fbpx

Formula 1 – na čelo Ferrarija dolazi Fred Vasseur!?

Formula 1 je uvek puna senzacionalnih informacija, a najnovija pominje moguću smenu na čelu tima Ferrari F1

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Formula 1 je uvek spremna na spekulacije, tračeve, kombinacije i poluinformacije, koje se ponekad pokažu kao tačne. Najnovija stiže od italijanskih medija i to od strane uticajnog i dobro informisanog Gazzetta dello Sport. Prema informaciji do koje je došao Gazzetta dello Sport, Mattia Binotto će kao šef Ferrari Formula 1 tima biti zamenjen Fredom Vasseurom, aktuelnim šefom tima Alfa Romeo. Prema italijanskoj novini, Binotto će svojom pozicijom platiti cenu za sezonu 2022. koju je tim Ferrari započeo odlično, vodio u šampionatu nakon tri trke i nakon toga drastično zaostao iza tima Red Bull koji je praktično dominirao ostatkom sezone i na kraju osvojio duplu krunu. Operativne i strateške greške F1 tima Ferrari tokom trka su se nagomilavale, a pritisak na Binotta, šefa tima da raste.

Foto: Stellantis Media

Prema Gazzetta dello Sport, Fred Vasseur je vrlo cenjen u rukovodstvu Stellantis Grupe, a na mesto Binotta mi mogao stupiti već od 1. januara 2023. godne. U čanku postoji tvrdnja da je Vasseur, koji ima 54 godine, bio “na radaru” tima Ferrari još letos, obzirom na ogromno iskustvo koje ima u auto sportu, kao i činjenicu da je svoju karijeru gradio kroz mnoge kategorije takmičenja, od juniorskih formula pa naviše. Samim tim, Vasseur ima drugačije znanje i veštine u odnosu na Binotta, koji je inženjer po obrazovanju i mnogo više tehnički orijentisan.
Prelazak Francuza u Ferrari imao bi smisla obzirom upravo uspostavljeno partnerstvo Saubera u Audija, a koje če u narednom periodu, do početka sezone 2026. samo jačati, što bi moglo ugroziti Vasseurov opstanak na čelu tima, a i uopšte u timu. Vasseuru se pripisuju zasluge za činjenicu da će tim Alfa Romeo sezonu završiti na solidnom šestom mestu u plasmanu konstruktora, što je znatno bolje nego poslednjih nekoliko sezona. Ako tim Alfa Romeo u poslednjoj trci u Abu Dabiju uspe da sačuva prednost od pet poena u odnosu na Aston Martin, ponoviće rezultat koji je imao pre 10 godina, u sezoni 2012.

Foto: Scuderia Ferrari

Binotto je šef tima Ferrari Formula 1 od januara 2019. kada je na toj poziciji nasledio Maurizia Arrivabenea, a za tim Ferrari radi još od kada je završio studije kao master inženjer za motorna vozila. U timu Ferrari je radio i u zlatnim vremenima početkom 2000-ih godina, 2013. je postao šef motorskog odeljenja, a CTO je postao 2016. kada je tim napustio James Allison koji se priključio timu Mercedes-AMG.
Da li su navodi Gazzetta dello Sport tačni saznaćemo uskoro, za sada, tim Ferrari je negirao ovakve spekulacije i nazvao ih neosnovanim.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Slike serijskog BMW Serije 8 procurele pre vremena

Slike serijske verzije BMW-a Serije 8 procurele su pre vremena, ali se vidi da ...

Potencijalni rekorder Bloodhound LSR (ponovo) na prodaju

Bloodhound Land Speed Record projekat baš nema sreće – novca više nema i ponovo ...

Marquezu pol pozicija i u Austriji

Šta god drugi uradili, Marquez može bolje. Osvojio je svoju 59. pol poziciju Marc ...

Yamahe dominantne na prvim pozicijama u Mizanu

Čak četiri najbolja vremena uz rekord staze postigli su MotoGP vozači Yamahe na stazi ...

Carlos Sainz pobednik Dakar relija 2018.

Dvostruki šampion WRC-a uspeo je da dođe i do svoje druge pobede na Dakar ...

FCA se povlači iz A segmenta u kojem dominira?

FCA, bi se mogao povući iz A segmenta automobila u kojem je godinama dominantan ...