fbpx

Strasti i analize nakon LeMansa se još nisu stišale. Trećeplasirana posada u generalnom plasmanu je diskvalifikovana, a Toyota je okrila bizaran razlog za odustajanje svoje glavne posade.

Foto: Toyota Motorsport

Rebellionova posada iz Oreca 07-Gibson automobila broj 13, koja je zauzela fantastično treće mesto u generalnom poretku trke je disvalifikovana. Tokom trke, imali su problem sa startovanjem motora nakon pit stopova, koji su u LMP2 klasi bili česti, a mehaničari su našli rešenje za problem sa starterom tako što će ga malo “kucnuti” (kao na Stojadinu), nakon čega bi starter proradio i pokrenuo motor. Međutim, da bi mogli da “kucnu” solanoid, morali su da skidaju stražnju oplatu i gube mnogo vremena. Problem je rešen tako što su napravili otvor na oplati, kroz koji su obavljali “kuckanje”. Pravljenjem tog otvora prekršili su strogo pravilo da više nisu koristili homologiranu karoseriju nego modifikovanu, što je automatski izazvalo diskvalifikaciju. Što je njgore po njih, pregledom video snimaka je utvrđeno da je napravljena ova nedozvoljena modifikacija.

Foto: Toyota Motorsport

A odustajanje LMP1 bolida tima Toyota je za rubrike verovali ili ne. Toyota je definitivno stala na stazi u desetom satu trke zbog pregrejanog kvačila. U trenutku kada je upravljač preuzeo Kamui Kobayashi na stazi je bilo vozilo sigurnosti, a japanski vozač se zaustavio na kraju pit lajna i čekao uključenje u trku. Međutim, iako je bilo crveno svetlo na semaforu, neko, ko je ličio na redara, mu je davao znak da krene, barem tako je Kobajashi mislio i krenuo. Međutim, tim mu je naredio da se zaustavi. I tako dva tri puta stani-kreni, dok nije stvarno krenuo i malo kasnije stao na stazi zbog sprženog kvačila. Ispostavilo se da maršalista nje bio maršalista, nego Vincent Capillaire, vozač LMP2 klase, čiji boks je bio na samom kraju pit lanea, a njegova gestikulacija nije značila polazak, nego podršku Toyoti koja je u kvalifikacijama oborila rekord staze i u tom trenutku vodila. Eto, zbog dobronamernog mahanja, Toyota ponovo bez pobede, milioni bačeni u vetar, a Vincent Capillaire je zbog svog mahanja kažnjen.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Kina dobila prvog vozača Formule 1 Guanyu Zhoua

Kina je dobila prvog ikada vozača Formule 1 – mladi kineski vozač Guanyu Zhou ...

Test: Volvo XC60 T8 Recharge – moćni plug in

Šta se dogodi kada Volvo u svoj SUV XC60 ubaci benzinac sa dva kompresora, ...

Luc Donckerwolke napustio Hyundai

Šef dizajna Hyundai grupe napustio je kompanju, a proizvođač tvrdi da više neće imati ...

Da li će u Volvo Mercedesov motor i obrnuto?

Da li će Li Shufu, najveći pojedinačni akcionar Daimlera jako promešati karte u automobilskom ...

Formula 1 – Hamiltonu 102. pol pozicija u karijeri

Lewis Hamilton je došao do svoje 102. pol pozicije u Formuli, a Verstappena je ...