fbpx

Renaulti diskvalifikovani, još jedna čudna odluka u Formuli 1

Oba bolida Renault Formule 1 diskvalifikovani su sa trke u Japanu, a FIA donela još jednu čudnu odluku

Foto: Renault F1 Team

Nakon protesta tima Racing Point da bolidi Renault imaju neredozvoljen kočioni sistem, FIA je sprovela istragu, nakon čega je diskvalifikovala oba bolida sa trke u Japanu u kojoj je Ricciardo osvojio šesto, a Hulkenberg 10. mesto.

Foto: Renault F1 Team

Ova diskvalifikacija bi bila jasnija da FIA nije izdala čudno obrazloženje, i da Renault nije imao uređaj za koji je optužen, ali je ipak dobio kaznu. Naime, Racing Point je podneo prijavu da Renaulti ima nedozvoljen elektronski sistem koji automatski određuje balans kočnica u odnosu na poziciju na kojoj se vozilo nalazi na stazi. Pravilnik jasno kaže da ovakvi uređaju, koji automatski prilagođavaju vozilo, nisu dozvoljeni i da vozač sam i bez ikakve pomoći mora vršiti ovakva prilagođavanja. Racing Point je tvrdio da video snimci ekrana na upravljačima iz oba automobila pokazuju da se balans kočnica u toku trke menjao, a da to vozači nisu radili komandama na upravljaču.

Foto: Renault F1 Team

FIA je uzela oba upravljača i elektronske kontrolne jedinice iz bolida Renault, a nakon provera, službena lica su potvrdila da Renault jeste bio inovativan u svojim rešenjima, ali da nije prekršio Tehnička pravila Formule 1. Međutim, ono što je čudno, ista tehnička lica su utvrdila Renault jeste prekršio Sportska pravila Formule 1, koja se odnose na sisteme koji pomažu vozaču. Iako tehnički detalji nisu saopšteni, obzirom da su tajni, komisija je utvrdila da je sistem ipak vozače oslobodio obaveze da sami podešavaju balans kočnica, što u trci često rade, ali da nije bio zamena za vozačevu veštinu ili umeće. Drugim rečima, Renault je radio isto što rade i svi ostali, tražio rešenje u sivoj zoni koja nije pokrivena pravilima, a u Formuli 1 važi jedno bitno (nepisano) pravilo: Dozvoljeno je sve što ne piše da je zabranjeno.
Uz ovakvu, pomalo kontradiktornu argumentaciju, Renault je kažnjen, plasman u trci u Japanu poništen, Sergio Perez se popeo na šesto mesto, Lance Stroll je deveti, a Daniil Kvyat 10. a timovi Toro Rosso i Racing Point se opasno pribiližili petoj poziciji koju u plasmanu timova trenutno drži Renault.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Lando Norris opljačkan na Wembley stadionu

Vozač Formule 1 Lando Norris opljačkan je na stadionu Wembley nakon finalne utakmice šampionata ...

WRC – u Švedskoj pobeda za Rovanperu i Toyotu

WRC je dobio porodicu pobednika – nakon oca i Kale Rovanpera je pobedio na ...

Skejtboard kao osnova platforme za električna vozila

Skejtboard kao osnova platforme za električna vozila – ideja i nije tako nova ali ...

Da li znate ko i kada je napravio prve livene aluminijumske naplatke?

Liveni aluminijumski naplatci postali su gotovo neizostavni deo putničkih pa i teretnih vozila. A ...

Bentley uskoro slavi 100 godina od osnivanja

Bentley će za svoj 100. rođendan ponuditi specijalne detalje uz svaki automobil koji napravi ...

Renault 5 se vraća kao mali pristupačan EV

Renault je potvrdio da će lansirati novu verziju svoj popularnog modela R5, ali ovog ...