fbpx

Pet VW-ovih menadžera na Intepolovoj poternici

Američke vlasti su izdale međunarodni nalog za hapšenje za pet bivših VW-ovih menadžera koji su optuženi u vezi skandala sa varanjem o emisiji CO2 dizel motora.

 

Volkswagen Groupa se saglasila da u Nemačkoj otkupi određen broj dizel vozila sa spornim softverom, koji je fingirao nisku emisiju CO2 i time činio prevaru. Ova odluka je doneta nakon što su predstavnici kompanije odustali od žalbe na presudu regionalnih sudova Arnsberg i Bayreuth. Organizacije za zaštitu potrošača u nemačkoj forsiraju da kupci koji su se odlučili za određena VW vozila upravo na posnovu njihove ekološke prihvatljivosti, budu obeštećeni. Sa druge strane, pravnici VW-a insistiraju da nema potrebe da kompenzuju kupce, samo na osnovu okrivljujućih presuda iz Amerike, pozivajući se na činjenicu da u Evropi nisu učinili prekršaj.
U svakom slučaju, pravne zavrzlame se nastavljaju a sve vodi ka tome da se smanji šteta koja je natala po VW u “Dieselgate-u”.
A tek u Americi je daleko od stišavanja bure. Kako piše Sueddeutsche Zeitung, američke vlasti su izdale međunarodni nalog za hapšenje za pet bivših VW-ovih menadžera koji su optuženi u vezi skandala sa varanjem o emisiji CO2 dizel motora. Među pet menadžera i odgovornih u razvoju, nalaze se i dva visoka menažera koji su radili direktno pod bivšim CEO Martinom Winterkornom, a optuženi su za zaveru u nameri da izvše prevaru i prekrše američke zakone o zaštiti okoline. Šesta optužena osoba Oliver Schmidt je uhapšen u februaru u Majamiju kada je pokušo da odleti u Nemačku, i u pritvoru čeka suđenje, obzirom da mu je odbijen zahtev za kaucijom. Prema nemačkim novinama, malo je verovatno da će država isporučiti pet optuženih VW-ovih bivših radnika, obzirom na nemalki ustav, ali im preti opasnost da, ako napuste Nemačku, budu izručeni od strane treće zemlje. Da podsetimo, u septembru 2015. VW je američkim vlastima priznao da je varao sa emisijom izduvnih gasova preko softvera koji je bio ugrađen u 11 miliona vozila, prodatih širom sveta.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Porsche slavi 70 godina 911 uz Speedster koncept

Porsche obeležava 70 godina ikone 911 konceptom Speedster, koji bi mogao i u seriju ...

Da li je Grand Tour završio karijeru?

Da li je Grand Tour završio karijeru? Juče su se pojavile nezvanične informacije, Clarkson ...

Porsche Cayman GT4 RS je ozbiljna zverka

Porsche nije previše skrivao da razvija vrhunski verziju modela Cayman, ali ono što je ...

Seatov prvi EV stiže već 2020. godine

Seat će lansirati svoj prvi električni automobil već 2020., kao deo svojih ambicija za ...

Nemci vraćaju po 4.000 evra subvencije za Tesla Model S

Vaši automobili su suviše luksuzni da bi imali subvencije, vratite 4.000 evra Nemački Kupci ...

Dodge Charger SRT Hellcat će napasti Pikes Peak

Ime modela sa kojim će Dodge napasti Pikes Peak dugo je gotovo kao i ...