fbpx

Aston Martin menja kurs po pitanju motora

Aston Martin menja kurs po pitanju motora, usporava prelazak na elektro pogon i okreće se PHEV pogonskim jedinicama

Aston Martin Vantage

Aston Martin menja kurs po pitanju motora, usporava prelazak na elektro pogon i okreće se PHEV pogonskim jedinicama, koje će kombinovati sa V8 i V12 benzinskim motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. A ovakva strategija odnosi se i nakon početka 30-ih godina ovog veka, kada bi po mnogima, barem u teoriji, SUS motor trebao gotovo da izumre.
Aston Martin je odložio lansiranje svog prvog električnog modela sa 2025. na 2027. godinu, a CEO kompanije očekuje da će AM nastaviti da prodaje automobile sa benzincima nakon 2030. godine, zato što to kupci očekuju i žele. Lawrence Stroll, šef Aston Martina kaže da kupci žele automobile koji „zvuče i mirišu na benzin“, i veruje da će za takve automobile ivek biti tržišta. Stroll kaće da je više buke oko električnih automobila nego stvarne potražnje u cenovnom segmentu u kojem je Aston Martin. Stroll kaže da će električni Aston Martin biti, samo kasnije nego što je prvobitno planirano.

Aston Martin Vantage

Ipak, budući modeli Aston Martin sa velikim benzincima imaće izvestan nivo elektrifikacije. Kompanija trenutno mnogo ulaže u razvoj plug-in hibridnih tehnologija koje su kombinovane sa V8 i V12 benzincima. Sa jedne strane, PHEV pogoni će pomoći da se ispune ekološke norme, a sa druge strane doprineće performansama. Stoll kaže da bi takva vozila prodavao sve dok ne budu potpuno zabranjena.
Globalna autoindustrija je pred velikim izazovima (čitaj problemima) u tranziciji na elektro pogon. Promenjiva potražnja, visoka cena električnih automobila i nedovoljan rast infrastrukture za punjenje nastavljaju da diktiraju odluke kupaca sa jedne strane. Sa druge strane, autoindsutrija ne može da pravi sostvene planove sa potražnjom koja stalno varira, i specifična je za najveća tržišta.
Na primer, u SAD su prva tri meseca ove godine bila vrlo „mešovita“. Volvo je sa prodajom električnih modela pao za čak 65%, dok je prodaja Ford Mustang Mach-E porasla za čak 77%. Prvi kvartal ove godine pokazao je i pravi bum potražnje za modelima sa hibridnim pogonom. Toyota Prius je prodajom porastao za čak 138%, Volvo modeli sa hibridnim pogonom za 45%, pa plan Aston Martina da se fokusira na PHEV pogon ima puno opravdanje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Peugeot predstavio 508 PSE svoj najjači model ikada

Uz proslavu 210 godina postojanja imena, Peugeot je predstavio i svoj najsnažniji serijski model ...

Nissan Qashqai – lider u C-SUV segmentu u Srbiji

Iako se sa nestrpljenjem očekuje novi model, Nissan Qashqai je u Srbiji i dalje ...

Lear se širi na GPS tehnologiju za autonomna vozila

Lear, poznati dobavljač automobilske elektronike i presvlaka za sedišta će preuzeti EXO Technologies, firmu ...

Brawn šokiran!

Ross Brawn izjavio da je pomalo šokiran reakcijama proizvođača na predloge izmena motora u ...

Kia XCeed debituje 26. juna

Kia XCeed, čija premijera je najavljena za 26. jun, će na jesen kada počinje ...

Počela proizvodnja novog Nissan Jukea

Nissan počeo proizvodnju novog Jukea u fabrici u Sunderlandu, u koju je investirao 100 ...