fbpx

Naslednik Alfe 8C se prodaje a nije ni odobren

Naslednik Alfe 8C se prodaje iako još nije ni odobren za proizvodnju od strane Stellantisa

Foto: Stellantis Media

Naslednik Alfe 8C se prodaje. Ne bi bilo nikakvo iznenađenje da ima zainteresovanih kupaca za naslednika prelepog supersportiste iz Alfa Romea, da nije zanimljive činjenice – Stellantis još nije odobrio početak proizvodnje ovog modela.
Ova pomalo čudna vest svoj početak ima još u novembru 2022. godine kada je Alfa Romeo objavio tizer novog supersportiste. Tada je od kompanije stigla zvanična vest da će se zvati 8C i da će imati motor u sredini. Jean-Philippe Imparato, CEO Alfa Romea, najavio je da će se u martu 2023. znati više o ovom modelu. Šta više, da će biti predstavljen, a mart se približio. Iako prema dostupnim informacijama Stellantis još nije ni odobrio početak prodaje nove Alfe 8C, Alfa Romeo je već počeo da prima depozite od kupaca za novi dvosed. Imparato je donekle objasnio ovakav „probni status“ nove Alfe 8C rečenicom: „Da smo doneli odluku o početku proizvodnje super sportskog dvoseda u 2022. godini, svi bi rekli da smo potpuno poludeli“. Međutim, po svemu sudeći, u Alfi koriste vreme do najavljenog termina u martu da novi 8C doteraju i urade kako treba, za šta Imparato kaže: „Radimo na nečemu što se može staviti pored 8C u muzej u Areseu, a da možemo biti ponosni na naš doprinos istoriji Alfa Romea. To je ono što želimo“.

Foto: Stellantis Media

Dobra vest je da će nova Alfa C8 imati motor sa unutrašnjim sagorevanjem, ali nije isključeno da će pogon biti hibridni, odnosno da će prednja osovina imati pogon od elektromotora. Imparato kaže da novi C8 neće biti samo automobil za stazu nego i za svakodnevnu vožnju, uprkos činjenici da će biti u cenovnom razredu Ferrarija i Lamborghinija. Pored toga, šef Alfe kaže da će model biti …“prepoznatljiv, ikona i super-seksi“…

Foto: Stellantis Media

Imparato kaže da će kao i prethodni model novi C8 biti u ograničenoj količini i proizvođen uporedo sa osnovnim modelima Alfa Romeo. Sada, kada Alfa konačno ima pozitivne poslovne rezultate i unapređen kvalitet proizvodnje, očekuje se da do 2027., svake godine bude predstavljen po jedan novi model, koji će za pogon imati kombinaciju motora sa unutrašnjim sagorevanjem, ali i elektropogona. Među najavljene novitete spadaju još uvek novi Tonale, ali i osveženi Giulia i Stelvio. Poslednji supersportista iz Alga Romea bio je upravo model 8C Competizione, koji se proizvodio od 2007. do 2010. Napravljeno je samo 500 primeraka obe kupe i spyder karoserijske verzije. Svoje ime 8C dobio je prema legendarnoj seriji sportskih i putničkih Alfi iz ’30-ih godina prošlog veka.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volvo meta napada hakera i sajber krađe

Volvo je bio na meti napada i krađe hakera i to najosetljivije odeljenje kompanije ...

Emil Frey Auto Centar predstavio prvi MAR2020 salon u Srbiji

Kompanija Emil Frey Auto Centar d.o.o. otvorila je vrata svog potpuno renoviranog salona po ...

Hyundai Prophecy električni kupe budućnosti

Hyundai Motor otkriva više detalja o svom Prophecy konceptnom električnom vozilu – Luc Donckerwolke ...

Preminuo Max Mosley bivši predsednik FIA

Bivši predsednik FIA i FOCA Max Mosley, preminuo je u Engleskoj u 81 godini ...

Mercedes-Benz bi mogao da ugasi neke od modela

Mercedes-Benz bi mogao da ugasi neke od modela u cilju štednje i oslobađanja sredstava ...

Proizveden milioniti Nissan Juke

Neobičan, hvaljen i osporavan, Nissan Juke doživeo je i svoj milioniti primerak Osam godina ...