fbpx

Pet VW-ovih menadžera na Intepolovoj poternici

Američke vlasti su izdale međunarodni nalog za hapšenje za pet bivših VW-ovih menadžera koji su optuženi u vezi skandala sa varanjem o emisiji CO2 dizel motora.

 

Volkswagen Groupa se saglasila da u Nemačkoj otkupi određen broj dizel vozila sa spornim softverom, koji je fingirao nisku emisiju CO2 i time činio prevaru. Ova odluka je doneta nakon što su predstavnici kompanije odustali od žalbe na presudu regionalnih sudova Arnsberg i Bayreuth. Organizacije za zaštitu potrošača u nemačkoj forsiraju da kupci koji su se odlučili za određena VW vozila upravo na posnovu njihove ekološke prihvatljivosti, budu obeštećeni. Sa druge strane, pravnici VW-a insistiraju da nema potrebe da kompenzuju kupce, samo na osnovu okrivljujućih presuda iz Amerike, pozivajući se na činjenicu da u Evropi nisu učinili prekršaj.
U svakom slučaju, pravne zavrzlame se nastavljaju a sve vodi ka tome da se smanji šteta koja je natala po VW u “Dieselgate-u”.
A tek u Americi je daleko od stišavanja bure. Kako piše Sueddeutsche Zeitung, američke vlasti su izdale međunarodni nalog za hapšenje za pet bivših VW-ovih menadžera koji su optuženi u vezi skandala sa varanjem o emisiji CO2 dizel motora. Među pet menadžera i odgovornih u razvoju, nalaze se i dva visoka menažera koji su radili direktno pod bivšim CEO Martinom Winterkornom, a optuženi su za zaveru u nameri da izvše prevaru i prekrše američke zakone o zaštiti okoline. Šesta optužena osoba Oliver Schmidt je uhapšen u februaru u Majamiju kada je pokušo da odleti u Nemačku, i u pritvoru čeka suđenje, obzirom da mu je odbijen zahtev za kaucijom. Prema nemačkim novinama, malo je verovatno da će država isporučiti pet optuženih VW-ovih bivših radnika, obzirom na nemalki ustav, ali im preti opasnost da, ako napuste Nemačku, budu izručeni od strane treće zemlje. Da podsetimo, u septembru 2015. VW je američkim vlastima priznao da je varao sa emisijom izduvnih gasova preko softvera koji je bio ugrađen u 11 miliona vozila, prodatih širom sveta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Drugi dan Relija Dakar i novi vodeći u plasmanu

Drugi dan Dakara i 367 kilometara brzinskog ispita doneo je promene na vodećim pozicijama ...

Sprema se novi logo za Volkswagen

Iako će biti predstavljen tek naredne godine, VW je objavio da priprema novi logo ...

Radnici Opela se pridružuju štrajkovima u Nemačkoj

Desetine hiljada nemačkih industrijskih radnika su spustili svoje alate u utorak, kao podršku radničkoj ...

Naredni Citroen C4 šalje Cactus u penziju

Citroen C4 Cactus neće nastaviti život u novoj generaciji Citroen se odlučio na hrabar ...

Formula E sve zanimljivija

Kao što smo najavili, predstavljen je novi bolid Formule E za sezonu 2018/19 i ...