fbpx

Formula 1 – Jessica Hawkins testirala AMR21

Formula 1 – Jessica Hawkins testirala AMR21 čime je postala prva žena u bolidu Formule 1 još od 2018. godine

Foto: Aston Martin F1 Team Media

Formula 1 – Jessica Hawkins testirala AMR21 čime je postala prva žena u bolidu Formule 1 još od 2018. godine. Jessica Hawkins je ambasador Aston Martin Aramco Cognizant Formula One tima, a prošle nedelje je na stazi Hungaroring imala prilku da vozi F1 bolid aston Martin AMR21 iz 2021. godine.

Foto: Aston Martin F1 Team Media

Jessica Hawkins ima 28 godina i takmičila se u W Seriji gde je osvajala podijume. Formuča 1 timu Aston Martin priključila se 2021. godine kao Vozač ambasador, ali je njena uloga u timu postepeno unapređivana, pa su u simulatoru 2022. započele njene pripireme za debi u pravom bolidu Formule 1, na stazi na kojoj se voze trke F1 šampionata sveta.

Foto: Aston Martin F1 Team Media

Prošle nedelje, 21. septembra Jessici Hawkins se ostvarila životna želja da postane prva žena koja je vozila Formulu 1 od 20218. godine. Na stazi Hungaroring imala je nekoliko izlazaka, a Aston Martin AMR21 delila je sa zvaničnim test vozačem tima Felipeom Drugovićem. Test u Mađerskoj je za Hawkins značajan korak u pripremama za ulazak tima Aston Martin u F1 Academy Seriju u kojoj će se takmičiti žene.

Foto: Aston Martin F1 Team Media

Šef AMF1 tima Mike Krack kaže da je test u Mađarskoj za Hawkins i za ceo tim bio važan korak. „Jessica je dugo i naporno i potpuno posvećeno radila sa našim timom na simulatoru i bila je vrlo laka odluka da joj omogućimo da sedne u F1 bolid. Svoju priliku je potpuno ozbiljno iskoristila i brzo našla brzinu na Hungaroringu“, kaže Krack.

Foto: Aston Martin F1 Team Media

Robert Sattler, direktor razvojnog programa u AMF1 dodaje: „Jessica se istakla u svom prvom F1 testu. Imali smo malo odlaganje nakon instalacionih krugova zbog jake kiše koja je pala na stazi. To je proizrokovalo da zapravo njeni prvi krugovi budu na „zelenoj“ stazi sa malo gripa i baricama vode u nekoliko krivina. Jessica je progresivno ubrzavala na nezgodnoj stazi, i bez greške upravljala komplesnim sistemima u AMR21. Njeni komenatari i zapažanja su bili vrlo precizni i u potpunoj saglasnosati sa podacima koje smo mi očitavali. Nakn tri izlaska, staza se potpuno osušila, a Jessica počela da postavlja referentna vremena. Sve skupa, hawkins je odradila odličan test program sa veoma profesionalnim stavom, i nadamo se da ćemo je uskoro ponovo videti u bolidu Formule 1.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ott Tanak u Toyoti Yaris vodi na Monte Karlu

Nakon dva brzinska ispita prvog relija sezone, u vođstvu je Ott Tanak u Toyoti ...

Bottas od početka do kraja

Finac koji je spletom okolnosti stigao u Mercedes povlačenjem aktuelnog šampiona Rosberga, sve više ...

Andretti Global i General Motors u Formuli 1?

Andretti Global je objavio da je udružio snage sa General Motorsom u nastojanjima da ...

U Srbiji predstavljen Renault Austral

U Srbiji je medijima predstavljen Renault Austral čime je zvanično počela i prodaja novog ...

Audi A6 Avant E-Tron Concept zvanično prikazan

Audi A6 Avant E-Tron Concept zvanično je prikazan i otkrio je dosta toga mada ...

Volkswagen se potpuno povlači iz auto sporta

Samo što je objavljeno da se Audi vraća na Dakar i Leman, Volkswagen Grupa ...