fbpx

Osnivaču Nikole Trevoru Miltonu dugogodišnji zatvor

Osnivaču Nikole Trevoru Miltonu preti dugogodišnji zatvor zbog prevare i obmanjivanje investitora

Nikola tegljač

Osnivaču Nikole Trevoru Miltonu preti dugogodišnji zatvor zbog prevare i obmanjivanje investitora. Miltonu je potrebna duga zatvorska kazna kao sredstvo odvraćanja, tvrdi američki tužilac „Neopravdano blaga kazna bi ohrabrila druge koji bi mogli biti u iskušenju da se upuste u prevaru investitora da bi nagrade za takve nezakonite aktivnosti mogle biti vredne cene.“ Osnivač Nikole Trevor Milton trebalo bi da odsluži oko deceniju zatvora zbog obmanjivanja investitora o budućnosti proizvođača električnih kamiona, rekli su američki tužioci. Vlada je u memorandumu od utorka navela da bi Milton trebalo da dobije kaznu u skladu sa 11 godina koje su mu službenici za uslovnu kaznu preporučili kada mu bude izrečena kazna 18. decembra, kako bi odvratila druge potencijalne kriminalce. On se „uključio u održivu šemu kako bi iskoristio prednosti pojedinačnih, neprofesionalnih investitora“ kako bi naduvao cenu akcija kompanije i obogatio se, rekao je američkom okružnom sudiji Edgardu Ramosu. „Neopravdano blage kazne bi ohrabrile druge koji bi mogli biti u iskušenju da se upuste u prevaru investitora da bi nagrade za takve pogrešne aktivnosti mogle biti vredne cene. Miltona je porota proglasila krivim za prevaru sa hartijama od vrednosti i žičanu prevaru u oktobru 2022. nakon suđenja koje je trajalo mesec dana u Njujorku. Njegova presuda bila je pobeda saveznih tužilaca na Menhetnu predvođenih američkim tužiocem Demijanom Vilijamsom, koji je obećao da će suzbiti korporativne malverzacije. Miltonova presuda će biti izrečena ubrzo nakon što je Vilijamsova kancelarija zaradila još jednu zapaženu pobedu osudom protiv mogula kriptovaluta Sama Bankmana-Frida. Zloglasni video Tužioci su ubedili porotnike da je Milton namamio pojedinačne investitore da kupe akcije Nikole davanjem lažnih izjava o proizvodima i mogućnostima kompanije u brojnim tvitovima, intervjuima za medije i podkastovima. Rekli su da je oštro preuveličao Nikolin kapacitet da proizvodi kamione sa pogonom na vodonične gorivne ćelije, kao i njegovu sposobnost da proizvodi samo gorivo.

Nikola tegljač

U jednom od najupečatljivijih trenutaka suđenja, poroti su pokazali zloglasni viralni video koji je, kako se činilo, pokazao poluprototip Nikole kako putuje svojom snagom, a u stvari se kotrljao nizbrdo zahvaljujući gravitaciji. Miltonovi advokati tražili su od sudije da dozvoli njihovom klijentu da u potpunosti izbegne zatvor, tvrdeći da je pogrešio samo zbog svog snažnog verovanja u kompaniju i da nije nameravao da obmane akcionare. Nema dokaza da je bio „motivisan zlobom, gadošću, lošom voljom ili okrutnošću“, a njegova „duboka emocionalna povezanost“ sa kompanijom koju je osnovao u svom podrumu u Juti inspirisala je mnoge njegove izjave, rekli su oni. Tvrdili su da nema potrebe da se Milton zatvara da bi se visokorangirani korporativni rukovodioci upozorili.

Nikola EV Pick-up

Zbog njega, rekli su, „Generalni direktori ili izvršni predsednici javnih preduzeća će se samo izuzetno oprezno baviti direktnim razmenama na društvenim medijima sa pripadnicima opšte javnosti. A odbori javnih preduzeća, advokati i rukovodioci su obavešteni da moraju da kontrolišu sve javne izjave izvršnih direktora i direktora u vezi sa kompanijom.” Iskrivio tržište „Ovo ponašanje ne samo da je izobličilo tržište — svojevremeno je dovelo Nikolinu tržišnu kapitalizaciju veću od Fordove, uprkos tome što Nikola u to vreme nikada nije proizveo vozilo za prodaju — ono je nanelo pravu štetu investitorima koji su bili zavedeni u pogledu rizika svojih investicije“, saopštile su SAD. „Za one koji su držali svoje akcije na Miltonovom ohrabrenju“, dodala je vlada, te investicije „postale su bezvredne kada je istina postala poznata“. Milton je pokrenuo Nikolu 2014. i izgradio je u kompaniju vrednu 34 milijarde dolara kada je izašla na berzu, nadmašivši tržišnu vrednost Forda u jednom trenutku. Iako je podneo ostavku u septembru 2020. nakon što je optužen, on je i dalje Nikolin drugi najveći akcionar i u junu je pozvao na promene rukovodstva u kompaniji.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Volvo vozi sam duge pruge

Volvo vozi sam duge pruge i to na Nivou 4 autonomne vožnje sa visokim ...

Renault Trafic SpaceClass debituje na festivalu u Kanu

Na 70. filmskom festivalu u Kanu pored brojnih filmova i zvezdi velikog platna debitovaće ...

Fiat predstavio potpuno električni E-Ducato

Fiat je predstavio E-Ducato, svoje prvo potpuno električno dostavno vozilo sa brojnim funkcionalnim rešenjima ...

Počeo prijem porudžbina za Opel Vivaro-e

Opel je u Nemačkoj počeo da prima narudžbine za novi, električni Vivaro-e, sa cenama ...