fbpx

Formula 1 – velike personalne promene u timu Alpha Tauri

Formula 1 – velike personalne promene dešavaju se u timu Alpha Tauri, zvanično je potvrđeno od strane tima iz Faenze

(Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202304020260 // Usage for editorial use only //

Formula 1 – velike personalne promene dešavaju se u timu Alpha Tauri, zvanično je potvrđeno od strane tima iz Faenze. Promene su pre svega personalne to u samom vrhu, a kako je tim Alpha Tauri saopštio, u cilju su održavanja dugoročne stabilnosti kontinuteta rada tima.
Najveća promena dogodiće se u samom vrhu. Tokom 2023. godine timu Alpha Tauri priključiće se Peter Bayer, koji je trenutno visoko pozicioniran u FIA, a u timu Alpha Tauri preuzeče CEO poziciju. Franz Tost će se na kraju sezone 2023. povući sa pozicije šefa tima. Kao što se i spekulisalo, u Alpha Tauri dolazi Laurent Mekies, trenutno sportski Direktor tima Ferrari, i biće šef tima, ali će naknadno biti saopšteno od kada će preuzeti tu poziciju.

(Photo by Peter Fox/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202304020250 // Usage for editorial use only //

Franz Tost je u tim Toro Roso došao 2005. godine, kada je tim praktično nastajao kada je kupljen kao tim Minardi. Tost je Toro Rosso doveo i do prve pobede ovog tima koju je u Monzi, 2008. po kiši ostvario budući četvorostruki šampion sveta Sebastian Vettel. Tost je tim Alpha Tauri doveo i do druge pobede, 2020. kojeu je na istom mestu osvojio Pierre Gasley.
Kao drugi, odnosno juniorski tim velikog Red Bulla, kroz Toro Rosso, odnosno kasnije Alpha Tauri pod Tostovim rukovodstvom, prošla je čitava plejada budućih šampiona i pobednika, kao što su Vettel, aktuelni šampion Max Verstappen i pobednici trka Formule 1 Daniel Ricciardo i Carlos Sainz.
Peter Bayer koji će postati prvi čovek tima Formule 1 Alpha Tauri trenutno je zvršni direktor Formule 1 i generalni sekretar za sport u FIA. Bayer će bti zadužen za strateške odluke u timu i funkcionisanje centrale tima u Faenzi i pogona u Engleskoj.

Foto: @Scuderia Ferrari Press Office

Laurent Mekies se praktično vraća u tim Formule 1 u kojem je postigao svoje prve uspehe prvo kao trkački inženjer a potom i glavni inženjer i šef performansi. Nakon vremena provedenog u Toro Rossu, Mekies je prešao u FIA na mesto direktora bezbednosti i zamenika direktora trke, pre nego što je došao u Ferrari.
Odlazeći šef tima Tost, nakon 18 godina jedan od nadugovečnijih na gridu, nedavno je rekao da će se po završetku karijere u Formuli 1 konačno posvetiti svom omiljenom hobiju – skijanju. Rođeni Austrijanac je rekao da je skijanje najlepše u martu, ali tada tbog obaveze u Formuli 1 nikako nije mogao biti na ski stazama. Kada se bude povukao, Tost će imati 67 godina i moći će da uživa u skijanju.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Počelo je poručivanje Alfa Romeo Tonale sa dizelom

Nakon komercijalnog uspeha hibridnih verzija od 130 ks i 160 KS, Alfa Romeo je ...

“Autoban” još uvek bezbedan od uvođenja ograničenja brzine

Predlog da se uvedu ograničenja brzine na delove nemačkih autobanova bez ograničenja nadglasan je ...

Pikes Peak Bentayga konačno dobila vozača

Bentley je u januaru objavio planove da će se takmičiti na Pikes Peak Hill ...

Srećan 50-i rođendan VW K70

Možda nekome deluje nevažan 20. oktobar 1970. ali tada je dobrim delom počela nova ...

Toyota i Suzuki pripremaju malog sportistu?

Toyota i Suzuki pripremaju malog, laganog sportistu sa 1.0 motorom smeštenim u sredini? Toyota ...

WRC – na snegu u Švedskoj najbrži Ott Tanak

WRC – na snegu i ledu u Švedskoj u dramatična četiri dana takmičenja najbrži ...