fbpx

Obzirom da je u poslednjih nekoliko tranfera dosta ključnih šefova i inženjera iz BMW-a prešlo u Jaguar Landrover, dosta izvesno se može očekivati da će pod njihovim rukovodstvom i britanski proizvođač autmobila uskoro imati pandan BMW-u M3.

Photo credit: KGP PHOTOGRAPHY

Špijunske fotografije otkrile su da se uveliko testira naoko običan Jaguar XE, ali je, barem po značajno većem kočionom sistemu vidljivo da i nije reč o baš običnom XE-u.
Jedino otvoreno pitanje je koji agregat bi se mogao uskoro naći pod poklopcem motora ove nabildovane mačke. Naime, Jaguar Landrover ima svoj V8 benzinac sa 575 KS, ali je problem njegov turbo punjač koji se nalazi između cilindaskih redova, što ovaj motor čini dosta visokim za smeštaj u nizak motorski prostor XE-a. Šta više, ako bi čak i stao pod “haubu”, EU zakoni o zaštiti pešaka teško bi bili zadovoljeni, obzirom da propisuju minimalnu udaljenost poklopca motora od samog agregata. Ni pretvaranje ovog V8 u biturbo, ne bi mnogo pomoglo zbog manjka prostora.
Sa druge strane, dosta su glasna govorkanja da JLR razvija redni šestocilindarski benzinac, koji je evolucija Ingenium porodice motora lansirane 2014. sa kojom je bilo dosta problema u uveravanju javnosti da modularna konstrukcija ovog motora čiji jedan cilinar ima 500 cm³, dozvoljava gradnju motora od tri, četiri i šest cilindara i to na istoj montažnoj traci, sa istim ventilima, klipovima i klipnjačama. Najrealnije za očekivati je da će odgovor na ova pitanja stići na jesen na salonu automobila u Frankfurtu.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Ako ne prava Toyota Supra, barem trkačka

Toyota je baš odlučila da sve one koji nestrpljivo čekaju vaskrsnuće Supre još malo ...

Mick Schumacher Šampion Sveta Formule 2

Mick Schumacher može da bude zadovoljan, pored angažmana u Formuli 1 okrunio se i ...

Sezona Formule 1 počinje trkama u julu?

Da li će sezona Formule 1 konačno startovati tokom jula meseca i to sa ...

Ruf je nastao pre 80 godina zbog jednog sudara

Ruf, ne toliko eksponirani, ali ekskluzivni i veoma uspešni tjuner Porschea nastao je sasvim ...

Mercedes konačno pokazao motor za AMG A45

Znali smo da će novi agregat za Mercedes-AMG A45 ići daleko, ali nismo znali ...