fbpx

Red Bull RB17 je predstavljen na FOS 2024

Red Bull RB17 je predstavljen na FOS 2024 u Goodwoodu i ima spektakularne brojke koje prate rekek delo Adiana Neweya

Red Bull RB17 je predstavljen na FOS 2024

Red Bull RB17 je predstavljen na FOS 2024 u Goodwoodu i ima spektakularne brojke koje prate rekek delo Adiana NeweyaNakon godina glasina i tizera, Red Bull je konačno predstavio svoj prvi „komercijalni” automobil, RB17, na Goodvood festivalu brzine. Hiperautomobil sa dva sedišta motorom u sredini koji razvija preko 1.200 konjskih snaga zahvaljujući atmosferskom 4,5-litarskom V-10 koji se vrti do neverovatnih 15.000 obrtaja u minuti. Težak je ispod 900 kilograma, Red Bul RB17 obećava nivoe performansi bolida Formule 1.

Red Bull RB17 je predstavljen na FOS 2024

Priča o ekstremima
Ta neverovatna težina se svodi na monokok dvoseda od ugljeničnih vlakana RB17, koji koristi motor kao noseći element zadnje ogslanjanja. Snaga dolazi do zadnjih točkova preko šestostepenog sekvencijalnog menjača i aktivnog diferencijala sa ograničenim proklizavanjem, koji zetvaranje ostvaruje hidrauličnim putem. U RB17 ne postoji brzina za vožnju unazad vožnja unazad omogućena je elektromotorom koji je deo pogona. Samo taj elektromotor proizvodi 200 od ukupno 1.200 konja, a V-10 daje ostalih 1.000 KS.

Red Bull RB17 je predstavljen na FOS 2024

Za održavanje sve te snage pod kontrolom zadužena je kontzrola proklizavanja, sa prisutnim ABS-om na kočionom sistemu. Maksimalna brzina je preko 350 km/h. Kao što se i očekivalo sa automobilom koji je razvijen od strane Red Bull inženjerskog genija Adriana Neweya, postoji impresivna aerodinamika. Red Bul kaže da automobil proizvodi do 1.700 kg nizgonske sile (downforcea), ili skoro dvostruko više od sopstvene mase. Postoje sistemi za upravljanje opstrujavanja vazduha oko točkova ugrađeni u karoseriju kako bi se ujednačio protok vazduha oko guma. Prednja i zadnja krila takođe imaju aktivne elemente za prilagođavanje downforcea pri različitim brzinama, što su elementi aktivne aerodinamike zabranjene u Formuli 1.

Red Bull RB17 je predstavljen na FOS 2024

Ostatak unutrašnjosti RB17 je podjednako inspirisan motosportom. Na sva četiri točka je podesivo push rod oslanjanje, ukomponovano sa aktivnom kontrolom visine, zajedno sa režimom podizanja za prevazilaženje neravnina pri malim brzinama. Tu su i hidraulični servo upravljač i karbonske kočnice. Zanimljivo je da se samo zadnje kočnice kontrolišu preko hidrauličnog kočionog sistema. Te kočnice pokrivaju 18-inčni točkovi od karbonskih vlakana sa Michelin trkačkim slikovima razvijenim posebno za ovaj automobil. Kupci se takođe mogu odlučiti za opciju točkova od 20 inča umotanih u gume sa gazećom površinom visokih performansi.

Red Bull RB17 je predstavljen na FOS 2024

Red Bull je osmislio RB17 da se u njemu uživa lako i često. Postoje prilagođene opcije sedišta, podesiva kutija za pedale i ugrađeno skladište za stvari kao što su trkačka odela i kacige.
Motor radi na redovan benzin sa pumpe, a svaki automobil dobija garanciju od 2 godine/4.000 kilometara (šta god nastupi prvo). Kompanija tvrdi da je automobil dovoljno izdržljiv da izdrži 24-časovnu trku bez servisiranja. Normalno servisiranje se može obaviti u sedištu Red Bulla, lokalnom servisnom centru ili na lokaciji korisnika.

Red Bull RB17 je predstavljen na FOS 2024

Redovni servisi se dešavaju na svakih 8.000 kilometara i moraju se odvijati u sedištu kompanije. Kao i drugi proizvođači superautomobila samo za stazu kao što su Ferari i Meklaren, Red Bul planira da svake godine bude domaćin brojnih privatnih događaja kako bi kupci koristili svoje automobile na stazi kako je predviđeno. Kompanija takođe planira da pusti vlasnike u svoj centar, pozivajući ih na proslave Red Bull Racing-a, sesije simulatora i društvene događaje van staze.

Red Bull RB17 je predstavljen na FOS 2024

„Razmišljao sam o ideji da prihvatim izazov dizajna našeg sopstvenog hiperautomobila, od koncepta do isporuke, mnogo godina i to je bio veličanstven projekat i putovanje“, rekao je Newey u izjavi. „Da bi to konačno bio današnji dan kada skidamo pokrivače i vidimo rođenje Red Bull RB17, zaista je izvanredno. Hiperautomobil RB17 obuhvata sve za šta se zalažemo: neospornu snagu, brzinu i lepotu. Veoma je prilagodljiv u svojim sposobnostima i pobrinuli smo se da ga dizajniramo kao dvosed tako da se u uzbuđenju vožnje F1 brzinama može uživati sa prijateljem ili partnerom.” Nema reči o ceni za RB17, iako se može sa sigurnošću pretpostaviti da je u rasponu od sedam cifara. Nije važno, jer je svih 50 primeraka već prodato. Očekuje se da proizvodnja počne sledeće godine, nezvanične spekulacije kažu da je reč o ceni od čak pet miliona evra.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ford predstavio novu eru razvoja

Ford predstavio novu eru razvoja na ovogodišnjem sajmu automobila BG Car Show 2024 Ford ...

I BMW se vraća u trke izdržljivosti 2023. godine

Formiranjem nove LMDh klase usaglašene za WEC i američki IMSA šampionat, trke izdržljivosti su ...

Volkswagen zvanično predstavio R verziju modela T-Roc

Volkswagen je pred zvaničnu premijeru na Sajmu u Ženevi iskoristio priliku da predstavi sportsku ...

Novi vetrovi u VW Gupi

Volkswagen grupa planira da uvede veću diferencijaciju među svojim markama VW, Seat i Škoda ...

Novi Hyundai Santa Fe pred premijeru u Ženevi

Pred zvaničnu svetsku premijeru u Ženevi u martu, Hyundai je objavio prve zvanične fotografije ...

Audi izdao opoziv za 1.27 miliona automobila

Audi je izdao opoziv za 1.27 miliona automobila širom sveta, koji važi za A4, ...