fbpx

I BMW se vraća u trke izdržljivosti 2023. godine

Formiranjem nove LMDh klase usaglašene za WEC i američki IMSA šampionat, trke izdržljivosti su dobile zanimljivo društvo

Formiranjem nove LMDh klase automobila koja se delimično oslanja na dosadašnji LMP2, šampionati izdržljivosti dobijaju sve zanimljivije fabričko društvo. Nova LMDh klasa koristi jedu od četiri raspoložive karoserije uz dozvoljene minimalne modifikacije, i propisan hibridni sistem koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem po izboru učesnika pokreću zadnju osovinu. Maksimalna snaga ovih bolida ograničena je na 670 KS.
Atraktivnost klase i prihvatljivi budžeti koji će biti potrebni za konkurentan nastup već su privukli zanimljiv spisak učesnika, među kojima ima osvajača titula i dugogodišnjih učesnika u takmičenjima izdržljivosti. Spisak fabričkih ekipa koji su već najavili svoje timove, kako sopstvene, tako fabrički podržane već je impresivan – Ferrari, Audi, Porsche, Toyota, Peugeot i Acura, a sada je sa svojom najavom osvanuo još jedan poznati proizvođač i nekadašnji učesnik – BMW.
Šef BMW M odeljenja je na svom privatnom profilu jedne društvene mreže objavio: „Vraćamo se, Daytona 2023.“, ali za sada bez ikakvih dodatnih informacija. Može se samo nagađati da će obzirom na navedeni debi na Daytoni, BMW uključiti u LMDh klasu. Takođe, još uvek je nejasno da li će se BMW odlučiti za sopstveni LMDh program ili samo pripremati automobile za kupce, pa čak ni da li će imati dva programa, za američki IMSA i WEC. Jedino što je izvesno je da se BMW na kraju ove sezone povlači iz Formule E. Na Lemanu, BMW je pobedio davne 1999. V12 LMR Protipom, i od tada razmišlja o povratku u trke izdržljivosti.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW M5 CS zvanično predstavljen kao super sedan sa 636 KS

BMW je predstavio novu vrhunsku verziju svoje M5 super limuzine – M5 CS Nova ...

Alpine se izvlači iz problema

Renaultova sportska marka Alpine po rezultatima iz 2021. godine polako se izvlači iz problema ...

Nissan se vraća na velika vrata novim modelima

U ovom trenutku, Nissan ima relativno staru modelnu ponudu, ali to će se vrlo ...

Rimac C_Two na stazi Nardo nastavlja testove

Rimac (za sada još uvek) C_Two nastavlja svoj razvoj, trenutno na stazi Nardo, gde ...

Hyundai porodični dani

Tokom juna meseca pred početak letnjih odmora Hyundai organizuje porodične dane širom Srbije, što ...

Citroen ovako vidi putovanje budućnosti

Konceptom 19_19 Citroen će sutra u Parizu pokazati kako vidi putovanje na duge staze ...