fbpx

Ford 1.0 EcoBoost međunarodni motor godine

Fordov 1,0 EcoBoost motor proglašen je za Međunarodni motor godine u kategoriji “Najbolji motor ispod 1,0 litara” šestu godinu zaredom

Foto: Ford

Fordov štedljiv trocilindarski 1,0 EcoBoost motor poneo je titulu „Najbolji motor ispod 1,0 litara“, koju je dodelio panel od 58 specijalizovanih automobilskih novinara iz 31 države. Prvo predstavljen u Ford Focusu 2012. godine, inovativni motor je nastavio da dominira u svom segmentu, suočen sa rastućom konkurencijom u kategoriji koja je popularna kod kupaca automobila i važna za automobilske proizvođače. Ove godine u konkurenciji je bilo 35 motora radne zapremine ispod jednog litra, što je devet više nego u godini kada je debitovao 1,0 EcoBoost.
Fordovim 1,0 EcoBoost motorom, koji je u ponudi sa snagom od 100, 125 i 140 KS, sada se oprema svako peto novo Fordovo vozilo prodato u Evropi, uključujući dve od pet verzija Fiesti. Fordovi EcoBoost benzinski motori radne zapremine do 3,5 litara pružaju snagu i ekonomičnu potrošnju goriva Fordovim vozilima širom sveta – od kompaktne, potpuno nove Ford Fieste, preko Transit kombija, pick-up kamioneta, do Ford Performance modela, uključujući Focus RS i Ford GT supercar.
Jednolitarski EcoBoost motor sa tehnologijom isključivanja cilindara će od početka 2018. godine vlasnicima omogućiti smanjenje troškova za gorivo, tako što će automatski isključivati jedan od cilindara kada nije potrebna puna snaga motora, odnosno u svim situacijama kada je papučica gasa otpuštena.
Ova nova tehnologija može da isključi ili ponovo uključiti jedan cilindar u samo 14 milisekundi, što je 20 puta brže od treptaja oka, bez kompromisa u performansama ili u kulturi rada motora.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Hamilton deklasirao konkurenciju

Lewis Hamilton je osvojio pol poziciju na otvaranju sezone toliko uverljivo, da se možemo ...

Opel predstavio potpuno novu Mokku

Opel je predstavio potpuno novu Mokku, koja nema nikakve veze sa prethodnom Mokkom X ...

Muke po Sauberu i Hondi

Frederic Vasseur je tek nekoliko sati na čelu tima Sauber, kao zamena za smenjenu ...

Volkswagen T-Roc Cabriolet spreman za proleće

Volkswagen T-Roc Cabriolet je spreman za proleće, a prodaja u Nemačkoj zvanično počinje 20. ...

Test: Nissan Qashqai 1.3 X-Tronic Tekna+

Nissan Qashqai bio je prvi i jedini i pokrenuo je čitavu lavinu za sobom ...

Marchionne – “uprskali” smo Levante u startu

Prvi čovek FCA izjavio je da je lansiranje Levantea od samog starta “uprskano” i ...