fbpx

Audi F1 potvrđuje nameru za preuzimanje Saubera

Audi F1 potvrđuje nameru za potpuno preuzimanje Saubera i najavljuje kadrovske promene, nakon spakulacija o odustajanju

Audi Formula 1 // Foto: Audi Media Centar

Audi F1 potvrđuje nameru za potpuno preuzimanje Saubera i najavljuje kadrovske promene, nakon što su se pojavile spekulacije da će odlazak glavnih zagovornika za ulazak Audija u Formulu 1 iz upravnog odbora marke, poremetiti planove, pa čak i otkazati projekat.
Audi je potvrdio planove da preuzme 100 posto udela u Zauber grupi, kao i da razjasni neke promene u strukturi upravljanja. Kako je objavljeno u četvrtak uoči objave, Audi AG je potvrdio jačanje svoje posvećenosti Formuli 1 da pojača pripreme uoči ulaska u Formulu 1 2026. godine. Audi potvrđuje nameru da preuzme 100 odsto udela u Zauberu Nakon što je krajem 2022. najavio partnerstvo sa Zauberom i preuzeo manjinski udeo početkom 2023., plan je bio da Audi AG poveća vlasništvo nad Zauberom do 75 procenata do kraja 2025. Međutim, sada je namera da se preuzme pun udeo od 100 odsto u Sauber Grupi i Sauber Holdingu AG. Postignut je dogovor sa trenutnim većinskim akcionarom, Islero Investments AG iz Finna Rausinga, koji su u potpunosti saglasni sa ovim predlogom. Članovi nadzornih odbora Audija i Folksvagena odobrili su promenu plana, dok će Oliver Hofman istupiti iz upravnog odbora Audija. Razlog za to je što će on postati generalni predstavnik Audi F1 tima i biće odgovoran za implementaciju Audijevog ulaska u F1. Hofman će preuzeti odgovornost za svaki aspekt ulaska Audija – udeo u Zauberu, razvoj Audijevog pogonskog agregata, kao i vođstvo i usmeravanje F1 tima. Izvršni direktor Audija Gernot Dolner će, pored svojih postojećih odgovornosti, preuzeti odeljenje za tehnički razvoj, sa fokusom na razvoj efikasnijih struktura i skraćivanje vremena razvoja.

Audi Formula 1 // Foto: Audi Media Centar

Andreas Zajdl imenovan za generalnog direktora Audija F1 Bivši šef tima Meklaren Andreas Zajdl imenovan je za generalnog direktora Audija F1 tima i biće javno lice operacije. Zajdl je imenovan za generalnog direktora Zauber grupe nakon što je napustio Meklaren na kraju sezone 2022. „Zahvaljujem Gernotu Dolneru i Oliveru Hofmanu na poverenju i radujem se što ću Audi voditi u Formulu 1 zajedno sa visoko motivisanim timom kao izvršni direktor Audija F1 tima“, rekao je Zajdl. „Imamo jasnu mapu puta kako želimo da postanemo konkurentni u Hinvilu kao iu Nojburgu. Imamo ambiciozne ciljeve. „Njihova realizacija je u toku i biće dodatno ubrzana potpunim preuzimanjem Saubera od strane Audi AG. Hofman, koji će blisko sarađivati sa Zajdlom na oživljavanju projekta Audi F1, rekao je: „Želeo bih da se zahvalim celom timu u tehničkom razvoju na odličnim performansama poslednjih godina i ponosan sam na izvanredne proizvode koji su rezultat naših intenzivan rad koji ćemo u narednim mesecima izvesti na ulice. „Motosport, posebno Formula 1, je moja velika strast. Uveren sam da ćemo spajanjem odgovornosti i preuzimanjem 100 odsto Zauber grupe dodatno ubrzati naše pripreme za lansiranje 2026. godine. „Drago mi je što smo uspeli da obezbedimo usluge Andreasa Zajdla kao izvršnog direktora Audi F1 tima. On je upravo pravi čovek za naš ambiciozni plan. „Zahvaljujući njegovom širokom iskustvu sa rukovodećih uloga na strani proizvođača i tima Formule 1, on će dati značajan doprinos Audijevom projektu Formule 1.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hyundai i30 N konačno i javno

Dosta se pričalo i najavljivalo, pojavio se na 24 časa Nurburgringa, a sada se ...

U Aston Martin Formula 1 timu moral je nizak

Bivši šef tima Force India Colin Kolles tvrdi da je moral u Aston Martin ...

imageimage

GM investira 2.2 milijarde dolara u svoju fabriku u Detroitu

General Motors će uložiti 2.2 milijarde dolara u svoju Hamtramck fabriku u Detroitu General ...

Formula 1 – Hamiltonu 102. pol pozicija u karijeri

Lewis Hamilton je došao do svoje 102. pol pozicije u Formuli, a Verstappena je ...

Dovizioso vozi za Audi na DTM trci u Misanu

Andrea Dovizioso će voziti Audi RS 5 DTM, na trci u Misanu, na stazi ...

Honda Sports EV – kupe koji se može poželeti

Honda je otkrila Sports EV koncept na salonu automobila u Tokiju. Sports EV koncept ...