fbpx

Elektrifikacija – strateški pravac BMW Grupe

Elektrifikacija je jedan od strateških pravaca korporativne strategije BMW Grupe NUMBER ONE > NEXT. Kompanija je objavila da će svi brendovi i serije ubuduće moći da se elektrifikuju, potpuno električnim ili plug-in hibrid pogonskim sklopom koji će biti ponuđeni pored opcije motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Dodatno elektrifikovani modeli pojaviće se na tržištu u godinama pred nama i nakon 2020. godine, sledeća generacija MINI vozila će omogućiti dalju, potpunu elektrifikaciju.
BMW Grupa je objavila da će novi MINI sa električno pogonom stići u varijanti osnovnog modela sa troje vrata. Ovo vozilo će ući u proizvodnju 2019. godine, povećavajući izbor pogonskih sklopova kod MINI vozila tako da će obuhvatiti benzinske i dizel motore sa unutrašnjim sagorevanjem, plug-in hibrid i vozila sa električnom baterijom. MINI električni pogonski sklop proizvodiće se u centru za e-mobilnost BMW Grupe u fabrikama Dingolfing i Landšut u Bavarskoj pre integrisanja u vozila u fabrici Oksford, koji je glavna proizvodna lokacija za model MINI sa troje vrata.
Do 2025. godine, BMW Grupa očekuje da elektrifikovana vozila čine između 15% i 25% prodaje. Međutim, faktori kao što su propisi, podsticaji i infrastruktura za punjenje baterija imaće glavnu ulogu u određivanju razmera elektrifikacije od tržišta do tržišta. Da bi reagovala brzo i prikladno na tražnju kupaca, BMW Grupa je razvila jedinstven fleksibilni sistem za celu svoju globalnu proizvodnu mrežu.

Nastavlja se elektrifikacija svih brendova i serija svih modela

Novi, potpuno električni MINI jedan je iz serije elektrifikovanih modela koje će brendovi BMW i MINI lansirati u nastupajućim godinama. Godine 2018. BMW i8 Roadster će postati najnoviji član porodice BMW i. Potpuno električni BMW X3 najavljen je za 2020. a BMW iNEXT treba da se pojavi 2021. godine.
Danas, BMW Grupa nudi najširi opseg elektrifikovanih vozila među svim svetskim proizvođačima automobila, sa devet modela koji su već na tržištu. Oni se kreću od potpuno električnog modela BMW i3 do najnovijeg elektrifikovanog modela kompanije, MINI Cooper S E Countryman ALL4*, plug-in hibridne verzije, koji se proizvodi u fabrici VDL Nedcar u Holandiji. Kompanija se obavezala da 2017. proda 100.000 elektrifikovanih vozila, a ukoliko se plan ostvari ukupno 200.000 elektrifikovanih vozila BMW grupe na putevima.


BMW Grupa je imala koristi od svog ranog starta na putu ka elektrifikaciji. Zaista, pionirska proba električnog vozila kompanije u velikim razmerama započela je širom sveta 2008. godine sa modelom MINI E. Rezultati dobijeni u tom projektu imali su ključnu ulogu u razvoju modela BMW i3 i BMW i8, tehnološkim pionirima koji su sami doveli do današnjeg broja plug-in hibridnih vozila kompanije.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

BMW M Motorsport se vraća na Le Mans!

BMW M Motorsport se vraća Le Mans sa M Hybrid V8 – stigla je ...

Porsche potvrdio crossover derivat Taycana

Porsche će na jesen ove godine početi prodaju električnog Taycana, a već sprema i ...

X na Mercedes X-Klase?

Da li se prekida proizvodnja Mercedesa X-Klase zbog loše prodaje i male zarade? Sa ...

Blindirani Volvo XC90 teži skoro 5 tona

Svima kojima je potreban, Volvo nudi blindirani XC90 koji je težak skoro pet tona ...

Cupra Ateca – upotrebljiva jurilica

Nije malo skeptika koji smatraju da je besmislena odluka Seata, tačnije, VW-a, da gradi ...

BMW i zvanično predstavio novi M5 i M5 Competition

Sedam dana nakon premijere osvežene Serije 5 BMW je prikazao i osvežne perjanice marke ...