fbpx

Pet VW-ovih menadžera na Intepolovoj poternici

Američke vlasti su izdale međunarodni nalog za hapšenje za pet bivših VW-ovih menadžera koji su optuženi u vezi skandala sa varanjem o emisiji CO2 dizel motora.

 

Volkswagen Groupa se saglasila da u Nemačkoj otkupi određen broj dizel vozila sa spornim softverom, koji je fingirao nisku emisiju CO2 i time činio prevaru. Ova odluka je doneta nakon što su predstavnici kompanije odustali od žalbe na presudu regionalnih sudova Arnsberg i Bayreuth. Organizacije za zaštitu potrošača u nemačkoj forsiraju da kupci koji su se odlučili za određena VW vozila upravo na posnovu njihove ekološke prihvatljivosti, budu obeštećeni. Sa druge strane, pravnici VW-a insistiraju da nema potrebe da kompenzuju kupce, samo na osnovu okrivljujućih presuda iz Amerike, pozivajući se na činjenicu da u Evropi nisu učinili prekršaj.
U svakom slučaju, pravne zavrzlame se nastavljaju a sve vodi ka tome da se smanji šteta koja je natala po VW u “Dieselgate-u”.
A tek u Americi je daleko od stišavanja bure. Kako piše Sueddeutsche Zeitung, američke vlasti su izdale međunarodni nalog za hapšenje za pet bivših VW-ovih menadžera koji su optuženi u vezi skandala sa varanjem o emisiji CO2 dizel motora. Među pet menadžera i odgovornih u razvoju, nalaze se i dva visoka menažera koji su radili direktno pod bivšim CEO Martinom Winterkornom, a optuženi su za zaveru u nameri da izvše prevaru i prekrše američke zakone o zaštiti okoline. Šesta optužena osoba Oliver Schmidt je uhapšen u februaru u Majamiju kada je pokušo da odleti u Nemačku, i u pritvoru čeka suđenje, obzirom da mu je odbijen zahtev za kaucijom. Prema nemačkim novinama, malo je verovatno da će država isporučiti pet optuženih VW-ovih bivših radnika, obzirom na nemalki ustav, ali im preti opasnost da, ako napuste Nemačku, budu izručeni od strane treće zemlje. Da podsetimo, u septembru 2015. VW je američkim vlastima priznao da je varao sa emisijom izduvnih gasova preko softvera koji je bio ugrađen u 11 miliona vozila, prodatih širom sveta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Tata nudi JLR BMW-u i Geelyju

Grupa Tata traži partnera za Jaguar Land Rover, i već je sa ponudom prišla ...

Ferrari patentirao Halo za svoja drumska vozila

Ferrari je patentirao Halo za putnička vozila i time dokazao da transfer tehnologija iz ...

PACE! je kompas za održivu budućnost Opela

Opel naporno radi na tome da postane visoko efikasna automobilska kompanija u okviru PSA ...

Proradio je Cosworth V12 za T50 Gordona Murraya

Sada već postaje zanimljivo – proradio je potpuno novi V12 za T50, superautomobil koji ...

Tesla Model S Plaid dobio Track Mode

Tesla Model S je već ušao u ozbiljne godine ali u prvoj velikoserijskoj električnoj ...

DeLorean se vraća, stvarno se vraća u budućnost(i)

DeLorean će se vratiti prezentacijom prototipa već na leto ove godine, poručuju iz Italdesigna ...