine potpuno izbaciti karavane iz svoje ponude, ali o tom po tom. C-Klasa i E-Klasa će u aktuelnim izdanjima do daljnjeg imati i karavan verzije.
Nova E-Klasa estate je daleko najveća od tri karavana koliko marka trenutno nudi, uključujući CLA Shooting Brake. Najnoviji, koji ima oznaku S214 ima čak i međuosovinski razmak produžen za 22 milimetra, a dužina karoserije luksuznog karavana stigla je praktično do pet metara – tačnije, 4.949mm i prema podacima proizvođača, budi više prostora nego ikada do sada.
Iz ponude Mercedes-Benz E-Klase Estate izbačena je verzija sa trećim redom sedišta, što je dobra vest za one kojima nikada nije ni bio potreban, ali su želeli velik prtljažni prostor. Sada je do visine prozora i uspravljenim naslonima zadnje klupe 615 litara, a može da se poveća do maksimalnih 1.830 litara. To znači da prema nekadašnjim mernim jedinicama za karavane u E-Klasu može da stane mnogo gajbi paradajza ili lubenica. Naravno, ovakve opisne jedinice mere teško da važe u nivou luksuza koje do danas preživeli karavani nude. Ukoliko se kupac odluči za plug-in hibridni pogon, biće razočaran prtljažnikom zbog kojega kupuje karavan. Kompletna instalacija i baterija plug-ina je u prtljažniku, koji se zbog toga smanjio na samo 460 litara.
Ruku na srce, Mercedes E-Klase Estate je elegantan karavan, koji bi mogao da pomrsi račune novom BMW-u Serije 5 Touring, čiji dizajn je znatno avangardniji od onoga koji su osmisile kolege iz Štutgarta. Pored elegancije, karoserija nove E-Klase Karavan ima i odličnu aerodinamiku (što i nije velik problem postići sa pet metara dugim automobilom). Koeficijent čeonog otpora je 0.26, još bolji nego što je bio.
Za novi Mercedes E-Klase Estate standardno je vazdušno oslanjanje zadnje osovine, dok je Airmatic opcional na obe osovine. Za punu udobnost i zabavu u vožnji brine se bogata oprema i kojoj se mogu naći tri ekrana kao u limuzini, uključujući selfi kameru, aplikacije za društvene mreže kao i Zoom za komunikaciju i video sastančenje u vožnji.
Za početak prodaje Mercedes E-Klase Estate stiže u verzijama E200 i E220d, kao i E300e plug-in hibrid. Benzinac koristi 2.0 turbo sa 204 KS i 320 Nm i opremljen je blagim hibridom koji dodaje i električnih 23 KS i 205 Nm. Ova pogonska kombinacija dovoljna je za ubrzanje do 100 km/h za 7.9 sekundi i maksimalnih 231 km/h.
E220d ima 2.0 turbodizel sa 197 KS i 440 Nm a u pomoć mu priskače isti hibiridni sistem koji radi na 48 V. Pervormanse su identične kao i u benzinskoj verziji. Za one koji žele više, malo kasnije stiće i šestocilindarska dizel verzija. Sve pogonske verzije koriste devetostepeni automatski menjač.
Što se E300e Estate tiče, pogon kombinuje 2.0 turbo benzinac od 204 KS i elektromotor od 129 KS, a točkovima može da isporuči maksimalno 312 KS i do 100 km/h stigne za 6.5 sekundi uz maksimalnij 227 km/h. Uz bateriju kapaciteta od 27 kWh E300e obećeva i do 100 kilometara vožnje samo na struju.
Mercedes najavljuje da će E-Klasa Karavan vremenom dobiti i dizel PHEV verziju, a ovu luksuznu karavan porodicu zaokružiće i AMG verzija, samo je pod znakom pitanja da li će biti V8 ili V6 PHEV koji u E63 ide čak i preko 700 KS. Da će biti nešto vartena, sasvim je sigurno kako bi odgovorio Audiju RS6, ali i BMW-u M5 Touring koji stiže 2025. godine.
Prodaja novog Mercedesa E-Klase Karavan počinje ove jeseni, a u pripremi je i povišena All-Terrain verzija.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Audi osvežio Q2 uz novine u pogonima

Audi je osvežio svoj najmanji crossover Q2, dodelio mu oštriji izgled i uneo novine ...

Lancia će (ipak) preživeti i praviti automobile

Stellantis je zvanično saopštio da će intenzivno investirati u posrnule marke koje se nalaze ...

Citroen C5 Aircross i službeno predstavljen

Za Citroen upravo pokazani C5 Aircross je perjanica ponude, barem tako kaže proizvođač Citroen ...

Koji automobili su najpouzdaniji po ADAC-u

Nemački ADAC je tokom prošle godine imao čak 3.7 miliona pomoći na putu, što ...

Zanimljivi popusti za modele Kuga i Mondeo

Uz paklene letnje vrućine, uvoznik marke Ford obradovao je kupce velikim popustima za modele ...

Proizveden poslednji Corvette sa motorom postavljenim napred

Chevrolet je nedavno predstavio potpuno novu, C8 generaciju modela Covrette, a juče je proizveden ...