fbpx

Proizvodnja Tesla Cybertrucka je suludo teška

Proizvodnja Tesla Cybertrucka je suludo teška kaže Elon Musk i upozorava da će tek biti komplikovana i skupa

Tesla Cybertruck // Foto Tesla Media

Proizvodnja Tesla Cybertrucka je suludo teška kaže Elon Musk i upozorava da će tek biti komplikovana i skupa. CEO kompanije Tesla Elon Musk se podnoseći finansijski izveštaj za treći kvartal 2023. pohvalio da je poslavoanje bilo profitabilno i to 16. kvartal zaredom, uprkos dampiranju cena automobila i prekidima u proizvodnji. Istovremeno kada je govorio o pompezno najavljivanom i dugo razvijanom Tesla Cybertuck-u, Musk traži opreznost i umerena očekivanja.

Tesla Cybertruck // Foto Tesla Media

„Želim da ublažim očekivanja od Cybertruck-a. To je sjajan proizvod, ali finansijski, trebaće nam godinu dana do 18 meseci pre nego što počne ozbiljnije da doprinosi zaradi komapnije. Voleo bi da može drugačije, ali ovo je moja najbolja pretpostavka“, rekao je Musk obraćajući se investitorima, a nešto kasnije dodao „Sami sebi smo iskopali grob sa Cybertruck-om“.
Za problematična start proizvodnje i prodaje modela Cybertruck, Musk je okrivio ekstremno novu proizvodnju tehnologiju (Cybertruck je velikim delom izrađen od nerđajućeg čelika), kao i činjenicu da je za Teslu ovo potpuno novi model. Do sada, Tesla je tradicionalno imala problema sa razvojem i uvođenjem novih modela.

Tesla Cybertruck // Foto Tesla Media

„Potpuno je normalno da imamo problema obzirom da imamo proizvod sa mnogo novih tehnologija i program potpuno novog vozila, a naročito kada je drugačije i napredno kao što je to Cybertruck. Proporcionalnon imate onoliko problema koliko novina pokušavate da uvedete. Želim da naglasim, pod jedan, da je Cybertruck potencijalno naš najbolji proizvod ikada, ali i da će biti jako teško i da će trebati jako mnogo rada da bi dostigao adekvatnu serijsku proizvodnju koja će ga učiniti profitabilnim po kompaniju, a cenom biti prihvatljiv po potencijalnog kupca“, kaže Musk.

Tesla Cybertruck // Foto Tesla Media

Zanimljivo je da se za sada malo toga zna o modelu Cybertruck, uključujući i buduću cenu. Na današnjem kvartalnom sastanku Tesla najavljuje da bi isporuke trebale početi tokom novembra 2023. godine, mada je ranije bilo odlaganja. Musk tvrdi da električni pick-up Cybertruck već ima preko milion rezervacija, ali ostaje nedorečen kada je u pitanju rok isporuke tih vozila do kupaca.
Musk procenjuje da će maksimalna proizvodnja Cybertrucka biti oko 250.000 komada godišnje, ali da ta produkcija sigurno neće biti postignuta 2024. godine. Možda 2025. godine, što će biti čitavih šest godina nakon što je Cybertruck prvi put prikazan.

Tesla Cybertruck // Foto Tesla Media

Analize kažu da će se Tesla Cybertruck suočiti sa oštrom konkurencijom kada bude počeo da se proizvodi u punom kapacitetu i ima razumnu prodajnu cenu, koja je profitabilna i za Teslu. I drugi mnogo stariji proizvođči automobila imaju problema sa svojim električnim pick-up modelima. Ford je značajno podkupeo svoj F-150 Lightning, a General Motors je ove nedelje odložio dolazak električnih pick-upova marki Chevrolet i GMC za 2025. godinu. Tesla je već prolazio kroz ovakve porođajne muke i prošao kroz proces razvoja, komercijalizacije, gubitaka izvesno vreme pa zarade.
U slučaju Cybertrucka, Tesla je pogurao granice koristeći nerđajući čelik, izuzetno težak za obradu i korišćenje u autoindustriji. Sa druge strane, možda baš zbog nerđajućeg čelika na sebi Tesla Cybertrucke je već obezbedio famu i jedan je od najnestrpljivije očekivanih modela u globalnoj autoindustriji ove decenije, uprkos nekoliko odlaganja početka serijske proizvodnje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

CEO Nissana najavio da će stupiti sa pozicije

Samo dan nakon što je Carlos Ghosn podneo ostavku sa pozicije CEO-a i predsednika ...

Nakon Amerike – Amin za Formulu 1

Nakon trke u Ostinu, umesto slavlja Hamiltona i Mercedesa, događale su se sasvim drugačije ...

Može li dosta za ispod 15.000?

Može li se Kia odupreti novom talasu “malih gradskih”, koji evidentno donose kvalitet, ali ...

4WD ili AWD pitanje je sad?

Uz najezdu SUV vozila, posledično je nastala i najezda pogona na svim točkovima. Samo, ...

Novi Kia Niro predstavljen za 2023. godinu

Novi Niro je drugi model Kijine nove strategije “ponuđača održivih usluga mobilnosti” Kia je ...

Peugeot u FIA World Rallycross šampionatu

Nakon službenog oproštaja od Dakara, Peugeot će se potpuno preorijentisati na FIA World Rallycross ...