fbpx

Novi menjač za Mini

U Mini je konačno stigao Steptronic menjač sa dvostrukom spojnicom i sedam stepeni prenosa

Kupci će konačno moći da dobiju Mini sa troja i petora vrata kao i kabrio verziju sa Steptronic menjačem sa sedam stepeni prenosa i dvostrukom spojnicom.

Foto: Mini

Princip rada menjača je direktno preuzet sa trkačkih automobila. U osnovi reč je o dva prenosna sistema, odnosno vratila sa zupčanicima koji se nalaze u jednom kućištu. Jedan sistem je zadužen za parne stepene prenosa (2,4 i 6), dok je drugo vratilo zaduženo za neparne stepene prenosa (1,3,5,7 i vožnju unazad), a svako vratilo ima sopstvenu mokru spojnicu (kvačilo) koja je hlađenja uljem. Kao i kod trkačkih automobila, promena stepena prenosa naviše može se obavljati pod punim gasom, a menjačka kontrolna elektronika određuje tačan trenutak otvaranja jedne i zatvaranja duge spojnice. Promena stepena prenosa obavlja se u deliću sekunde, i što je najvažnije bez prekida protoka snage, odnosno isporuke obrtnih momenata točkovima. Ovim se postižu bolje performanse pri ubrzanjima, ali i ušteda u potrošnji goriva.

Foto: Mini

Elektronika novog menjača pripremljenog za Mini konstantno analizira dinamiku vožnje i namere vozača, tako da su izbegnute nepotrebne promene stepene prenosa pri svakom otpuštanju ili dodavanju gasa. Za dodatni užitak u dinamičnoj i sportskoj vožnji, ovaj prenosni sistem omogućava i kočenje motorom pred krivinom, tako što može biti povezan sa navigacionim sistemom koji analizira put koji je pred vozačem. Promene stepena nadole su ranije kako bi se proizveo efekat kočenja motorom, a ukoliko ubrzo sledi nova oštra krivina, elektronika će menjač zadržati u adekvatnom stepenu prenosa i za tu krivinu. Da bi ovo bilo moguće, menjač koristi brojne senzore koji prikupljaju podatke o brzini vozila, položaju papučice gasa, broju obrtaja motora itd.
Iako svakako omogućava dinamičnu vožnju, novi Steptronic menjač dozvoljava i ekonomičnu vožnju uključujući i „Coasting“ funkciju, koja otvara obe spojnice kada pri konstantnoj brzini vozač pusti papučicu gasa, pri čemu vozilo nastavlja da se kreće istom brzinom dok motor radi na minimalnim obrtajima.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

NEVS kupio firmu za razvoj električnih motora u točku

Švedski startup za električne automobile, NEVS, saopštio je da je preuzeo Protean Electric, britansku ...

Citroen potvrdio da neće biti modernog 2CV

Retro nije slogan unutar Citroena, a iako je uvek dobra stvar studirati prošlost, francuski ...

Izgoreo prototip Chevrolet Corvette E-Ray

Tokom razvojnih testova u Španiji potpuno je izgoreo prototip Chevrolet Corvette E-Ray modela koji ...

Tesla Model 3 počinje sa prodajom u Evropi

Da li će Tesla Model 3 početkom prodaje u Evropi, uraditi isto što je ...

Alfa Romeo – EV ne mora izgledati drugačije

Alfa Romeo i kada bude imao električni pogon izgledaće isto kao da ima motor ...

Daimler radi na novoj strukturi kompanije

Daimler je započeo proces stvaranja odvojenih pravnih lica za Mercedes-Benz automobile i Daimler komercijalna ...