fbpx

Formula 1 – sprint trka u Brazilu pripala Russelu

Formula 1 – u Brazilu postojbini Ayrtona Senne vožena je sprint trka pretposlednjeg trkačkog vikenda sezone 2022.

Photo by Mark Sutton / LAT Images/ Haas Formula 1 Team Media

Formula 1 je u Brazilu, postojbini Ayrtona Senne, na stazi Interlagos u blizini Sao Paola imala sprint trku u dužini od 100 kilometara odnosno 24 kruga, koja je odlučivala o startnom poretku za nedeljnu glavnu trku, a donela u dragocene pone vozačima koji se još uvek bore za svoje pozicije. Podsećamo, pobednik osvaja 8 poena, i po jedan poen manje sve do osmoplasiranog koji osvaja jedan poen. Iako se pominjala mogućnost kiše, sprint trka je vožena po suvom i sunčanom veremenu.
Sa pol pozicije u sprint trku startovao je Kevin Magnussen, kojem je ovo bila prva pol pozicija u karijeri u Formuli 1 i to u 140. trci. Samo dva vozača su izašli na start na srednje tvrdim pneumatcima – Nicholas Latifi i novi-stari šampion sveta Max Verstappen. Nekašnji vozač tima McLaren odlično je startovao i zadržao prvo mesto, verstappen je zadržao drugo mesto, ali Russel na mekim gumama napada Holanđanina. Alonso i njegov timski kolega Ocon su imali kontakt već u prvom krugu, a Alonso odlazi u boks.

Photo by Mark Thompson/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202211111184 // Usage for editorial use only //

Vestrappen je već u trećem krugu obišao Magnussena, a u četvrtom i George Russel čini isto, a vozač tima Haas pada na treće mesto, a odmah potom i na četvrto nakon što ga je obišao i Sainz. U petom krugu poredak je Verstappen, Russel, Sainz, Magnussen, Hamilton. U šestom krugu i Hamilton obilazi Magnussena i penje se na četvrto mesto. Sainz, kojeg čeka kazna pomeranja pet mesta na startu glavne trke odlično vozi, ali njegov timski kolega Lecerc se na osmom mestu muči i zaostaje iza Pereza, koji napreduje, obilazi Norrisa i penje se na šesto mesto, nakon starta sa devetog. Nakon obilaženja Magnussena, Perez stiže o do petog mesta, dok njegov konkurent za drugo mesto u generalnom plasmanu Leclerc vozi na osmoj poziciji na polovini sprint kvalifikacija. Na početku 13. kruga uspeva da prestigne Norrisa i popne se na sedmo mesto.

2022 Brazilian Grand Prix 2022, Friday- LAT Images

Istovremeno, Russel i Verstappen vode oštru ali čistu borbu za vođstvo. U 13. krugu Alex Albon u Williamsu završava pored staze, ali bez prekida trke. Vodećima Verstappenu i Russelu približio se i Carlos Sainz. U 15. krugu Russel uspeva da pređe u vođstvo, a a novu brobu otvaraju Sainz i Hamiton koji ga napada za treće mesto. Verstappen počinje da gubi brzinu i zaostaje 1.4 sekundi iza Russela. Magnussen pada na sedmo mesto, a Leclerc se penje na šesto. Sainz se uspešno brani od Hamiltona. Odlično vozi i Schumacher koji je nadoknadio sedam pozicija.
U 19. krugu Sainz uz kontakt obilazi Vestappena kojem strada prednje krilo, a i Hamilton kreće u uspešan napad  u 20. krugu prelazi na treće mesto a Vestappen pada na četvrto. Dva kruga pre zanimljive sprint trke poredak je Russel, Sainz, Hamilton, Verstappen, Perez, Leclerc. Perez skriveno pita tim Red Bull da li sme da obiđe Verstappena.

Foto Jiri Krenek/ Mercedes AMG F1 Team Media

Pobednik odličnih sprint kvalifikacija je George Russel u Mercedesu, drugi je Carlos Sainz u Ferrariju, a treći je Lewis Hamilton. Ovo je prva podeda Russela u karijeri u Formuli 1. To znači da u glavnoj trci prvi satartni red čine vozači Mercedesa. Osvajač pol pozicije Magnussen uspeva da trku završi na osmom mestu i osvoji jedan poen. Obzirom da je nekoliko vozača pod istragom, moguće je da će biti pomeranja na startu glavne trke.
Start trke je od 19:00 časova po našem vremenu.

 

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Nova Toyota Land Cruiser stigla u Srbiju

Pred sam završetak godine, Toyota Srbija tržištu je ponudila novi Land Cruiser, jedan od ...

Spremne baterije koje će trajati 2 miliona kilometara

Strahu da baterije električnih automobila ne mogu dovoljno da traju bliži se kraj – ...

Prva etapa Dakara pripala Toyoti i Al-Attiyahu

Prvom etapom Dakar relija počela je nova sezona auto-moto sporta   Dakar 2019. počeo ...

Formula 1 – Honda nije zatvorila vrata?

Formula 1 je za Hondu završena priča – tako je to zvučalo prošle godine, ...

Audi Q8 video serijal se nastavlja sa četvrtom epizodom

[1. jun] Četvrta i pretposlednja epzoda Audi Q8 mini serijala je objavljena, prve tri ...

Više benzina u Formuli 1 od 2019.

Od naredne godine, vozači će imati više benzina na raspolaganju, a vozači biometrijske rukavice ...