fbpx

Renault 4 umesto točkova dobio elise i poleteo

Legendarni Renault 4 je proslavo 60. rođendan, a na poklon umesto točkova dobio elise i sposobnost da leti

Kako bi na prikladan način zaključio proslavu 60. godišnjice kultne četvorke, Renault je u saradnji sa centrom za razvoj ekosistema mobilnosti TheArsenale ponudio futurističku interpretaciju ovog legendarnog modela.
Ove godine obeležavamo 60. godišnjicu Renaulta 4, automobila koji je prodat u više od osam miliona primeraka u više od sto zemalja tokom perioda od 30 godina. Renault 4 nije samo automobil, već prava ikona.
Kako bi proslavio 60. rođendan svoje perjanice, Renault je tokom cele godine organizovao proslave koje su uključivale niz inicijativa. Za kraj, brend je odlučio da udruži snage sa revolucionarnim dizajnerskim centrom TheArsenale kako bi zajedno stvorili konceptni automobil – futurističku i nekonvencionalnu interpretaciju četvorke.
Originalni Renault 4 je bio jednostavan, efikasan i svestran, a proizvodio se od 1961. do 1992. Rečima bivšeg direktora Renault Grupe, Pierrea Dreyfusa, to je bio automobil koji su, baš kao i farmerke, mogli svi da priušte. Prava ikona u službi porodica, kompanija, policije i pošte, ali i brojnih mladih vozača koji su po prvi put seli za volan. Vrednosti i kvalitet ovog modela podstakle su kompaniju TheArsenale da se udruži sa Renaultom, ponovo ga osmisli i – vine u visine.
AIR4: LETEĆI RENAULT 4
Saradnja Renault Grupe i kompanije TheArsenale na ovom zaista jedinstvenom projektu donela je rezultate koji teško mogu da se uporede sa bilo čim drugim.  AIR4 je simbol nezavisnosti i slobode, nastao iz verovanja da saobraćajna situacija postaje sve složenija i da nam oduzima dragoceno vreme, a da je prostor iznad nas istovremeno slobodan i nedovoljno iskorišćen. Za AIR4 vazdušni putevi su oni koji nas odvode u budućnost.
AIR4 predstavlja novi pogled na kultni model i viziju kompanije TheArsenale koja se prilično udaljava od postulata savremenog automobiliskog dizajna. U celosti je izrađen od ugljeničnih vlakana i zadržava iste linije i masu kao i originalna četvorke, ali se od nje razlikuje po novim dinamičnim performansama. Svojstva krutosti su iz temelja izmenjena kako bi se omogućio potisak i uzletanje, na što su utrošeni sati ispitivanja i izrade procena. Oslanjajući se na tehnike generativnog dizajna koje počivaju na veštačkoj inteligenciji, inženjeri kompanije TheArsenale su uspeli da testiraju terabajte podataka kako bi poboljšali i integrisali ideje svojih dizajnera, čak i pre početka testiranja u stvarnim uslovima.
„Godinu proslavljanja godišnjice Renaulta 4 smo želeli da zaključimo nečim zaista nekonvencionalnim” naglašava Arnaud Belloni, predsednik Renaultovog Odeljenja za globalni marketing. „Saradnja sa kompanijom TheArsenale se pokazala logičnim korakom. Leteći konceptni automobil AIR4 nam na jedinstven način pokazuje kako bi ovaj kultni model mogao da izgleda za 60 godina.”
AIR4 nema pogon na točkove. Umesto njih ima dvokrake elise izrađene od ugljeničnih vlakana – po jednu u svakom uglu vozila. Karoserija je ugrađena na sredini okvira, a za ulazak u funkcionalnu kabinu potrebno je podići redizajniranu karoseriju Renaulta 4 na prednjoj strani.
Tehnički gledano, AIR4 napajaju litijum-polimerske baterije od 22.000 mAh ukupnog kapaciteta od oko 90.000 mA. Vozilo u horizontalnom letu razvija maksimalnu brzinu od 98 km/h, sa bočnim nagibom od 45° koji može ići do maksimalno dozvoljenih do maksimalnih 70° u oštrom zaokretu. Može da poleti do vsine od od 700 m, a maksimalna brzina penjanja je 14 m/s (ipak ograničenu na 4 m/s iz sigurnosnih razloga), dok vertikalna brzina pri sletanju iznosi 3 m/s. Poslednje, ali ne manje i važno, AIR4 nudi maksimalni vektorski potisak od 380 kilograma, odnosno 95 kg po elisi.
AIR4 je u potpunosti osmišljen, dizajniran, razvijen i sastavljen u Francuskoj, u samom srcu prvog evropskog tehnološkog parka u Sophia Antipolisu na Azurnoj obali.

LIFESTYLE

ODELJENJE „ROAD TO AIR” CENTRA THEARSENALE
TheArsenale čvrsto veruje da su legende automobilskog sveta večne. Ovaj leteći koncept je prvi proizvod odeljenja ROAD TO AIR kompanije TheArsenale koji budućnost transportne mreže vidi ni manje ni više nego na nebu. AIR4 je zamisao Patricea Meignana, direktora i osnivača kompanije TheArsenale koji je želeo da stvori novu vrstu vozila koje pobuđuje emocije, učvršćuje identitet brenda i pruža užitak.
„Čitav život sam posvetio svojoj strasti prema mobilnosti i neumorno sam istraživao sve njene aspekte”, dodaje Patrice Meignan. „Nakon 25 godina istraživanja budućih oblika mobilnosti, zaključili smo da će kultni modeli zauvek biti prisutni, bilo na zemlji ili iznad nje. Renault 4 već 60 godina voze obični ljudi koji ga čine neobičnim. To je model koji je simbol pustolovina: jednostavan je, praktičan, koristan, savremen, ali i retro. Većina vozača će vam reći da je vožnja u njemu nešto posebno, prava pustolovina! Moto putovati drugačije je inspirisao moj tim i mene. Renault 4 u izdanju kompanije TheArsenale je spreman  da se otisne u jednu od svojih najvećih avantura do sada.”
Nakon digitalne premijere koja će se održati danas, 26. novembra, javnost će od sledećeg ponedeljka do kraja godine moći da vidi AIR4 u živopisnom izložbenom prostoru L’Atelier Renault na aveniji Champs-Elysées u Parizu, zajedno sa drugim legendarnim verzijama Renaulta 4. 2022. godine slede i premijere na američkom tržištu, konkretno u Miamiju i New Yorku, a zatim i u kineskoj regiji Macau.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Chery uskoro dolazi u Srbiju sa novom pro serijom modela

Chery uskoro dolazi u Srbiju sa novom pro serijom modela i sa globalnim FX ...

Hyundai Veloster otkriven u Detroitu

Hyundai je u Detriotu zvanično predstavio novi Veloster, koji će prvenstveno biti namenjen američkom ...

Nissan predstavio GT-R NISMO za 2020.

Nissan uspešno održava u životu sada već vremešni GT-R. Upravo je predstavio Nismo verziju ...

Ralf Schumacher brani Micka Schumachera

Bivši vozač Formule 1 i stric Micka Schumacher stao je u odbranu talenta sina ...

Nissan razvio “autonomnu” golf lopticu

Nissan je našao originalan način da dokaže sposobnost svog sistema za autonomnu vožnju Golf ...

AK Kompresor osvojio prestižno priznanje „Dealer of the Year” za 2021.

Auto-kuća Kompresor po treći put dobitnica je priznanja „Diler godine” za izvanredna dostignuća u ...