fbpx

Ferrari imao manje goriva zbog varanja

Po svemu sudeći, otkriveno je zbog čega su Ferrari i timovi koje snabdeva motorima bili loši prošle godine u Formuli 1

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Iako se u Formuli 1 dobro čuvaju tajne, izgleda da je jedna, pomalo nenamerno, upravo otkrivena. Naime, nakon što je Max Verstappen brutalno optužio Ferrari da vara i ima motore koji nisu prema pravilima, FIA je pokrenula istragu. Prekršaj je otkriven, spekulisalo se da se “mućkalo” sa merenjem protoka goriva, čime je Ferrari trošio više goriva od dozvoljenog. Epilog je bo na opšte nezadovoljstvo – FIA je saopštila da je postigla dogovor sa timom iz Maranella, ali bez objašnjenja kakav prekršaj pravila je bio u pitanju. Ovaj “dogovor” je naišao na neodobravanje svih ostalih timova, ali su se FIA i Ferrari branili da bi otkrivanjem prekršaja bila povređena intelektualna svojina Ferrarija.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office

Međutim, iako je pri kraju sezone Formule 1 2019. Ferrari već prestao da bude spektakularno brz , već od predsezonskih testova za sezonu 2020. pokazalo se da su crveni bolidi spori, što se pokazalo i tokom sezone, uključujući i timove Haas i Alfa Romeo koje u Formuli 1 Ferrari snabdeva motorima. Znalo se da Ferrari motori nemaju dovoljno snage, možda čak 70 KS manje od konkurenata, ali ne i zbog čega. Sada je isplivala mogućnost da su zapravo i Ferrari i njegovi timovi bili kažnjeni, i odrađivali svoju kaznu.
Moguću, i dosta logičnu istinu otkrio je Finac Mika Salo, bivši vozač Formule 1, a sada sudija u šampionatu, koji je u Twitch stream intervjuu sa finskim kolegom, reli vozačem Kristianom Sohlbergom. Kada je Sohlberg upitao Sala zbog čega je Ferrari bio spor prošle godine u Formuli 1, Salo je odgovorio da su svi patili zbog ferrarijevog varanja 2019. Ferrari i timovi sa Ferrari motorima bili su kažnjeni i primorani da imaju manje goriva u svojim rezervoarima. Na to, Salo je dodao da Alfa Romeo ima ove godine dobru priliku ako bude bio u formi sa svojim bolidom. Kada je Sohlberg konstatovao da Ferrari za sezonu Formule 1 2021. ima novi motor, salo je dao zanimljiv odgovor: “Ne znam da li je stvarno nov motor, ali biće im dozvoljeno da imaju maksimalnu snagu”.
Prošlu sezonu Ferrari je završio na lošem petom mestu u plasmanu konstruktora, bez ijedne pobede, Alfa Romeo F1 tim bio osmi, a Haas deveti.
U međuvremenu, Fred Vasseur tvrdi da veruje da će Ferrari nadoknaditi velik deo prošle godine izgubljene brzine, i da saradnja sa Ferrarijem ide dobro i da su tokom zime dosta radili na ispravljanju onoga što nije valjalo u 2020.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

F8 Tributo je prvi od 5 Ferrarija koji stižu u 2019.

Skoro predstavljeni naslednik Ferrarija 488 GTB, model F8 Tributo, prvi je od pet novih ...

Apple će koristiti VW Transportere za autonomne servise

Apple i Volkswagen grupa su, navodno, sklopili dogovor po kom će Apple koristiti VW ...

VW najavio budući Microbus

Volkswagen će proizvoditi serijsku verziju I.D. Buzz koncepta, izjajvio je šef VW-a Herbert Diess ...

Najzad rešeno – Red Bull sa Hondom od naredne godine

Jedna od najvećih nepoznanica i dilema ovogodišnje F1 sezone je razrešena. Red Bull će ...

Toyoti 11. etapa Dakar relija 2018.

Toyotin vozač pobedio je na 11. etapi Dakar relija 2018. Bernhard ten Brinke vozač ...

Renault i Dacia spremni za Sajam u Ženevi

Renault i Dacia: Noviteti na Ženevskom salonu automobila 2019 Novi Renault Clio Model Clio ...