fbpx

Mercedes-AMG PureSpeed predstavljen u Monaku

Mercedes-AMG PureSpeed koncept predstavljen u Monaku pred trku Formule 1 koja se vozi ovog vikenda

Mercedes-AMG PureSpeed

Mercedes-AMG PureSpeed koncept predstavljen je u Monaku pred trku Formule 1 koja se vozi ovog vikenda. Uzbudljiv, pun energije i oduzima dah – Mercedes-AMG PureSpeed koncept je glavna atrakcija uoči Velike nagrade Monaka Formule 1. Radikalan dizajn potpuno otvorenog, dvoseda bez krova ili vetrobranskog stakla predstavlja omaž motornim trkama. Koncept automobil pruža uvid  u prvi od modela u veoma ograničenoj Mercedes-Benz Mythos seriji. Svetska premijera konceptnog Mercedes-AMG PureSpeed održana je u ekskluzivnom okruženju tokom trajanja Formule 1™ Velike nagrade Monaka. Vozilo je predstavljeno na plutajućem pontonu u luci kneževine i takođe je impresioniralo vozače Mercedes-AMG PETRONAS F1 tima Lewisa Hamiltona i Georgea Russela.

Mercedes-AMG PureSpeed

Koncept Mercedes-AMG PureSpeed slavi jedinstvenu tradiciju Mercedes Benz-a sa čistim i beskompromisnim dizajnom trkačkih automobila, inovativnim materijalima i modernom tehnologijom. Strogo ograničena serija od 250 jedinica biće dostupna samo najposvećenijim Mercedes-Benz entuzijastima i kolekcionarima. Inspirisan legendarnim trkačkim automobilima, kombinacija trkačke estetike bez premca i veoma dinamičnih performansi čini Concept Mercedes-AMG PureSpeed jedinstvenom vozačkom mašinom. On oličava „vrhunac ekskluzivnosti“ Mercedes-Benza.
HALO sistem umesto A-stuba

Mercedes-AMG PureSpeed

Jedna od najvažnijih karakteristika je HALO sistem koji zamenjuje konvencionalni A-stub na vozilu. Ovaj element je direktan derivat vrhunske klase motosporta i deo je svakog vozila Formule 1™ od 2018. godine. On štiti glavu vozača u slučaju nesreće. Ime HALO opisuje njegov oblik. Kao i u Formuli 1™, sigurnosni sistem u „Concept Mercedes-AMG PureSpeed“ se sastoji od nosača koji je povezan sa karoserijom vozila. Ova aerodinamički optimizovana komponenta služi za zaštitu putnika, baš kao u Formuli 1™. Uključene su dve aerodinamički optimizovane kacige specijalno dizajnirane i proizvedene za Concept Mercedes-AMG PureSpeed. Vidno polje kao u Formuli 1™ tako postaje stvarnost za dve osobe. Ni krov, ni vetrobran ni bočni prozori ne odvajaju ih od okoline. Unutrašnjost dodaje dodatne naglaske, svojom jedinstvenom bojom i konceptom opreme, kao i prilagođeni sat koji je dizajnirao IWC Schaffhausen na instrument tabli.

Mercedes-AMG PureSpeed

Dizajn inspirisan hiperautomobilom Mercedes-AMG ONE
Mercedes-AMG PureSpeed koncept je pravi automobil sa performansama sa izuzetno niskom siluetom. Mnoge dizajnerske karakteristike inspirisane su hiperautomobilom Mercedes-AMG ONE – tehnički, oštro isečeni delovi od ugljeničnih vlakana u donjem delu vozila daju snažan kontrast senzualnim, zaobljenim oblicima gornjeg dela vozila.
Dizajn točkova karakteriše jedinstvena obloga od ugljeničnih vlakana na prednjim i zadnjim poklopcima točkova. Poklopci zadnjih točkova su potpuno zatvoreni radi poboljšanja aerodinamike. Poklopci prednjih točkova su otvoreni kako bi se optimizovao protok vazduha na prednjem kraju za hlađenje kočnica i potisnu silu.

Mercedes-AMG PureSpeed

Tipični za sportske automobile su duga hauba i veoma nizak prednji kraj sa izraženim „nosom ajkule“. Prednji dizajn je sličan Mercedes-AMG ONE vozilu sa širokim donjim usisnikom vazduha sa AMG natpisom i tamnom, hromiranom Mercedes zvezdom na „mekom“ nosu. Ovome se dodaje i aerodinamički optimizovan, sportski poklopac motora sa dodatnim izlazom za vazduh. Mali, providni deflektori na prednjoj i bočnoj strani usmeravaju vetar preko kokpita.
Precizan rad dizajnerskog tima se takođe može videti u oblogama bočnih pragova sa aero flicovima. Mišićava ramena iznad zadnjih točkova sa širokim kolosekom stapaju se u elegantan poklopac prtljažnika i zadnju pregaču koja naglašava širinu.

Mercedes-AMG PureSpeed

Omaž legendarnim Mercedesovim modelima
Mnogi drugi detalji dizajna takođe odaju počast motosportu. Dva leteća podupirača iza sedišta podsećaju na legendarne trkačke automobile kao što je 300 SLR, u kojima su Stirling Moss i Denis Jenkinson osvojili Mille Miglia 1955. u Italiji – sa rekordnom prosečnom brzinom od neverovatnih 157 km/h na javnim putevima.
Upadljiva boja vozila – u gradijentu boja od Le Mans crvene do grafitno sive sa crnim AMG uzorkom – aludira na šemu boja pobedničkog Mercedesovog automobila na trci Targa Florio na Siciliji 1924. godine. On je bio ofarban u crveno, što je tipično rezervisano za italijanska vozila. Nemački trkački automobili su u to vreme tradicionalno bili farbani u belo. Crvena boja je trebalo da odvrati lokalne navijače da ometaju napredak automobila u trci. Trik je uspeo. Posle 6:32:37.4 sata i trke od 432 kilometra, pobednički dvolitarski trkački automobil Mercedes sa brojem 10 prešao je cilj na prvom mestu sa Christianom Wernerom za volanom. Broj 10 se takođe može naći na prednjim krilima konceptnog Mercedesa AMG PureSpeed i odnosi se na pobedu Targa Florija pre 100 godina.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Luca de Meo i Renault otkrili svoje vizije

Luca de Meo i Renaultov brand tim podelili su svoju viziju marke kao predvodnice ...

A sada ipak zvanično – Mercedes CLS

Mercedes je na L.A. Auto Show zvanično predstavio novi CLS. Ima nove motore, veći ...

Maserati MC20 supersportista stigao u Srbiju

Maserati MC20 italijanski supersportista, po prvi put je dostupan kupcima u Srbiji Maserati MC20 ...

Koliko su bogati šefovi timova u Formuli 1?

Koliko su bogati šefovi timova u Formuli 1? Nedavno smo saznali da je Wolff ...

Formula 1 – Otmar Szafnauer napustio Aston Martin

Aston Martin je objavio da je Otmar Szafnauer napustio svoje mesto šefa Formula 1 ...

Dacia Spring Electric debitovala kao najpristupačniji EV u Evropi

Dacia Spring Electric je zvanično krenula u prodaju u Francuskoj, po ceni od 12,403 ...