fbpx

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+ je model koji je predstavljen prošle godine kao novitet za sezonu 2024.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+ je model koji je predstavljen prošle godine kao novitet za sezonu 2024. uz koji je proizvođač jasno stavio do znanja u kom pravcu ga je evoluirao. U osnovi, pojašnjenje gotovo da je postalo i neophodno, obzirom da je Yamaha sa svojim MT-09, Tracer 900, Tracer 9, Tracer 9 GT počela da zbunjuje kupce koji žele sport turing motocikl. Naravno, nije baš da je zamo zbunjivanje po sredi, nego i stepenovanje cena u odnosu na opremu, obzirom da se u svakom slučaju radi o identičnom pogonskom agregatu.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Yamaha Tracer 9GT+ od ove sezone zamenjuje model bez famozne oznake “+” u imenu, ali činjenica je da taj “plus” i mnogo znači. Svakako, nameće se i pitanje čemu GT+, kada je za 2022. Tracer 9GT osvežen i svakako bio jedan od najboljih u svojoj klasi. Ispostavlja se da je prostora za unapređenje i te kako bilo. A pomenuto “objašnjenje” od strane proizvođača zapravo sasvim razumno argumentuje stvari. Naime, za Tracer 9GT+ Yamaha kaže da cilj nije bio napraviti brži ili sportskiji turer, nego sposobniji, bezbedniji i udobniji.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Yamaha Tracer 9GT+ je, u novoj Storm Gray boji, prelepi više turer nego sportista, koji je zamišljen da obezbedi udobno putovanje za dvoje, ali i donese dovoljno adrenalina za jednog. Elegantnih proporcija iako na točkovima od 17”, već svojim nastupom opravdava svoju cenu koja definitivno nije budžetna.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Lepo stilizovani rezervoar kapaciteta od čak 19 litara, sa oplatama koje donose odličan oslonac butinama i ručno, po visini podesivi vetrobran, samo su neki detalji koji su nam se dopali na ovom motociklu. Svakako vredi primeti i “cornering” svetla, ali i bogatstvo komandi koje su oko obe ruče. Koferi koji su deo standardne opreme svakako su lepo dizajnirani, aerodinamični i funkcionalni, mada će dugoprugaši potražiti rešenje za većom zapreminom od 15 litara.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Upadljiva novina na Yamahi Tracer 9 GT + naspram dosadašnje GT verzije je instrument tabla. Umesto dovodelne, sada jedan veliki TFT ekran od 7.0” sa beskrajnim spiskom informacija koje nudi i naravno brojnim podešavanjima koje ovaj model ima. Generalno svi željeni podaci ili mogućnosti iz menija lako se nalaze uz “jog” komandu, koja, dok se ne navikne deluje da pravi malu gužvu u kombinaciji sa prekidačima pokazivača pravca, sirene i tempomata.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Povezivanje sa mobilnim telefonom je brzo i lako, a uz Garmin Motorize app dolazi se i do satelitske navigacije, koja na žalost niuje dostupna u svim zemljama. Sve skupa, sjajno izvedeno i korisno unapređenje. Ako se pitate da li Yamaha ume da “ušminka” detalje ko što to rade Italijani, odgovor je – ne baš, ali utiska o solidnoj izradi ne nedostaje. Ono što se nama ne dopada je izduvni sistem sa glavnom cevi debljine kanalizacione, koji je očigledno morao biti toliki koliko je, ali kvari odličan vizuleni doživljaj.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Ako krenemo od poznatog, Yamahin sport turer čini aluminijumski ram, u koji je ugrađen dobro poznati redni trocilindraš zapremine 890 cm³. Crossplane raspored klipova donosi miran rad i sebi svojstven zvuk, a agregat svojih maksimalnih 119 KS (108 KS na točku) dohvata pri 10.000 o/min i ostvaruje 93 Nm pri 7.000 o/min.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Šta više, od dosadašnjeg Tracera 9 GT, “Plus” se vizuleno malo razlikuje, oplate su identične. Od izmena vidljivih u brojkama ugrađen je veći zadnji kočioni disk od 267 mm, ali osnovna geometrija ostala je nepromenjena. Međuosovinski razmak je 1.500 mm, ugao prednje viljuške je 25°, dok je trag 110 mm. Visina sjajno oblikovanog sedišta je 820 mm, što znači da i nešto niži vozači lako dohvataju zemlju sa oba stopala.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Prednje up side down viljuške su elektronski podesive na sabijanje i odbijanje, a mehanički na tvrdoću KYB prečnika 41 mm, dok je pozadi takođe podesivi amotizer, elektronski podesiv na odbijanje, a meganički na tvrdoću. Hod prednjeg oslanjanja je 130 mm, a zadnjeg 137 mm. Prečnik prednjih kočionih diskova je 298 mm, a kočione čeljusti su radijalne četvoroklipne.
Drugim rečima, po pitanju rama i mehanike Yamaha Tracer 9GT+ zapravo nije mnogo menjan, ali jeste rad mehanike novim elektronskim tehnologijama koje su ugrađene i to po prvi put ikada u moto industriji.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Ispod plastične “kutijice” smeštene ispod fara nalazi se novi radar, koji radi na milimetarskim talasima, a koji je osnova mnogo toga novog na Yamahi Tracer 9GT+. Jednom rečju, Yamaha je u Tracer 9GT+ ugadila svu elektroniku koja je postala standard kod Italijana, Nemaca i Austrijanaca, ali i preko toga. Uz radar, Yamaha Tracer 9 GT+ ne samo da je dobila adptivni tempomat, nego i svojevrsnu asistenciju pri nailasku na prepreku. Pored toga što sa aktiviranim tempomatom i selektovanom željenom udaljenošću od vozila ispred Tracer 9 GT+ sam ubrzava i usporava, nego u slučaju potrebe prilagođava kočioni sistem ( Unified Braking System ) za najefikasnije usporenje, menjajući i balans kočenja. Nova elektronika dozvoljava promenu stepena prenosa nagore i nadole uz shifter i bez isključivanja tempomata. Šta više, može se ići u niži stepene prenosa dok se ubrzava i u viši kada se ubrzava, a “shifter” se može podesti da radi sam naviše, samo naniže ili oba.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Pored toga, uz pomoć IMU u šest osa, kontrola proklizavanja, ABS, kontrola propinjanja i kontrola proklizavanja se prilagođavaju nagibima motocikla. Za sve vozače koji vole motocikl koji nije elektronski ukroćen, dobra vest je da se sva od pomenutih asistencija, pored tri standarna Rain, Street i Sport moda vožnje u Castom modu može prilagoditi po sopstvenoj želji ili potpuno isključiti.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Na kraju , moramo dodati i da je na Tracer 9 GT+ ugrađena i najnovija generacija KYB Actimatic Damper System (KADS), elekronski kontrolisanog ogibljenja sa svoja sopstvena dva osnovna modal A-1 i A-2, prvi za dobru podlogu, a drugi za neravnu. A ni tu nije kraj. Uz pomoć podataka od IMU KADS svoj rad prilagođava nagibu motocikla.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Zapravo, treba zaboraviti sve do sada napisano i sesti na Yamahu Tracer 9GT+ i na prvu osetiti udobnost sedišta, egonomiju komandi i činjenicu na ni sa punim rezervoarom goriva motocikl ne postaje “gore” težak. A to se shvati i oseti pre nego što se uopšte krene u vožnju. Sa 223 kilograma (sa svim tečnostima i punim rezervoarom) ovo nije lagan motocikl, ali masa se u vožnji uopšte ne oseti.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Pozicija sedenja je uspravna, više nalik sedenju na Adventure tureru nego na sportskom tureru i po toj osnovi je udoban za višesatne vožnje. Međutim, odlično izbalansiran, svojom geometrijom dozvoljava i dinamičnu vožnju. Yamaha Tracer 9 GT+ vrlo je agilan i neutralan motocikl, koji voli krivine, u koje lako i poslušno ulazi i iz njih izlazi tačno tamo gde vozač želi uz minimalne komande. Snažne i odlučne kočnice brzo zaustavljaju motocikl, a promene stepena prenosa kako sa tako i bez “shiftera” su lake i precizne. Agregat jeste izrazito elastičan, ali se bolje snalazi prvi višeim nego nižim obrtajima. Najbolje od sebe daje preko 4.500 o/min.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Za turer je važna i zaštita od vetra. Kada je podignut, vetrobran sasvim solidno radi svoj posao, ali konstatujemo i sa dosta sopstevenih vibracija. Kada je potpuno spušten tih vibracija nema, ali i zaštita od vetra je značajno slabija. Proveravali smo sve ponuđene modove vožnje i postavke ogibljenja čime Yamaha Tracer 9 GT+ značajno menja svoj karakter, pa i po ovoj osnovi vozač, kada ima pred sobom vremena i kilometara, može potpuno prilagoditi motocikl sebi.

Moto test – Yamaha Tracer 9GT+

Yamaha Tracer 9 GT+ jeste evolucija GT-a, ali sa značajnim i krupnim novinama i beneficijama. Samo, kao i uvek, novine donose i nove, po pravilu uvek više cene. Yamaha Tracer 9 GT+ mora poprilično da se plati, mada po ovoj osnovi ne ide ispod niti iskače iznad konkurencije. Firma Barel, uvoznik i serviser programa Yamaha, koja nam je dala na raspolaganje ovaj model nas informiše da za testirani model po akcijskoj ceni u trenutku pisanja tesksta mora da se plati 16.790 evra, a da je puna cena ovog meodela, za koji inače ima i podosta dodatne opreme (iako je već sjajno opremljen) i opcija za personalizaciju, 17.490 evra.

Model

Yamaha Tracer 9GT+

Dužina x širina x visina mm 2.175 x 885 x 1.430
Međuosovinski razmak (mm)

1500

Klirens od tla mm

/

Masa motocikla sa tečnostima (kg.) 223
Ram

Aluminijum

Prednje oslanjanje KYB 41 mm/Adaptivno / Podesivo / hod 130 mm
Zadnje oslanjanje Aluminijumska viljuška / mono shock / hod 137 mm / adaptivno / Podesivo
Visina sedišta mm 820
Kočnice napred Četvoroklipne / 2×298 mm ABS
Kočnice pozadi Jednoklipne 265 mm ABS
Rake / trail 25.0° / 108 mm
Agregat
Broj cilindara R3 CP
Broj ventila po cilindru 4
Radna zapremina (ccm)

890

Prečnik x hod klipa 78 x 62,1,6
Snaga KS pri o/ min.

119 KS pri 10.000

Maksimalni obrtni moment Nm pri o/ min. 87,5 / 7.000 o/min
Menjač 6 brzina/quick shifter nagore i nadole
Kvačilo Mokro
Gume napred / pozadi 120/70 ZR17 / 180/55Z R17
Maksimalna brzina km/h 218
Prosečna potrošnja na testu l/100 km

5,6

Zapremina rezervoara litara

19

Cena testiranog modela 16.790 evra
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

MotoGP – gde je zapelo u Yamahi?

Fabio Quartararo je branilac titule MotoGP šampiona sveta, ali pitanje je da li mu ...

MotoGP – Suzuki zvanično saopštio da odlazi

MotoGP šampionat ostaje bez Suzukija na kraju sezone, sa je to zvanično saopšteno od ...

Marquez pokorio i Misano

Iako je Quartararo vodio od starta pa narednih 26 krugova, ni to nije bilo ...

Zbog ovoga je Valentino Rossi MotoGP legenda

Valentino Rossi je sebi već tokom aktivne MotoGP karijere zaslužio status ikone, legende, najboljeg ...

Ko je Fabio Kvartararo novi Moto GP šampion?

Ko je Fabio Kvartararo, novi MotoGP šampion sveta i prvi Francuz kojem je to ...

Ne stišava se polemika oko Quartararovog kombinezona

Iako su događaji sa MotoGP trke vožene prošle nedelje stara vest, polemika o kombinezonu ...