fbpx

Honda Civic – vanzemaljac postao ovozemaljac

Tamo neke davne 2005. nazvah 8. generaciju Honde Civic vanzemaljcem, i ostade joj taj nadimak. I 9. generacija je mogla poneti sličan nadimak, ali šta je sa jubilarnom 10. generacijom?

Foto: Dmotion

Možda jednog dana shvatim hondine kombinacije i strategije, od ukidanja Accorda u Evropi, pa do činjenice da se aktuelni Civic u Americi prodaje već više od godinu dana. A pri tom, proizvodi se u Engleskoj. Dobro je da nisu sačekali do restilizacije pa da ga blagoizvole pustiti na evropsko tržište. Kako bilo, Japanci, verovatno, znaju šta rade, i važno je da je stigla u naše ruke.
E sad, dok je bio Vanzemaljac 1 i Vanzemaljac 2 Civic je bio, pa recimo, klasičan hatchback, neortodoksnog oblika koji je ovaj model odvajao od svega postojećeg u C segmentu. I konkurisao svemu postojećem u tom segmnetu kao što su Golf, Megane, Mazda 3, Focus i ostali monovolumeni. Međutim, Civic broj 10 je nešto drugo. Za početak, postavljen je na potpuno novu platformu od prethodnika, porastao u dužinu za značajnih 20 centimetara što je otpratio i 10 cm povećan međuosovinski razmak. Ovo nisu naivne brojke, mogu značiti mnogo, a mogu premestiti model u jedan sasvim drugi segment. Civic je sada dug 4,51 m, alo mene neko pita, sada mi više liči na fastback (limuzinu sa petim vratima) nego na tipičan hatchback.

Foto: Dmotion

Japanci su ipak ostali dosledni sebi i Civic je osta poprilično namrgođenog i ozbiljnog lika, mada, za moj ukus previše ustalasanog lima, u čemu kao da se takmiči sa Toyotom i njihovim talasima. U redu, ako je oblik karoserije do krajnjih granica stavljen u funkciju aerodinamike, neka bude, ali svetski trendovi kažu da će ovi talasi polako da izlaze iz mode.

Foto: Dmotion

Ono što je evidentno, Civic čak izgleda kao mala kupe limuzina, pa se postavlja sasvim logično pitanje da li je i dalje konkurent Golfu ili Ocataviji. Pre bi rekao škodinoj limuzini sa petim vratima. Iskreno, nemam baš ništa protiv ovakvoj evoluciji. Prtljažnik je prostran i pristupačan, obaranje sedišta ima dodatnu funkciju u praktičnosti. Šta više, prostora na stražnjoj klupi ima više nego ikada, pa mi se mota po glavi jedna druga ideja: da li je Accord povučena iz Evrope zato da bi napravilo mesta Civicu, a ne zbog službenog objašnjenja da više nije mogao da se takmiči sa Audijem i Passatom u D segmentu. Novi Civic definitivno jeste jednom nogom prešao u D segment. A od Accorda je nasledio i nešto što baš nije za visoku ocenu – ulaz na stražnju klupu kada može da nastrada glava zbog C stuba smeštenim pod oštrim uglom. A pomenuti C stub sreću kvari i kada je u pitanju pogled unazad. Preglednost unazad je zaista skromna kao i kod većine aktuelnih hatch i fastbackova. Kamera za vožnju unazad i parking senzori dobro dođu.

Foto: Dmotion

Činjenica je da Civic izgleda drugačije od svega u istom ili sličnom segmentu, i to je dobra vest, a svako neka sam odluči da li mu se sviđa ili ne.
Kvantna razlika je pogon. Oba benzinca u ponudi su potpuno novi. Možda jesam navikao na malo veće brojke radne zapremine, ali baš da sam bio presrećan 1.0 litarskom zapreminom, u ne baš tako malom automobilu – i nisam. Što je najgore, klasična psihološka barijera. Mali VTEC Turbo ima 129 KS i sasvim pristojnih 200 Nm pri niskih 2250 o/min. Uz dobro odmerenih šest stepeni prenosa, ovo i ne mora da bude loša kombinacija.

Foto: Dmotion

Ne samo da ne mora, nego i nije. Tri mala cilindra se veselo vrte ispuštajući i režeći zvuk, koji je očigledno veštački stvoren, obzirom da je turbo kompresor “ubica” zvuka. Režanje traje samo dok traje ubrzanje, kada se obrtaji stabilizuju, ostaje samo šum vetra i kotrljanja točkova. A ubrzava sasvim lepo. 10,8 sekundi do 100 je sasvim dovoljno, uz, meni mnogo važniji, podatak da odlučno ubrzava i u četvrtom stepenu prenosa sa 70 km/h što je često bitno pri preticanju. I još nešto je specifično, ako ste navikli da motor terate u visoke obrtaje, ovaj mali VTEC Turbo se vrti do 5.200 o/min i doviđenja. Limitator vam brutalno saopšti da je vreme za menjač, tako što motor trenutno ostane bez prirasta snage. Ipak i pored toga, agregatu i menjaču dajem visoku ocenu, uz dodatak da je prosečna potrošnja na testu bila 6,5 litara, ali sa vrlo malo vožnje u Econ modu.

Foto: Dmotion

I u upravljanju je Honda ostala visoko. Upravljač ima progresivno servo pojačanje, prijatno lako pri parkiranju, odmereno tvrdo pri velikim brzinama. Multi-link sigurno vodi stražnji deo vozila i Civic ostaje odličan i po pitanju vozne dinamike. I ono što Honda poslovično ima je tu – veliki hodovi sedišta i upravljača, tako da malo ko neće naći dobar položaj za upravljačem.
Honda je dosledna i po pitanju paketa opreme. Već osnovni Comfort paket ima toliko toga da treba dobro razmisliti šta nema, pre svega u domenu elektronskih bezbednosnih asistencija. Već je tu i digitalna instrument tabla, elektronska parkirna kočnica, pa čak i prskalice za pranje farova, a ono što bi jedino dodao je navigacioni sistem koji deli ekran sa audio sistemom. Danas takve uređaje imaju brojni mnogo jeftiniji automobili, a Civic ga ima tek u višim paketima opreme.
I tu stižemo do cene. Honda Civic 1.0 Comfort košta 20.000 evra. Hm, pa lepa brojka. Carina od 12% (nije EU proizvodnja) sreću kvari. Ne kažem da ne vredi toliko, ali je brojka prilično ozbiljna i za nju ima mnogo izbora. E sad, ako dodamo poslovičnu pouzdanost, ne preterano skupo održavanje, i činjenicu da se Honda dosta dobro prodaje i kao polovna, možda i može da se nađe matematika. A ima i onih koji jednostavno vole Hondu, i svolju ljubav su spremni da plate. A ljubav se nije desila slučajno.

  • Show Comments

  • Laki

    Druze svaki motor sa 3 cilindra kada ubrzava on bruji, to nije vestacki zvuk, vec neuravnotezenost rada 3 klipa. Dva su gore a jedan dola sto dovodi do povecanja vibriranja motora zbog neuravnotezenosti. Probaj da dobijes na test onaj 1.5 motor, on isto ima turbo, a cuce ce skroz drugacije kada budes nagazio gas. Pozdrav

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Honda logo se vraća na Red Bull bolide Formule 1

Honda logo, trenutno sveden na malo HRC, vraća se na bolide timova Red Bull ...

Ponovo smena voditelja u Top Gearu

Da li je u opasnosti budućnost emisije Top Gear nakon najnovije promene voditelja, kojom ...

Spisak automoto događaja odloženih ili otkazanih zbog korone

Usled širenja koronavirusa, ni trkački događaji i trkačke staze nisu ostali pošteđeni od odlaganja ...

Bentley “Flying B” ukras poklopca motora se vratio

Po prvi put u modernoj istoriji, „Flying B“ se vratio na poklopac motora Bentley-a ...

Rosberg pobedio Hamiltona ali u Extreme E trci

Pobednik prvog ikada Extreme E takmičenja su Johan Kristoffersson i Molly Taylor za tim ...

Kia u Njujorku predstavila HabaNiro

Kia Motors je nedavno na salonu u Njujorku predstavila svoju viziju budućnosti električnih vozila ...