fbpx

Formula 1 – odlazi li Newey iz Red Bulla?

Formula 1 – odlazi li Newey iz Red Bulla pitanje je od milion dolara u padoku Formule 1 pred trku u Majamiju

Formula 1 / Adrian Newey (Photo by James Bearne/Getty Images) // SI202107110297 // Usage for editorial use only //

Formula 1 – odlazi li Newey iz Red Bulla pitanje je od milion dolara u padoku Formule 1 pred trku u Majamiju. Odlazak Adriana Neweya iz Red Bula mogao bi biti objavljen uoči VN Majamija ovog vikenda nakon što je “zvanično podneo ostavku”. Prema vesti koju je objavio Motorsport.com, Newey je timu Red Bull saopštio svoju odluku da formalno napusti tim, sa planom da se to prenese javnosti “uskoro”. Prošle nedelje u nemačkoj štampi su se pojavile glasine da Newey želi da napusti Red Bul. Smatra se da njegova želja da napusti aktuelne svetske šampione potiče iz tekuće sage o Christianu Horneru, koji je bio pod istragom zbog navodnog neprimerenog ponašanja. Zbog te istrage i nemira unetog u tim došlo je do „prekinute veze“ sa Hornerom, pa stoga stiže i odluka Neweya. Precizno obrazloženje i objašnjenje za napuštanje Red Bulla saopšteno je u internom pismu. Izveštaj sugeriše da će Newey ostati u Red Bulu u svojoj trenutnoj ulozi pre nego što ode barem do početka 2025. Newey ima mnogo opcija ako uopšte odluči da ostane u Formuli 1 nakon što napusti Red Bull. Ferari je veoma zainteresovan, a Newey “ozbiljno razmatra” njihovu ponudu da se pridruži najuspešnijem konstruktoru F1. Italijanski proizvođač je u nekoliko navrata želeo da potpiše sa Neweyem, međutim, 65-godišnjak je odbio takve ponude.
Aston Martin je takođe zainteresovan za Newey jer Lawrence Strol želi da svoj tim pretvori u dominantnu snagu Formule 1. Uz ozbiljnu finansijsku moć iza toga, u kombinaciji sa ugovorom o Hondinim motorima, Newey i bi mogao smatrati Aston Martin privlačnim. Osim toga, s obzirom da se Aston Martin nalazi u Velikoj Britaniji za razliku od Ferarija, možda će se pokazati privlačnim. Međutim, podrazumeva se da Njui nije u potpunosti saglasan sa Strollovim potencijalnim planom da izgradi tim pre nego što ga proda za debeo profit, čto je poslovni model na kojem je stekao milijarde. Mercedes i McLaren inače izgledaju kao malo verovatne destinacije, dok bi Newey zapravo mogao da razmišlja o povlačenju iz Formule 1 nakon decenija uspeha.
Naravno, još uvek se sve svodi na spekulacije i kalkulacije, mada su sve konkretnije. Sa druge strane, mediji koji se bave Formulom 1 već neko vreme vrte u krug iste informacije, bez iti jednog sopštenja ili konkretne nove vesti. Newey je svakako stručnjak kojega bi svki vrhunski tim (a koji može da ga plati) poželeo u svojim redovima. Mada, ostaje otvoreno pitanje: ako bi Newey prishvatio ponudu od drugog tima, kada bi zapravo mogao da počne da radi za taj tim. Njegov ugovor sa Red Bullom ističe 2025., a sasvim sigurno se Red Bull “pokrio” da drugi tim ne može tako brzo da računa na znanje Neweya, odnosno da mora na poduže “baštovansko odsustvo”. U najboljem slučaju, eventualni novi tim bi na Neweyev bolid mogao da računa za sezonu 2027. Sa druge strane, spekulacije kažu da advokati rade pun gas na “oslobađanju” Neweya od Red Bulla, a pogotovo “baštovanskog” odsustva. Navodno, advokati pokušavaju da dobiju slobodu Neweya u zamenu za njegovo ćutanje o događanjima u timu Red Bull, ali svakako i tehničkim stvarima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Mercedes otkrio Maybach S680 sa V12 motorom

Gotovo konspirativno i bez mnogo pompe Mercedes je otkro Maybach S680 i dokazao da ...

Nagrada za KIA dizajn centar

Bronzano priznanje IDEA za koncept velikog SUV-a Kia Telluride Veliki konceptni sportski terenac Kia ...

Opel Grandland X uskoro u salonima

Nakon svetske premijere na Međunarodnom salonu automobila (IAA) u Frankfurtu, novi Opel Grandland X ...

Hipokrizija – EU zabranila svetleću Ecstasy

Kakva hipokrizija – EU zabranila svetleću Spirit of Ecstasy na Rolls-Royce-u zbog bizarnog razloga ...

Formula 1 – VN Amerike Verstappenu

 Formula 1 – VN Amerike vožena je na stazi Circuit of the Americas, u ...

Kad hoćes da povećaš prodaju – ponudiš SUV

Maserati planira da lansira svoj drugi SUV na platformi Alfa Romea do 2020., izjavio ...