fbpx

Kia slavi dve decenije u Slovačkoj

Kia slavi dve decenije u Slovačkoj od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini koja godišnje proizvede 350.000 vozila

Kia

Kia slavi dve decenije u Slovačkoj od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini. Dvadeset godina od postavljanja kamena temeljca fabrike u Žilini Kia ponosno deli sećanja na izuzetan put koji predstavlja uspešnu priču ne samo o kompaniji nego i o celom regionu.
Svečanost povodom začetka izgradnje fabrike održana je u aprilu 2004. u Teplički nad Váhom, a tom događaju prisustvovali su najviši predstavnici grupacije Hyundai Motor Group (Kijine matične kompanije koju čine sestrinski brendovi Kia, Hyundai i Genesis), korporacije Kia, tadašnji ministar privrede Republike Slovačke i vodeći predstavnici grada Žilina.

Kia

Žilina: ubrzano širenje Kije u Evropi
Izgradnja fabrike započeta je u jesen 2004. i trajala je oko 25 meseci, uključujući šest meseci probne proizvodnje. Prvi automobil, tadašnji model “cee’d” serijski je proizveden u decembru 2006. godine. To je bio potpuno novi model ekskluzivno osmišljen za evropsko tržište. Uporedo s proizvodnjom automobila pokrenuta je i proizvodnja motora, što je ovu fabriku postavilo kao odskočnu dasku za širenje Kije po Evropi kao ključnu stvar za rast kompanije.

Kia

Više modela, više tehnologije: investicije koje su utabale put
Tokom svoje dvadesetogodišnje istorije u fabrici su se proizvodila ukupno četiri različita modela: Kia Ceed, Sportage, Venga, a u godinama 2009 – 2011. i Hyundai ix35. Osim toga, u Žilini se od njegove druge generacije proizvodi model Sportage, a što se tiče modela Ceed, to je čak jedina fabrika u kojoj se ovaj model uopšte proizvodi. Klasična verzija sa pet vrata nadopunjena je 2007. varijantama SW (Sportswagon) i varijantama sa troje vrata – potonja se proizvodila do 2018. godine. Od 2018. i 2019. Ceed se takođe proizvodi u verziji ProCeed (shooting brake) odnosno krosover XCeed.

Kia

U 2020. Kia Europe dovršila je niz nadogradnji u proizvodnom pogonu u Žilini. Kao rezultat ulaganja od 70 miliona evra, fabrika je bila prilagođena za proizvodnju novog motora ‘Smartstream’ s unutrašnjim sagorevanjem i hibridnih pogonskih sklopova. Timovi za razvoj pogonskog sklopa uspešno su poboljšali odazive motora, efikasnost sagorevanja i širok raspon obrtnog momenta. Uključivanje Kijine tehnologije hibridnog pogona takođe je bilo ključno za razvoj oba motora. Ovi su motori deo Kijine šire strategije za razvoj širokog spektra pogonskih tehnologija – uključujući hibridne, električne i pogonske sklopove s
unutrašnjim sagorevanjem – koje zadovoljavaju potrebe različitih vozača.

Kia

Rast proizvodnje: od jedne smene do ukupno 7 miliona proizvedenih motora
U početku je fabrika radila u jednoj smeni. Dvosmenski rad započeo je 2007. godine, a od 2012. Kia proizvodi u tri smene. Zahvaljujući ovom povećanju, visokotehnološka fabrika premašila je ukupno 4 miliona proizvedenih vozila nakon samo 15 godina, proslavivši ovu prekretnicu 2021. Danas se fabrika može pohvaliti godišnjim proizvodnim kapacitetom od 350.000 automobila i 540.000 motora. Od 2006. ovde je proizvedeno 7 miliona motora.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes lansira pretplatu na automobile, ali postoji “kvaka”…

Mercedes Benz konačno ulazi u biznis pretplate, čime se pridružuje podužoj listi proizvođača automobila, ...

Delta Motors instalirala stanicu za punjenje E vozila

Kompanija Delta Motors postavila je prvu stanicu za punjenje električnih vozila koja će biti ...

BMW sprema vatreni M3 karavan

Jedna zamračena ali službena fotografija rekla je sasvim dovoljno – BMW sprema vatreni karavan ...

SsangYong u velikim problemima i dugovima

Južnokorejski specijalista za SUV i crossover vozila SsangYong je nesolventan i našao se u ...

Ford ima robota koji testira sedišta na oznojane zadnjice

Koliko god čudno zvučalo, Ford ima robota koji testira otpornost automobilskih sedišta na oznojane ...

Mercedesove Srebrne strele će biti crne

Na prvoj trci sezone Formule 1 u Austriji mercedesove Srebrne strele neće biti srebrne ...