fbpx

Formula 1 – na čelo Ferrarija dolazi Fred Vasseur!?

Formula 1 je uvek puna senzacionalnih informacija, a najnovija pominje moguću smenu na čelu tima Ferrari F1

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Formula 1 je uvek spremna na spekulacije, tračeve, kombinacije i poluinformacije, koje se ponekad pokažu kao tačne. Najnovija stiže od italijanskih medija i to od strane uticajnog i dobro informisanog Gazzetta dello Sport. Prema informaciji do koje je došao Gazzetta dello Sport, Mattia Binotto će kao šef Ferrari Formula 1 tima biti zamenjen Fredom Vasseurom, aktuelnim šefom tima Alfa Romeo. Prema italijanskoj novini, Binotto će svojom pozicijom platiti cenu za sezonu 2022. koju je tim Ferrari započeo odlično, vodio u šampionatu nakon tri trke i nakon toga drastično zaostao iza tima Red Bull koji je praktično dominirao ostatkom sezone i na kraju osvojio duplu krunu. Operativne i strateške greške F1 tima Ferrari tokom trka su se nagomilavale, a pritisak na Binotta, šefa tima da raste.

Foto: Stellantis Media

Prema Gazzetta dello Sport, Fred Vasseur je vrlo cenjen u rukovodstvu Stellantis Grupe, a na mesto Binotta mi mogao stupiti već od 1. januara 2023. godne. U čanku postoji tvrdnja da je Vasseur, koji ima 54 godine, bio “na radaru” tima Ferrari još letos, obzirom na ogromno iskustvo koje ima u auto sportu, kao i činjenicu da je svoju karijeru gradio kroz mnoge kategorije takmičenja, od juniorskih formula pa naviše. Samim tim, Vasseur ima drugačije znanje i veštine u odnosu na Binotta, koji je inženjer po obrazovanju i mnogo više tehnički orijentisan.
Prelazak Francuza u Ferrari imao bi smisla obzirom upravo uspostavljeno partnerstvo Saubera u Audija, a koje če u narednom periodu, do početka sezone 2026. samo jačati, što bi moglo ugroziti Vasseurov opstanak na čelu tima, a i uopšte u timu. Vasseuru se pripisuju zasluge za činjenicu da će tim Alfa Romeo sezonu završiti na solidnom šestom mestu u plasmanu konstruktora, što je znatno bolje nego poslednjih nekoliko sezona. Ako tim Alfa Romeo u poslednjoj trci u Abu Dabiju uspe da sačuva prednost od pet poena u odnosu na Aston Martin, ponoviće rezultat koji je imao pre 10 godina, u sezoni 2012.

Foto: Scuderia Ferrari

Binotto je šef tima Ferrari Formula 1 od januara 2019. kada je na toj poziciji nasledio Maurizia Arrivabenea, a za tim Ferrari radi još od kada je završio studije kao master inženjer za motorna vozila. U timu Ferrari je radio i u zlatnim vremenima početkom 2000-ih godina, 2013. je postao šef motorskog odeljenja, a CTO je postao 2016. kada je tim napustio James Allison koji se priključio timu Mercedes-AMG.
Da li su navodi Gazzetta dello Sport tačni saznaćemo uskoro, za sada, tim Ferrari je negirao ovakve spekulacije i nazvao ih neosnovanim.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi Nissan Juke spreman za 3. septembar

Nissan se priprema za prezentaciju 2. generacije modela Juke, zakazane za 3. septembar Iako ...

Da li Kanada postaje meka za baterije?

Gotovo istovremeno Mercedes-Benz i Volkswagen saopštili su da će materijale i tehnologije za baterije ...

LeMans 2017. – živeo LMP2

Završena je najpoznatija, najteža, najpopularnija, naj, naj trka izdržljivosti na svetu – 24 časa ...

Mini JCW GP se sprema za „Ring“

Još uvek je u fazi testiranja, ali po svemu sudeći i priprema za svoj ...

Slike serijskog BMW Serije 8 procurele pre vremena

Slike serijske verzije BMW-a Serije 8 procurele su pre vremena, ali se vidi da ...

Dok se čeka MC20, Maserati osvežio Ghibli

Maserati MC20 još uvek se očekuje, a u međuvremenu predstavljen je osveženi Ghibli Kod ...