fbpx

Na auto salonu u Šangaju, Mercedes je brojem premijera pokazao kako se odnosi prema publici a i prema tržištu ove veličine i potencijala. Nemački proizvođač je lepo odmerio kome će šta da pokaže, obzirom da se praktično u istom terminu održavaju dva velika auto salona na dva kraja sveta – u New Yorku i Šangaju.

Mercedes-Benz

Ako su za američki salon rezervisani moćni terenci i Maybach Cabrio, u Kinu su premijerno stigli osvežena S klasa, njene moćne AMG 63 i 65 verzije i još nešto što treba posmatrati sa pažnjom, a izjave zvaničnika iz Mercedesa uzeti ozbiljno.
Predstavljeni Concept A Sedan, ne treba previše maštovito uzimati kao koncept, nego kao evidentnu i zrelu novu A klasu, koja će uskoro zameniti aktuelnu. Upravo u ovoj smeni generacija nalazi se ozbiljnost sa kojom će je Mercedes-Benz izvesti. Naime, kompaktni segment u koji je Mercedes ušao još uvek aktuelnom A klasom 2012. godine, pokazao se kao pun pogodak. Pet postojećih Mercedesovih kompaktinih modela (A i B Klasa, CLA i CLA Shooting Brake, kao i SUV crossover GLA), od 2012. i uvođenja na tržište, prodato je u preko dva miliona komada širom sveta.

Mercedes-Benz

Nova A klasa, tačnije cela porodica, mora da bude podjednako dobra, tačnije još bolja od aktuelne.
Upravo zbog svega ovoga prikazani Concept A Sedan ima veliku težinu. Izjavu Gordena Wagenera, šefa dizajna u Mercedesu, da su falte i nabori na karoseriji otišli u prošlost, možemo uzeti zdravo za gtovo, i to ne samo zbog ove izjave, nego i modela drugih proizvođača koji su upravo stupili, ili će uskoro stupiti na svetsku scenu. Concept A Sedan zaista deluje monolitno i dinamično, a ukoliko bi ručke i u seriskom modelu oteale ovako skrivene u vratima to bi bilo sjajno. Koliko god osporavali delejnje istog stila među modelima, ovaj put ne smemo da osporimo izgled prednjeg dela sa aktuelnim “ Panamericana” grilom hladnjaka koji možemo videti od GT Coupea, pa sve do terenaca. Proporcije i dimenzije ( 4570/1870/1462 mm) ove kupe limuzine nisu ništa spektakularno, ali se moraju primetiti i kratki prepusti preko točkova, posebno pozadi koji još više dolaze do izražaja uz naplatke od čak 20” koji teško da će se naći u standarnoj opremi.

Mercedes-Benz

U svakom slučaju, Concept A Sedan će se naredne godine pretvoriti u serijsku verziju, nadajmo se sa što manje izmena, a realno, možemo slobodno očekivati i atraktivan hatch back sa brojnim uravo predstavljenim stilskim elementima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – kvalifikacije u Džedi pripale Verstappenu

Formula 1 – kvalifikacije u Džedi na stazi Jeddah Corniche Circuit pripale su Maxu ...

Rolls-Royce se sprema da oživi ime iz svoje prošlosti?

Rolls-Royce je nedavno podneo zahtev za zaštitu imena koju je nosio jedan od modela ...

Stellantis neće lansirati Peugeot brend na tržište SAD

Pre zvaničnog spajanja sa FCA u cilju formiranja Stellantisa, PSA Grupa je planirala da ...

Seat završio sa oštrim linijama

Marka Seat pravi ozbiljne zaokrete u svom stilu, a po svemu sudeći, završeno je ...

Trebao je biti Volkswagen Phaeton 2

Volkswagen je uradio nešto što nije uobičajena praksa – objavio je fotografije druge generacije ...

Hamilton i Mercedes F1 „zapeli“ u pregovorima

Produženje ugovora Lewisa Hamiltona i F1 tima Mercedes-AMG delovao je kao gotova stvar, međutim, ...