fbpx

Formula 1 – Predsednik FIA Ben Sulayem pod istragom?

Formula 1 – Predsednik FIA Ben Sulayem pod istragom zbog mešanja u rezultate trke prošle godine

Formula 1 // Foto: Aston Martin Media Portal

Formula 1 – Predsednik FIA Ben Sulayem pod istragom zbog mešanja u rezultate trke prošle godine. Iako još uvek nije zvanično potvrđeno, po svemu sudeći Predsednik FIA Mohammed Ben Sulayem će komisiji morati da objasni zbog čega se (u)mešao u rezultat trke Formule 1 za Veliku Nagradu Saudijske Arabije 2023. godine. Naime, Fernando Alonso je dobio kaznu od pet sekundi (zbog nepravilnog položaja unutar startnog boksa), ali dok je odrađivao kaznu, mehaničar tima Aston Martin je dodirnuo bolid dizalicom (iako nije podigao bolid), pre isteka pet sekundi, za šta je Alonso sankcionisan sa dodatnih 10 sekundi, što je uticalo na krajnji rezultat trke. Alonso je zauzeo četvrto, a George Russell je promovisan na treće mesto. Međutim, nakon žalbe Formula 1 tima Aston Martin, kazna je ukinuta, a Alonsu dodeljeno treće mesto.

Formula 1 // Foto: FIA

Tada je FIA zvanično obrazložila da je do promene odluke došlo nakon diskusije između predstavnika FIA i timova Formule 1, a na temu pravila koja definišu rad mehaničara tokom odsluživanja kazne. Prigovor tima Aston Martin je prihvaćen i kazna je ukinuta. Međutim, prema vesti koju je objavio BBC, Mohammed Ben Sulayem je tada pozvao potpredsednika i FIA za Bliski Istok i Severnu Afriku Sheikha Abdullaha bin Hamada bin Isa Al Khalifa koji je bio službeno lice na toj trci i rekao da misli da treba preinačiti Alonsovu kaznu. Uzbunjivač (koji ima saznanja o ovom događaju) je pokrenuo komitet za etiku u FIA, kod komesara Paola Bassarija, koji sada tvrdi da je Ben Sulayem jeste intervenisao u izvesnom smislu. U Bassarijevom saoštenju postoji igra reči koja je teška za prevesti, a svodi se na korišćenje reči “Pretend”. Naime, “pretend”, što u engleskom znači pretvarati se, u italijanskom znači očekivati odnosno tražiti, po čemu ispada da je Ben Sulayem “tražio” ili “očekivao” da se Alonsu ukine kazna.
Iako se FIA nije zvanično izjasnila na temu ove (najnovije) istrage, mada BBC tvrdi da je nekoliko izvora (svedoka) potvrdilo da su navodi tačni. Sve skupa, Ben Sulayem, ovo je samo još jedan događaj koji ne ide u korist Ben Sulayema, čija ostavka se već traži sa više strana, a nakon što je rekao da je vrednost Formule 1 precenjena i nakon što je na svom privatnom web sajtu izneo seksističke tvrdnje prema ženama u auto sportu, pa i drugih aktivnosti i izjava koje se “ne dopadaju” vlasnicima komercijalnih prava na Formulu 1. Šta više, pojavila se i informacija da je Ben Sulayem intervenisao preko posrednika da se novoj stazi u Las Vegasu ne da zeleno svetlo za održavanje trke Firmule 1 i to po osnovi nebezbednosti, a za koju je predsednik FIA tražio da se izmisli ukoliko ne postoji. Ruku na srce, u Las Vegasu je bilo mnogo toga što je kritikovano, a pogotovo činjenica da je Ferrari Carlosa Sainza oštećen neučvršćenim poklopcem šahta, nakon čega je čak i kažnjen Sainz. I po ovoj osnovi Ben Sulayemu najverovatnije sleduje istraga.
Na žalost svih pravih ljubitelja nadmetanja u auto sportu, ovo je još jedan događaj koji nema veze sa nadmetanjem, a u sezoni koja je počela burom oko Christiana Hornera, koje ne samo da se ne stišava, nego se još više uzburkava iako je istraga kompanije Red Bull GmbH zaključena i zatvorena. Prema najnovijim vestima, koje su na nivou spekulacija, bivša Spice Girlsica Georgina Geri Halliwell je svog supruga Hornera već (navodno) izbacila iz njihove zajedničke kuće.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Možda mi nešto ne znamo, Rimac zna, a dobro je po nas

Osnivač i vlasnik komapnije Rimac Automobili Mate Rimac na svom Facebook profilu objavio je ...

Botasu pobeda, Hamiltonu šesta titula u Formuli 1

Valtteri Bottas je pobedio na trci u Ostinu, a Lewis Hamilton i formalno obezbedio ...

Formula 1 – Alpha Tauri se menja za 2024. godinu

Formula 1 – Alpha Tauri se menja za 2024. godinu, personalno, organizaciono i po ...

Aston Martin iz 1985. uhvaćen na snimanju novog James Bond filma

Snimanje novog nastavka James Bond franšize, za sada poznatog kao „Bond 25“, je u ...

Jaguar F-Type ZP Edition za oproštaj od SUS motora

Jaguar F-Type ZP Edition model je za oproštaj Jaguara od SUS motora, a ovaj ...

Legende Dakar Relija impresionirale 3. dana

Legende Dakar Relija Al-Attiyah, Lopez i Sotnikov 3. dana ništa nisu prepustili slučaju Dan ...