fbpx

Formula 1 – Alpine je napravio veliku grešku!

Formula 1 – Alpine je napravio veliku grešku oteravši dva glavna čoveka tima uz odlazak još jednog ključnog stručnjaka

Foto: Alpine Global Media Website

Formula 1 – Alpine je napravio veliku grešku oteravši dva glavna čoveka tima iz odlazak još jednog ključnog. Kao grom iz vedra neba, pred početak trkačkog vikenda formule 1 u Belgiji, pojavila se vest da je tim Alpine F1 otpustio šefa tima Otmara Szafnauera i trkačkog direktora Alana Permanea, oz već najavljeni prelazak Pata Frya u Williams. Iako je Szafnauer bio na čelu tima samo 18 meseci, za Permanea, koji je u Enstonu proveo 30 godina, to definitivno ne važi. to ne važi Grubo rečeno, time je Formula 1 tim Alpine ostao obezglavljen.
Bivši vlasnik tima Minardi, australijski biznismen Paul Stoddart kaže da je Alpine Formula 1 tim napravio veliku, veliku grešku otpuštanjm ključnih ljudi tima, tim pre što nisu našli adekvatnu zamenu, nego u privremenog šefa tima promovisali potpredsednika Alpine Motorsporta Bruna Famina, a Juliana Rousea direktora Alpine vozačke akademije u trkačkog direktora. Jedino je na pozicija Pata Frya tranzicija izvedena relativno bezbolno i na njegovo mesto doveden je Matt Harman, dosadašnji tehnički direktor tima. Stoddart smatra da če Famin, koji je u Alpine F1 došao prošle godine biti “žrtveno jagnje”.

Foto: Alpine Global Media Website

“Poznajem Otmara Szafnauera 20 godina, znam kako je to biti šef tima i pod kakvim je pritiskom, i posao koji radite a niko ga ne vidi. Alpine Formula 1 tim je napravio veliku, veliku grešku. Ne vidim smisla u otpuštanju glavnih šefova, niti koga su regrutovali na njihovo mesto. Po svim merilima, Famin privremeni šef tima Alpine nema iskustva. Kada bude ušao na prvi sastanak u “Klub Pirana” u Formuli 1, biže žrtveno jagnje. Ne razumem, Otmar je oštar operativac sa decenijama iskustva. Način na koji ja je Alpine otpustio u sred trkačkog vikenda iz ugla odnosa sa javnošću, nije mogao biti gori. Biao sam razočaran, smatrao sa da Alpine ima više razuma. Možda imaju svoje razloge, možda će se nešto pojaviti i odluka postane jasnija, ali u ovom trenutku ja definitivno ne vidim ništa što bi opravdalo potez”, kaže Stoddart i dodaje: “Promenu na čelu tima mogli su uraditi tokom letnje pauze, i to bi prošlo bez mnogo buke, a kada se već otpušta neko sa visoke pozicije, dobro je znati ko će ga naslediti. Za sada, deluje mi da u Formula 1 timu Alpine nisu previše razmišljali, pogotovo otpuštanjem Permanea sa 30 godina iskustva u Formuli 1. Čisto sumnjam da će historija pokazati da je ovo razuman potez”.

Foto: Alpine F1 Team Studio Images

Sa svoje strane, Otmar Szafnauer je slikovito opisao nestrpljenje njegovih pretpostavljenih u timu da dođu do vrhunskih rezultata rekavši da “Ne možete devet žena ostaviti u drugom stanju i očekivati da za mesec dana rode bebu”. “Za tim sam angažovao sjajne stručnjake ali zbog svojih ugovora ne mogu da počnu da rade pre 2024. pa čak i 2025. godine, u Formuli 1 ništa ne može preko noći” kaže Szafnauer i za sada tajnovito najavljuje da će imati gde da dokaže svoj poslovni plan, aludirajući na novi tim, mada će pre toga morati da bude godinu dana na “baštovanskom” odsutvu.
Alpine Formula 1 tim je trenutno na šestom mestu u šampionatu Formule 1 u konkurenciji konstruktora, 40 poena iza petoplasiranog tima McLaren, čak 134 poena iza, pre sezone planiranog, četvrtog mesta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Fiatovi klasici na restauraciju pa u prodaju kolekcionarima

Pored SUV manije, pojavio se još jedan trend koji može raduje ljubitelje klasike Osim ...

Formula 1 – VN Saudijske Arabije

Formula 1 – druga trka sezone Formule 1 2023. vožena je za Veliku Nagradu ...

Alfa Romeo Milano je prekršten u Junior

Alfa Romeo Milano je prekršten u Junior nakon pritsaka italijanske Vlade da se promeni ...

Lamborghini Urus premašio sva očekivanja

Prema rečima direktora Lamborghini-a, potražnja SUV modela Urus je premašila sva očekivanja Lamborghini Urus ...

Treća pobeda za Verstappena četvrta za Red Bull

Sada više sigurno nije slučajno – Max Verstappen Red Bull su počeli redovno da ...

BMW i zvanično predstavio novi M5 i M5 Competition

Sedam dana nakon premijere osvežene Serije 5 BMW je prikazao i osvežne perjanice marke ...