fbpx

Formula 1 – Cadillac će praviti motore za Andretti

Formula 1 – Cadillac će praviti motore za Andretti F1 Tim i zvanično se prijavio kao proizvođač pogonskih jedinica

Formula 1 / Andretti Cadillac F1 tim

Formula 1 – Cadillac će praviti motore za Andretti Formula 1 Tim i zvanično se kod FIA registrovao kao proizvođač hibridnih pogonskih jedinica od početka sezone 2028. godine. Naravno, plan da Cadillac snabdeva Andretti Cadillac F1 tim uslovljen je i ulaskom novog američkog tima u Formulu 1, koji je za sada pod znakom pitanja.
Mark Reuss, Predsednik General Motora ulazak Andretti Cadillac Formula 1 tima vidi kao gotovu stvar i kaže: „Oduševljeni smo i uzbuđeni činjenicom da će bolidi Andretti Cadillac imati pogon General Motorsovih pogonskih jedinica. Uz našu inženjersku i trkačku ekspertizu uvereni smo da ćemo razviti uspešnu hibridnu pogonsku jedinicu za takmičenje u šampionatu Formule 1, a Andretti Cadillac tim pozicionurati kao pravi fabrički tim. Takmičićemo se na najvišem nivou, uz strast koja će Formuli 1 kao sport dodatno uzdići u popularnosti širom sveta“.
Saopštenje o ulasku General Motorsa da se Cadillac zvanično registrovao kod FIA kao budući dobavljač motora došlo je samo mesec dana nakon što je FIA dala odobrenje da se Andretti Cadillac F1 Tim, kao 11. uključi u šampionat Formule 1. Međutim, da bi i došao do startnog poretka, Andretti Cadillac F1 Tim mora da prođe kroz komercijalnu raspravu sa upravom šampionata (FOM), a prema važećem Concorde sporazumu, moraće da plati i 200 miliona dolara kao nadoknadu protiv „razvodnjavanja“ šampionata, a koji bi bili raspodeljeni među timovima kao kompenzacija za umanjenu zaradu zbog raspdele novca na više timova.
Sa svoje strane, General Motors javlja da već razvija i testira prototipsku tehnologiju, koja će (verovatno) jednog dana, od 2028. godine stići u bolide Andretti Cadillac. General Motors nije početnik na trkačkim stazama. Razvio je 5.5 litarski V8 koji je pokretao Cadillac GTP jednosed u IMSA šampionatu i osvojio šampionat, kao i plasman na npodijum na 24 časa Lemana.
Za sada, ako bude startovao, očekuje se da će se Andretti Cadillac F1 bilid na stazi pojaviti 2026. godine, ali sa kojim pogonskim jedinicama. Andretti je imao dogovor sa Renaultom kao dobavljačem, međutim opcija ovog dogovora istekla je u oktobru i nije obnovljena. Sa svoje strane FIA poručuje da će se Andretti Cadillac F1 tim kvalifikovati za dobavljača motora po sportskim pravilima, koja kažu da će dobavljač biti proizvođač pogonskih jedinica koji snabdeva najmenje timova. Za sezonu 2026. očekuje se da će biti nerešeno između Renaulta i Honde koji će snabdevati po jedan tim – Alpine i Aston Martin.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volkswagen Jetta spremna za rekord na Bonevillu

Volkswagen će pokušati da obori rekord klase na „Bonneville Speed Week“ događaju sa modifikovanom ...

Teslin pogon u Nemačkoj u problemu sa radnom snagom

Teslin pogon u Nemačkoj pored Berlina u problemu je sa radnom snagom i ne ...

Chery uskoro dolazi u Srbiju sa novom pro serijom modela

Chery uskoro dolazi u Srbiju sa novom pro serijom modela i sa globalnim FX ...

Opel Grandland X u salonima u Srbiji

Novi Grandland X je svoju svetsku premijeru proslavio na Salonu automobila u Frankfurtu u ...

Formula 1- kvalfikacije u Monzi pripale Leclercu

Formula 1 – kvalifkacije za Veliku nagradu Italije u Monzi pripale su Charlesu Leclercu ...

Pet zvezdica za novi Renault Clio

Novi Renault CLIO je ocenjen sa pet zvezdica na Euro NCAP testu Najprodavanije vozilo ...