fbpx

Jaguar F-Type sa samo četiri cilindra

Spajanje laganog aluminijumskog dvoseda sa naprednim dvolitarskim turbo motorom sa 300 KS dobija se osnovni DNK Jaguarovog sportskog automobila sa povećanom agilnošću. Ovo je pravi F-Type sa svojim unikatnim karakterom.

Novi model zadržava performanse koje se očekuju od F-Typa-a, i ubrzava od 0-100 kmh za samo 5.4 sekunde i dostiže maksimalnu brzinu od 250 kmh. Maksimalni obrtni moment turbo agregata od 400 Nm je dostupan već od 1,500 obrtaja u sekundi, što zajedno sa osmostepenim “Quickshift” menjačem dostavlja izvanredan odziv kroz ceo opseg obrtaja.

Impresivni rezultati malog četvorocilindraša postignuti su uz dosta visokih tehnologija ugrađenih u agregat. Pažljivo “upakovan” u glavi motora je elektrohidraulični razvod ventila, koji kontrolišu patentirani algoritmi razvijeni u Jaguaru. Ovaj sistem omogućava potpunu kontrolu otvaranja usisnih ventila kroz celokupni raspon obrtaja. Izduvni sistem je integrisan u cilindarsku glavu još u procesu livenja. Rashladna tečnost koja cirkuliše oko izduvne grane skraćuje vreme postizanja radne temperature agregata a samim time i potrošnju i emisju CO2. Na iszduvnom sistemu se nalazi i twin-scroll turbo punjač. Njegv dizajn sprečava interferencu pulsiranje iduvnih gasova, obezbeđujući da turbinsko kolo reaguje mnogo brže. Time kompresor postiže pritisak punjenja gotovo trenutno i skoro potpuno eliminiše turbo rupu. Minimalnu frikciju osvine turbokompresora i njegovu maksimalnu trajnost obezbeđuju keramički ležajevi. Pored veštačkog disanja koje donosi turbo punjač, agregat ima i direktno ubrizvanje benzina u cilindre pod pritiskom od 200 bara. Što uz specifično oblikovano čelo klipova daje odlično mešanje vazduha i goriva u prostoru za sagorevanje.

Novi dvolitarski četvorocilindarski agregat iz “Ingenium” porodice ne samo da je najjači ikada sa 300 KS u serijskom Jaguaru, već ima i najveći odnos konja prema litru zapremine (litarsku snagu) u paleti motora koje nudi F-Type. Čak 150 KS po jednoj litri radne zapremine. Između ostalog, ovaj agregat je i najekonomičniji sa smanjenjem potrošnje od 16% naspram V6 motora sa 340 KS. “Ingenium” agregat doprinosi i smanjenju celokupne mase agregata za 52 kilograma, od kojih je većina iznad prednje osovine, što je ključno za poboljšanu agilnost. Pedantno podešavanje oslanjanja za novi agregat isporučuje još veći odziv upravljača, kontrole karoserije i udobnosti vožnje.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche ulaže u IONITY mrežu brzih punjača

Porsche, zajedno sa drugim akcionarima i IONITY mrežu bzih punjača ulaže 700 miliona EUR ...

McLaren F1 službeno skinut sa trona

Legendarni McLaren F1 je i službeno skinut sa rona kao najbrži ikada napravljeni McLaren ...

Aston Martin iz 1985. uhvaćen na snimanju novog James Bond filma

Snimanje novog nastavka James Bond franšize, za sada poznatog kao „Bond 25“, je u ...

Peugeot otkrio pogon hiper automobila za Leman

Peugeot je otkrio pogonsku grupu svog hiper automobila za Leman koja ukupno ima skoro ...

Renault predstavlja genR5 – prvu NFT kolekciju

Renault genR5 prva je nezamenjiva generacija tokena stvorena u čast legendarnom modelu Renault 5 ...

Grosjean dobro, Schumacher potvrđen u timu Haas

Vozač tima Haas Formule 1 uspešno se oporavlja nakon stravičnog incidenta, a američki tim ...