fbpx

Volvo bez dizela od sledeće godine

Volvo bez dizela od sledeće godine, nakon što su dominaciju u pogonu i prodaji preuzeli elektromotori

Volvo bez dizela od sledeće godine, nakon što su dominaciju u pogonu preuzeli elektromotori. Na Climate Week skupu u Njujorku, Volvo je zvanično objavio da već od početka sledeće, 2024. godine prekida proizvodnju svojih modela sa dizel motorima. Svoju odluku Volvo argumentuje potražnjom na tržištu.
Još koliko ne tako davne 2019. godine većina modela Volvo prodatih u Evropi bili su sa dizel motorima. Pre manje od četiri godine prodaja električnih vozila bila je praktično simbolična i činila mali procent ukupne proizvodnje. Danas, većina kupaca traži Volvo sa elektromotorom ili sa plug-in hibridnim pogonom.

Volvo Concept Recharge

Eliminacija dizel motora zapravo i nije tako veliko iznenađenje i bila je očekivana. Volvo već do 2030. godine planira da postane električna marka, a karbonski potpuno neutralna do 2040. Ovi ciljevi i strategije su praktično “zacementirani” prošle godine kada je Volvo u novembru prošle godine prodao svoj udeo u kompaniji Aurobay i samim tim sva prava na pogonske jedinice sa unutrašnjim sagorevanjem. Doduše, Volvo nije daleko prodao Aurobay, nego praktično svom vlasniku, holdingu Geely, koji će Eurobay pretvoriti u zajedničku kompaniju sa Renaultom koja ćče biti zadužena za razvoj i proizvodnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem i hibridnih pogonskih jedinica. Iz perspektive Volvoa, švedska marka u 100% kineskog Geelya više neće ulagati novac u razvoj motora sa unutrašnjim sagorevanjem.
Jim Rowan, CEO Volvo Cars kaže da će se kompanija potpuno fokusirati na stvaranje modelne ponude električnig automobila premijum segmenta. “Električni pogon je naša budućnost i superioran je u odnosu na motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Stvaraju manje buke i vibracija, njegovo održavanje manje košta korisnike i ne ispuštaju ništa iz izduvnog sistema”, kaže Rovan.
Dok lagano gasi svoje modele sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem, Volvo proširuje električnu ponudu. Predstavio je model Volvo EX30 početkom ove godine kao svoj najmanji i najjeftiniji električni model, a početkom sledeće godine počeće isporuke i najvećeg električnog SUV-a, modela Volvo EX90. Do 2026. godine Volvo planira da lansira najmanje šest električnih modela, uključujući EV verziju XC60 i novi EM90 minivan.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

McLaren Solus je iznenađenje Pebble Beach-a

McLaren Solus snažni jednosed je iznenađenje Monterey Car Week koji se održava u Pebble ...

Mazda priprema potpuno novi dizel motor

Dok nas sa svih strana “bombarduje” elektrifikacija automobila, Mazda smatra da dizel još nije ...

Alfa Romeo rekordno započeo 2023.

Nakon izuzetno pozitivne 2022. godine, Alfa Romeo nastavlja sa oporavkom i ostvaruje rekordni prvi ...

Pavlovićev vikend za zaborav u Barseloni

Srpski automobilista Miloš Pavlović i njegov klupski kolega, Meksikanac Raul Guzman, nisu imali sreće ...

Novi Mercedes S Klase – bezbedno sa svih strana

Nova S-Klasa postala je inteligentnija u mnogim oblastima, dok iskustvo u vožnji dostiže nove ...

Toyota FT-Se najavljuje električnog sportistu

Toyota FT-Se najavljuje električnog sportistu u bliskoj budućnosti najvećeg proizvođača automobila na planeti Toyota ...