fbpx

WRC – Audi protiv Lancije u filmu

WRC – Audi protiv Lancije u filmu koji je baziran na istorijskoj borbi ove dve marke na reli stazama

WRC / Lancia Rally 037 / foto / Stellantis Media

WRC – Audi protiv Lancije u filmu koji je baziran na istorijskoj borbi ove dve marke na reli stazama 1983. godine. Premijera filma “Race for glory: Audi Vs Lancia” imaće premijeru 5. januara u američkim bioskopima. Za sada nije poznato kada će stići u evropske bioskope, ali ljubitelji relija moćiće da ga pogledaju preko stiming servisa. Producent filam je Lionsgate koji ima sopstveni striming Lionsgate+, do kojega se može doći ili direktno ili preko Amazon Prime-a i Virgin TV-a.
Glavna uloga u filmu “Race for glory: Audi Vs Lancia” poverena je glumcu koji se već oprobao u ulozi vozača i to Formule 1. Daniel Brühl koji je glumio Nikija Laudu u filmu Rush, u novom filmu o borbama na reli stazama, ima ulogu Rolanda Gumperta, nemačkog inženjera koji je kao šef tima i trkački direktor značajno pomogao da Audi osvoji 24 pobede i dođe do dve titule šampiona sveta. Njegovog najvećeg konkurenta, Cesarea Fioria, šefa WRC tima Lancia igra italijanski glumac Riccardo Scamarcio. Podsećanja radi Gumpert je i danas vrlo aktivan sa sopstvenom markom automobila, dok je Fiorio, bivši sportski diror Formula 1 tima Ferrari, sada TV komentator. Scamarcio je dobro poznati glumac, kojega smo mogli gledati u filmovima John Wick: Chapter 2, The Summer House i The Last Paradiso.

WRC / Walter Röhrl // Foto: Audi AG

Veliku borbu na WRC stazama 1983. vodili su ne samo proizvođači nego i vozači. Legendarnog vozača Fiata Opela, Lancije i Audija Waltera Röhrla glumi Volker Bruch, a o rezultatima Röhrla najbolje govori 14 WRC pobeda, dve titule šampiona sveta i pobeda na 24 časa Lemana.

WRC // Foto Audi AG

Film Race For Glory: Audi Vs Lancia fokusiran je na stvarne događaje WRC sezone 1983. u kojoj je Audi Sport quattro S1 sa svojim pogonom na svim točkovima bio favorit protiv Lancie 037 sa pogonom samo na zadnjim točkovima.
Audi Quattro je počeo da se proizvodi 1980, na osnovi slične konstrukcije koju je Volkswagen za nemačku armiju razvio i ugradio u Esther Garrel kupe, Audi Quattro je osvojio WRC šampionat sveta u konkurenciji konstruktora 1982., a Michèle Mouton i Hannu Mikkola su zauzeli drugo i treće mesto u plasmanu vozača.

Lancia Rally 037 / foto / Stellantis Media

Lancia 037 je na WRC takmičenjima debitovala 1982. ali bez mnogo uspeha. Za sezonu 1983. u tim Lancia stigao je Walter Röhrl, koji je Opelu doneo šampionsku titulu. Walter Röhrl i Markku Alén bili su među sedam vozača koje je za sezonu 1983. imala Lancia, dok su boje Audija, koji je imao čak 11 vozača, branili Michèle Mouton i Hannu Mikkola.
Za sezonu 1983. Audi je imao sve – i Quattro S1 i vozače i velik novac na raspolaganju, uz koji je mogao da tokom sezone razvija automobil pod rukovodstvom Gumperta. Sa druge strane, Fiorio u Lanciji nije imao ni blizu toliko resursa i bio je, barem na papiru, autsajder sa svojim timom. Ipak, Lancia je imala i pobeda i titula sa modelima Stratos i Fulvia.

WRC / Lancia Rally 037 / foto / Stellantis Media

Prva trka WRC sezone 1983. vožena je u Mote Karlu gde uprkos hendikepu sa pogonom na zadnjim točkovima Lancia 037 ponedila. Fiario je tada rekao: “Iznenađenje je što smo uspeli da pobedimo. Bila je prva trka sezone po snegu i ledu i bilo bi normalno da smo izgubili, ali smo pobedili”. Fiorio kaže da tim tada shvatio da je konkurentan, ali je poručio 300 tona soli koja je bačena na različite deonice staze, otopila sneg i omogućila vozačima Lancie 037 da voze na slik gumama. Audi nije očekivao suvu stazu u zimskim uslovima i svoje vozače poslao na stazu sa zimskim gumama sa ekserima. Do kraja sezone 1983. bilo je još mnogo borbi, a italijanski tim je godine izašao kao pobednik.
Film “Race for glory: Audi Vs Lancia” će svakako vredeti pogledati.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Osveženi Renault Twingo spreman za Ženevu

Renault je osvežio svoj najmanji model, i spreman je za premijeru u Ženevi Iako ...

Najbrži na svetu ikada?

Malo poznati proizvođač sportskih automobila Corbellati za Ženevu je najavio premijeru najbržeg automobila na ...

OMR Group novi je distributer marki Stellantis Grupe

OMR Group novi je distributer marki Stellantis Grupe Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Fiat Professional ...

Škoda Octavia četvrte generacije zvanično predstavljena

Predstavljena je četvrta generacija Octavije, napopularnijeg i narodavanijeg modela Škode Četvrta generacija modela Octavia ...

Prva vožnja: Renault Megane Conquest otvara novo poglavlje

Opšte je poznato da Renault s vremena na vreme voli da prednjači u stvaranju ...

Održana obuka za medije za novi Mercedes-Benz EQS

Kompanija Star Import organizovala je obuku za medije za novi, potpuno električni Mercedes-Benz EQS ...