fbpx

Pet VW-ovih menadžera na Intepolovoj poternici

Američke vlasti su izdale međunarodni nalog za hapšenje za pet bivših VW-ovih menadžera koji su optuženi u vezi skandala sa varanjem o emisiji CO2 dizel motora.

 

Volkswagen Groupa se saglasila da u Nemačkoj otkupi određen broj dizel vozila sa spornim softverom, koji je fingirao nisku emisiju CO2 i time činio prevaru. Ova odluka je doneta nakon što su predstavnici kompanije odustali od žalbe na presudu regionalnih sudova Arnsberg i Bayreuth. Organizacije za zaštitu potrošača u nemačkoj forsiraju da kupci koji su se odlučili za određena VW vozila upravo na posnovu njihove ekološke prihvatljivosti, budu obeštećeni. Sa druge strane, pravnici VW-a insistiraju da nema potrebe da kompenzuju kupce, samo na osnovu okrivljujućih presuda iz Amerike, pozivajući se na činjenicu da u Evropi nisu učinili prekršaj.
U svakom slučaju, pravne zavrzlame se nastavljaju a sve vodi ka tome da se smanji šteta koja je natala po VW u “Dieselgate-u”.
A tek u Americi je daleko od stišavanja bure. Kako piše Sueddeutsche Zeitung, američke vlasti su izdale međunarodni nalog za hapšenje za pet bivših VW-ovih menadžera koji su optuženi u vezi skandala sa varanjem o emisiji CO2 dizel motora. Među pet menadžera i odgovornih u razvoju, nalaze se i dva visoka menažera koji su radili direktno pod bivšim CEO Martinom Winterkornom, a optuženi su za zaveru u nameri da izvše prevaru i prekrše američke zakone o zaštiti okoline. Šesta optužena osoba Oliver Schmidt je uhapšen u februaru u Majamiju kada je pokušo da odleti u Nemačku, i u pritvoru čeka suđenje, obzirom da mu je odbijen zahtev za kaucijom. Prema nemačkim novinama, malo je verovatno da će država isporučiti pet optuženih VW-ovih bivših radnika, obzirom na nemalki ustav, ali im preti opasnost da, ako napuste Nemačku, budu izručeni od strane treće zemlje. Da podsetimo, u septembru 2015. VW je američkim vlastima priznao da je varao sa emisijom izduvnih gasova preko softvera koji je bio ugrađen u 11 miliona vozila, prodatih širom sveta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Vrteška u Formuli 1 se i dalje vrti

  Vrteška sa vozačima u Formuli 1 još uvek se vrti pun gas. Vandoorne ...

Novi BMW X3 stigao u Srbiju

Novi BMW X3 stigao u Srbiju. Na specijalnom događaju organizovanom u Beogradu sinoć je ...

CITNow – nova usluga u Delta Motorsu

Kompanija Delta Motors, generalni uvoznik i distributer za BMW i MINI vozila, od nedavno ...

McLaren najavljuje svoj High-Performance Hybrid

McLaren je relativno rano prvim fotografijama najavio svoj High-Performance Hybrid, koji je na novoj ...

Ništa od udruživanja Renault – FCA

Završilo se pre nego što je počelo. FCA je povukao svoj predlog za spajanje ...