fbpx

Formula 1 – Hamiltona ne zanima novac, ali…

Formula 1 – Hamiltona ne zanima novac, ali je Ferrari morao da bude više nego atraktivan da bi ga pridobio u svoj tabor

Formula 1 / Lewis Hamilton / Foto // Steve Etherington

Formula 1 – Hamiltona ne zanima novac, ali je Ferrari morao da bude više nego atraktivan da bi ga pridobio u svoj tabor. Lewis Hamilton je navodno „namamljen“ u Ferrari ugovorom vrednim neverovatnih 446 miliona dolara koji se proteže daleko od njegovih vozačkih obaveza u Formuli 1 i u Scuderiji.
Izgledalo je da je Hamiltonova budućnost sa Mercedesom osigurana nakon što je potpisao višegodišnji ugovor tokom 2023. godine, koji je trajao do kraja 2025. i smatran je ugovorom koji bi ga potencijalno mogao odvesti do kraja karijere u Formuli 1. Sve je to odletelo kroz prozor nakon što je stigla najava da je Hamilton pokrenuo klauzulu o prekidu ugovora. Hamiltonu treba sportski i vozački izazov, ali je britanski plemić i ozbiljan poslovni čovek. Francuska publikacija Sportune objavila je navodne detalje o finansijskim paketima koje je Hamiltonu ponudio Ferrari, a koji je pripremio velik novac da zaključi posao. Spekuliše se da je Hamilton prvobitno odbio dvogodišnji ugovor vredan nešto više od 50 miliona dolara po sezoni, dok je predsednik Ferrarija Johnn Elkan vodio pregovore, koji su ponovo pokrenuti tako što je Ferrari ispunio Hamiltonovu želju za ulaganjem u njegovu organizaciju Mission 44. Uslovi sa kojima se Hamilton složio navodno uključuju platni paket od preko 87 miliona dolara za 2025. godinu, sa mogućnošću produženja do 2026. godine, od čega četvrtina novca ide u finansiranje Misije 44, dok je Elkann ponudio da stvori zajednički investicioni fond preko Ferrarijeve matične kompanije Exor, vredan preko 272 miliona dolara, gde bi Hamilton služio kao ambasador njegovog portfelja.

Formula 1 /Lewis Hamilton / Foto // Steve Etherington

Upravni odbor Mercedesa je navodno odbio Hamiltonov predlog da bude ambasador do 2035. Hamilton je rasvetlio svoj šokantni poziv da se pridruži Ferrariju, objašnjavajući da je „pravo vreme“ da se prihvati ovog izazova, istovremeno uveravajući potpunu posvećenost za sezonu Formule 1 2024, svoju poslednju sezonu sa Mercedesom. „Proveo sam neverovatnih 11 godina sa ovim timom i tako sam ponosan na ono što smo zajedno postigli“, rekao je on. „Mercedes je deo mog života od moje 13. godine. To je mesto gde sam odrastao, tako da je odluka da odem bila jedna od najtežih odluka koje sam ikada morao da donesem. „Ali pravo je vreme da napravim ovaj korak i uzbuđen sam što ću prihvatiti novi izazov. Zauvek ću biti zahvalan na neverovatnoj podršci moje Mercedes porodice, posebno Totu za njegovo prijateljstvo i vođstvo i želim da zajedno završimo na visokom nivou. „100% sam posvećen tome da pružim najbolji učinak koji mogu ove sezone i da napravim svoju poslednju godinu sa Srebrnim strelama, za pamćenje.
Naravno, sasvim logično je pitanje koliko je Mercedes spreman da podeli tajni sa Hamiltonom tokom sezone 2024. obzirom da odlazi iz tima i obzirom da bi poneku “ideju” mogao podeliti sa svojim novim timom 2025.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – Hamilton sknut sa trona

Formula 1 – Lewis Hamilton je siknut sa trona koji je godinama držao kao ...

Nakon četiri godine unapređena Seat Arona

Kompaktni crossover Arona označio je prekretnicu za Seat špansku marku u VW Grupi – ...

Osvežena Toyota C-HR – novi motor za više sreće u vožnji

Toyota je blago osvežila svoj kompaktni crossover, ne toliko estetskim izmenama koliko novim i ...

Novi paket preme za Alfu Giuliettu

Alfa Romeo je predstavio novi paket opreme za Giuliettu Sport Alfa Romeo je predstavio ...

I Matt LeBlanc se oprašta od Top Geara

Nakon Chrisa Evansa i Matt LeBlanc se oprašta od popularne emisije I popularni Joey ...

Miloš Pavlović ponovo juriša na podijum

Srpski automobilista Miloš Pavlović ovog vikenda nastavlja takmičenje u okviru Lamborghini Super Trofeo šampionata ...