fbpx

Toyota obustavila proizvodnju u pogonima u Japanu

Toyota obustavila proizvodnju u pogonima u Japanu koji predstavlaju 30% ukupne proizvodnje japanskog giganta

Foto Jacek Zych / Toyota Newsroom Global

Toyota obustavila proizvodnju u pogonima u Japanu koji predstavlaju 30% ukupne proizvodnje japanskog giganta. Do potpune obustave proizvodnje u japanskim pogonima najvećeg proizvođača automobila na svetu došlo je zbog kvara proizvodnog sistema, kako je saopšteno iz kompanije.
Kvar u sistemu onemogućava kompaniju Toyota da poručuje delove, a uzrok kvara je pod istragom, iako kompanija za sada smatra da najverovatnije nije bila meta sajber napada.
Toyota je obustavila proizvodnju u ukupno 12 pogona u utorak (29. agusta) ujutro, a još dva pogona su zaustavljena istog dana poslepodne. Odelejenje za odnose sa javnošću kaže da za sada nije poznato koliko će biti manje vozila proizvedeno zbog ovih obustava proizvodnje. Pomenutih 14 pogona proizvodi trećinu ukupne globalne proizvodnje Toyote.

Foto Jacek Zych / Toyota Newsroom Global

Proizvodnja Toyote u Japana bila je usponu nakon brojnih problema još od perioda Covid-19 pandemije i nedostatka poluprovodnika i čipova nakon pandemije, koja je izazvala brojna zaustavljanja proizvodnje. Do današnje zautavljanja prizvodnje proizvodnja je u Japanu porasla za 29%, i dostiga olo 13.500 automobila dnevno u prvoj polovini godine i to bez vozia marki Daihatsu i Hino.
I u 2022. godini Toyota je imala jednu obustavu proizvodnje kada je bila meta sajber napada, zbog kojeg takođe nije mogla da poručuje neophodne delove i sklopove. Prošle gdoine proizvodnja je uspostavljena korišćenjem rezervnih sistema. Tada je manjak nastao dodatnim povećanjem nakon uspostavljanja redogvnog funkcionisanja, ali sada to neće biti moguće obzirom da pogoni već rade na 100% kapaciteta.
Aktuelni problem ima lančanu reakciju, pa su usled prekida sklapanja vozila, obustavljene i proizvodnje u pogonima za proizvodnju motora.
Toyota je pre dosta godina patentirala i uspostavila proizvodnju automobila po principu „just in time“, što zači da ne nagomilava zalihe komponenata u svojim magacinima, nego delovi stalno pristižu i praktično se odmah ugrađuju. Najčešće pogoni imaju rezerve delova dva radna dana, a ukoliko lanac isporuka pukne, dolazi do obustavljanja proizvodnje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Ecclestone kriv za prevaru

Formula 1 – Ecclestone kriv za prevaru tešku 400 miliona funti zbog skrivenog kapitala ...

Bivši šef dizajna Jaguara osnovao svoju firmu za dizajn

Ian Callum je zaslužan za neke od najlepših automobila na putevima u proteklih nekoliko ...

Fiatovi klasici na restauraciju pa u prodaju kolekcionarima

Pored SUV manije, pojavio se još jedan trend koji može raduje ljubitelje klasike Osim ...

Honda Rugged – od side by side-a do pickupa

Rugged Open Air Vehicle – Honda nije imala mnogo mašte za ime maštovitog vozila ...

Predstavljen Mercedes-Benz CLA

Mercedes-Benz je u Las Vegasu predstavio novi CLA, i potvrdio da ne odustaje od ...

Korisna servisna akcija FCA

FCA poziva vlasnike vozila svih brendova, Fiat/Fiat Professional/Alfa/Lancia/Chrysler/Jeep,  u ovlašćene servise na besplatnu letnju ...