fbpx

Strasti i analize nakon LeMansa se još nisu stišale. Trećeplasirana posada u generalnom plasmanu je diskvalifikovana, a Toyota je okrila bizaran razlog za odustajanje svoje glavne posade.

Foto: Toyota Motorsport

Rebellionova posada iz Oreca 07-Gibson automobila broj 13, koja je zauzela fantastično treće mesto u generalnom poretku trke je disvalifikovana. Tokom trke, imali su problem sa startovanjem motora nakon pit stopova, koji su u LMP2 klasi bili česti, a mehaničari su našli rešenje za problem sa starterom tako što će ga malo “kucnuti” (kao na Stojadinu), nakon čega bi starter proradio i pokrenuo motor. Međutim, da bi mogli da “kucnu” solanoid, morali su da skidaju stražnju oplatu i gube mnogo vremena. Problem je rešen tako što su napravili otvor na oplati, kroz koji su obavljali “kuckanje”. Pravljenjem tog otvora prekršili su strogo pravilo da više nisu koristili homologiranu karoseriju nego modifikovanu, što je automatski izazvalo diskvalifikaciju. Što je njgore po njih, pregledom video snimaka je utvrđeno da je napravljena ova nedozvoljena modifikacija.

Foto: Toyota Motorsport

A odustajanje LMP1 bolida tima Toyota je za rubrike verovali ili ne. Toyota je definitivno stala na stazi u desetom satu trke zbog pregrejanog kvačila. U trenutku kada je upravljač preuzeo Kamui Kobayashi na stazi je bilo vozilo sigurnosti, a japanski vozač se zaustavio na kraju pit lajna i čekao uključenje u trku. Međutim, iako je bilo crveno svetlo na semaforu, neko, ko je ličio na redara, mu je davao znak da krene, barem tako je Kobajashi mislio i krenuo. Međutim, tim mu je naredio da se zaustavi. I tako dva tri puta stani-kreni, dok nije stvarno krenuo i malo kasnije stao na stazi zbog sprženog kvačila. Ispostavilo se da maršalista nje bio maršalista, nego Vincent Capillaire, vozač LMP2 klase, čiji boks je bio na samom kraju pit lanea, a njegova gestikulacija nije značila polazak, nego podršku Toyoti koja je u kvalifikacijama oborila rekord staze i u tom trenutku vodila. Eto, zbog dobronamernog mahanja, Toyota ponovo bez pobede, milioni bačeni u vetar, a Vincent Capillaire je zbog svog mahanja kažnjen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Australijska firma predstavila elektromotor sa 1.340 KS

Australijska kompanije pod imenom “HyperPower Technologies” razvila je elektromotor maksimalne snage 1.340 KS HyperPower ...

Šta to vatreno sprema Volkswagen?

Potpuno neuobičajenim putem šef Volkswagena je predstavio koncept ID.X i moramo da se zapitamo ...

Volkswagen razmatra mogućnost SUV-a na platformi Amaroka

Volkswagen razmatra mogućnost razvoja električnog SUV-a koji bi koristio platformu novog Amaroka, što znači ...

Land Rover ponovo u “kombinaciji” sa BMW-om

Novi Land Rover Freelander, Discovery Sport i Evoque naredne generacije će biti na BMW-ovoj ...

Peugeot otkrio pogon hiper automobila za Leman

Peugeot je otkrio pogonsku grupu svog hiper automobila za Leman koja ukupno ima skoro ...

Nissan i DeNA počinju sa testiranjem robotaxi vozila

Nissan će početi sa testiranjem autonomnih “robotaxi” vozila na javnim putevima  Japana već u ...