fbpx

Formula 1 – fleksibilna krila su ponovo na tapetu

Formula 1 – fleksibilna krila su ponovo na tapetu, a FIA je izdala novu TD018 tehničku direktivu timovima

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Formula 1 – fleksibilna krila su ponovo na tapetu, a FIA je izdala novu tehničku direktivu timovima, koji koriste sumnjive trikove kako bi dobili aerodinamičke prednosti. “Flexi-wing “, odnosno elastična krila na bolidima Formule 1 odavno su tema oko koje se lome koplja. Iako je svaka promenjiva aerodinamika na bolidu Formule 1 zabranjena, timovi i dalje nalaze načina da izmanipulušu pravila, i naparave elestična prednja i zadnja krila koja se pri velikim brzinama kontrolisano povijaju pod strujnicama vazduha i samim tim generišu manje otpora. FIA i tehnički delegati proveravaju fleksibilnost krila stavljanjem tegova određene mase na njih i merenjem koliku fleksiju pokazuju.

(Photo by Dan Mullan/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202307090239 // Usage for editorial use only //

Međutim, na trci u Holandiji od FIA su saznali za nove mere kojima će se, ako ne eliminisati,. A ono barem suziti siva zona u kojoj se manipuliše, a do predstojeće trke u Monzi nastala je opšta trka kako bi prednja i zadnja krila zadovoljila nova pravila. Prema novoj TD018 FIA tehničkoj direktivi, vršiće se nove provere flaksibilnosti aerodinamičkih površina, pored dosadašnje metode sa tegovima. Ukoliko prekrše pravila, timovi Formule 1 krše član 3.2.2 Tehničkih propisa, koji definiše da svaki deo koji ima uticaja na aerodinamiku mora biti čvrsto i nepomično povezan sa ramom ili referentnom površinom.
FIA je pojačala provere aero elemenata tražeći od timova da dostave projekte i poprečne preseke koji pokaziju kako su prednje i zadnje krilo povezani sa karoserijom, odnono nosom bolida, ili vertikalnim nosačima i bočnim pločama na zadnjem delu.

(Photo by Mark Sutton / LAT Images / HAAS Formula 1 team media)

FIA je izdala rok do 8. septembra da svi timovi Formule 1 predaju traženu dokumentaciju, a dostavljeni projekti moraju biti u funkciji od trke Formule 1 za Veliku nagradu Singapura 17. septembra.
Nova FIA TD018 tehnička direktiva stiže samo par nnedelja nakon što je Herbie Blash izjavio da su fleksibilna krila evidentno briga u Formuli 1, gde je istraživanje “sivih zona” sve izraženije. “Jedina zona za čiju regularnost danas bi postavio pitanje su fleksibilna krila, ili njihovi elementi. Koliko god mi tereta savili na njih ona se ne savijaju, ali kada vidite na ekranu očigledno je da se krila pomeraju. Čak sam u kontrolnom centru trka Formule 1 sedeo sa lenjirom pred ekranom pokušavajući da na snimcima otkrijem koliko se krila ili elementi krila pomeraju.

Foto: Aston Martin F1 Media Portal

Predstojeći vikend u Monci biće poslednji na kojem će se merenja i provere aerodinamičkih površina vršiti samo dosadašnjim metodama, a timovi Formule 1 koristiti konstrukcije kojima su zadovoljavali dosadašnje metode merenja. Dobro je poznato da je napraviti elestično krilo jedna stvar, a mnogo komplikjovanija i skuplja napraviti krilo koje će imati kontrolisanu elastičnost, zadovoljiti tehnička pravila Formule 1, a u toku vožnje se povijati pri tačno određenoj brzini i pri tačno i unapred određenim uglovima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Gordon Murray sprema “pravog” naslednika McLarena F1

 Naslednik McLarena F1 kojeg sprema Gordon Murray imaće atmosferski V12 motor i manuelni menjač ...

Fiat prekida prodaju modela 500 na tržištu SAD

Fiat je najavio da model 500 hatchback neće nastaviti da se prodaje u SAD ...

Titula za Gordona Murraya

Uoči nove godine, legendarnom dizajneru automobila i inženjeru, dodeljena je počasna titula U okviru ...

CUPRA Born je među 7 finalista za Evropski automobil godine

Potpuno električna CUPRA Born je među 7 finalista u izboru za Evropski automobil godine ...

Toyota Yaris prešla granicu od 10 miliona prodatih primeraka

Višestruko nagrađivan i uvek popularan, model Toyota Yaris dostigao je brojku od 10 miliona ...

Volkswagen počinje prodaju Golfa Alltrack

Volkswagen je otvorio porudžbine za novi Golf Alltrack, koji je snažna kombinacija karavana i ...