fbpx

Formula 1 – Renault završava sa F1 motorima

Formula 1 – Renault završava sa F1 motorima od kraja sledeće sezone, zvanično je objavio francuski proizvođač

Formula 1 – Renault završiava sa F1 motorima / Apine A524 // Foto: Alpine Formula 1 Team media

Formula 1 – Renault završava sa F1 motorima od kraja sledeće sezone, zvanično je objavio francuski proizvođač. Renault je zvanično potvrdio da će njegov program motora za Formulu 1 prestati krajem 2025. godine. Alpine, tim francuskog proizvođača sa sedištem u Enstoneu postaće kupac pogonskih jedinica od 2026. i očekuje se da će preuzeti Mercedesove pogonske jedinice po novim pravilima za F1 motore, koji stupaju na scenu 2026. godine.
Objekat u Viri-Chatillon će biti transformisan u „Alpine Hipertech“, fokusirajući se na tehnologiju električnih motora proizvođača i projekte drumskih automobila. „Menadžment Alpine-a potvrđuje svoj projekat transformacije lokacije u centar inženjerske i visokotehnološke izvrsnosti do kraja 2024. godine“, navodi se u saopštenju iz Alpine.
„Aktivnosti Formule 1 u Viriju, isključujući razvoj novog motora, nastaviće se do kraja sezone 2025. godime. Renault je proizvodio F1 motore tokom većeg dela poslednjih skro pet decenija od prvog ulaska u Formulu 1 1977. godine. Mesecima se pričalo se da će Renault prestati da proizvodi F1 pogonske jedinice i sve teže i sa manje uspeha se borio sa rivalima Mercedesom, Ferarijem i Hondom otkako su V6 hibridni agregati predstavljeni 2014.

Formula 1 – Renault završiava sa F1 motorima / Alpine A524 // Foto: Alpine Formula 1 Team media

„Stvaranje ovog Hipertech Alpine centra ključno je za razvojnu strategiju marke Alpine, ali i šire za inovativnu strategiju cele Renault Grupe“, rekao je izvršni direktor Alpine Philippe Krief. „Ovo je prekretnica u istoriji lokacije Viri-Chatillon, koja će obezbediti kontinuitet savoir-faire-a i uključivanje njegovih retkih veština u ambicioznu budućnost Grupe, istovremeno jačajući poziciju Alpine kao ‘garaže inovacija’. „Njegov trkački DNK ostaje kamen temeljac brenda. On će nastaviti da pokreće industrijski i automobilski projekat bez presedana, posebno zahvaljujući Hipertech Alpine-u.“

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

WRC pobeda Evansu, Loeb na podijumu

Na 5. WRC događaju sezone 2020. u Turskoj, pobeda je pripala voaču Toyote, a ...

Kia Ceed u novom izdanju predstavljen u Srbiji

U Srbiji predstavljen novi Kia Ceed, čime je počela i prodaja ovog popularnog modela ...

Volkswagen Jetta oborila rekord na Bonevillu

Specijalno modifikovana Volkswagen Jetta postavila je novi rekord na Boneville slanoj ravnici Specijalno modifikovana ...

Pogled na BMW Driving Assistant sistem

Sistemi za asistenciju u vožnji postali su nezamenljiv deo savremenog automobila, a u budućnosti ...

Renault 4 umesto točkova dobio elise i poleteo

Legendarni Renault 4 je proslavo 60. rođendan, a na poklon umesto točkova dobio elise ...

Renault Ez-Flex – dostavno vozilo sutrašnjice

Renault EZ-FLEX je kompaktno i ekstremno upravljivo vozilo stvoreno za gradsku vožnju S obzirom ...