fbpx

Mazda će imati dizel dok to kupci budu tražili

Mazda će imati dizel dok to kupci budu tražili i smatra da u Evropi i Australiji i dalje postoji tržište za dizelaše

Mazda će imati dizel dok to kupci budu tražili i smatra da u Evropi i Australiji i dalje postoji tržište za dizelaše. Potražnja za dizelima je u konstantno padu od Dieselgate skandala u koji se “upetljala” VW Grupa, ali i mnogi drugi o kojima se manje javno govorilo ali su plaćali i još uvek plaćaju ogromne penale. Iako se dizeli nikada nisu preterano probili na američkom tržištu, na evropskom i nekim drugim tržištima su itekako imali svoje faze velike popularnosti, pre svega zbog ekonomičnosti.
Trenutna situacija ne zvuči dobro po dizel motore, i to pre svega iz ugla rezultata prodaje. Prošlog meseca je u Evropi po prvi put ikada prodato više električnih automobula, nego vozila pogonjenig dizel motorima. Ipak, uprkos ovakvom pokazatelju i prognozama, autoindustrija se neće tako lako odreći dizel motora. Mazda kaže da će ih imati sve dok bude kupaca za njih.
Nekovnecionalna kao i uvek, Mazda je prošle godine uradila ono što je najavljivala – predstavila dva potpuno nova redna šestocilindarska motora, od koji je jedan 3.3 litarski turbodizel sa 254 KS, koji u modelu CX60 ima pomoć i od blagog hibrida i ostvaruje impresivno malu emisiju od 134 g CO2/km. Svoje mesto ovaj dizel je našao u SUV modelu CX-60 u kojem ostvaruje impresivno male brojke potrošnje, ali o tome uskoro na Dmotion.rs testu modela Mazda CX-60 3.3 e Skyactiv D.
“Dok kupci budu želeli vozila sa dizel motorima i dok budemo mogli da ispunim norme, Mazda će ih proizvoditi”, kaže Mitsuru Wakiie, šef programa za model mazda CX-90, mada i priznaje: “Potražnja za dizelima je oslabila, i potreba za dizelima se neće povećavati, pa ćemo modele sa dizelom efikasno nuditi na tržištima gde se traže, kao što su Japan i Australija”, misleći na prilagođavanje pogonskih grupa potražnji. Model CX90, koji koristi identičnu paltvormu sa CX-60, ali ima tri reda sedišta, Mazda, recimo, u SAD nudi sa 2.5 hibridnim i 3.3 turbo benzinskim motorom sa 345 KS. Sa druge strane, u Australiji se može kupiti CX-90 sa 3.3 turbodizelom. U svakom slučaju ove modele nosi platforma sa uzdužno smeštenim motorom i osnovnim zadnjim pogonom iako su AWD modeli.
Gledano unazad, dizeli su imali veliku popularnbost zbog niske potrošnje i nisle emisije CO2 u poređenju sa benzinskim ekvivalentima. Međutim, usled raznih uticaja, došlo je do potpunog zaokreta u potražnji. Prema ACEA podacima, automobili sa dizel motorima činili su 44% prodaje novih vozila u Evropi. Samo četiri godine kasnije, 2021. godine, vozila sa dizel motorima pala su u prodaji na oko 25%. U junu 2023. godine, dizeli čine samo 13.4% prodaje u novim automobilima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Alfa Romeo predstavlja Alfa Romeo Classiche program baštine

Alfa Romeo sa zadovoljstvom predstavlja program baštine Alfa Romeo Classiche, skup usluga osmišljen da ...

Renault Espace šeste generacije već na proleće

Renault Espace šeste generacije stiže na proleće, a proizvođač je uspeo da razvoj ovog ...

Koenigsegg CC850 – 1385 KS i 1385 kilograma

Koenigsegg CC850 ima kilogram po konjskoj snazi ali i TWMPAFMPC manuelni šestostepeni menjač koji ...

Brend Chery zvanično otvorio salon u Novom Sadu

Brend Chery zvanično otvorio vrata svog potpuno novog prodajno-servisnog centra u Novom Sadu Brend ...

Stiže i još snažniji BMW M5

Samo što je predstavio novi M5, je dodao još snažniju verziju M5 Competition Ova ...