fbpx

Da li u JEEP-u počinju da uče kineski jezik?

Već više od dve godine Fiat Chrysler Automobiles je bio na prodaju, ali bez prave ponude ili pravog kupca. Međutim situacija se izgleda promenila.

Prošlog meseca predstavnici jednog dobro poznatog kineskog proizvođača automobila dostavili su ponudu za kupovinu Fiat Chrysler Automobiles (FCA), ali, kako saznaje Automotive News, ponuda je bila znatno ispod tržišne vrednosti, pa je zbog toga odbijena. U međuvremenu, predstavnici FCA su boravili u Kini na pregovorima u Great Wall Motor, čiji predstavnici su takođe primećeni u obilasku centrale FCA u Auburn Hillsu.

Foto: Dodge

Nije nikava tajna da Kina nagovara i stimuliše svoje kompanije da investiraju u inostranstvu tako što će kupovati strane kompanije. U tom svetlu FCA može biti odlična meta, obzirom da se CEO FCA Sergio Marchionne koncentrisao upravo na povećavanje atraktivnosti FCA za strane ulagače. Za sada zapravo nije jasno ko od kineskih proizvođača automobila “nišani” FCA. Prema različitim izvorima pominju se Dongfeng Motor, Great Wall, Zhejiang Geely Holding Group, pa čak i aktuelni partner FCA u zajedničkim projektima Guangzhou Automobile Group. Ono što se zna je da bi u paketu bili profitabilne marke Jeep i Ram, kao i Chrysler, Dodge i Fiat, ali bi iz paketa bili izuzeti Alfa Romeo, i Maserati, kako bi se maksimalizovala zarada za Exor, holding kompaniju koju kontroliše  porodica Agnelli.
Zbog čega baš sada?
Zbog čega baš sada ponovo raste interes za FCA? Odgovor je najverovatnije zbog globalne mreže i proizvoda koje FCA ima, a pogotovo brendova Jeep i Ram, koji su Kinezima naročito zanimljivi. Ne treba zaboraviti da su kineski proizvođači godinama pokušavali da uđu na američko tržište, ali bez uspeha, pre svega zbog nekonkurentnog kvaliteta. Međutim, u međuvremenu, kineski proizvođači su naučili posao i sada jako dobro znaju kako se postaviti, pa i da je sigurnije kupiti poznati i prepoznatljiv brend nego ga sam stvarati. Sa druge strane, tu je i pritisak države da se kineski kapital plasira van Kine. Obrazac je zapravo onaj po kojem je Zhejiang Geely kupio Volvo 2010. godine. Bloomberg je prošle nedelje objavio da je Kina spremna da investira 1.5 trilijardi dolara u strane kompanije u narednih 10 godina, što je 70% više od trenutnih investicija.

Foto: Chrysler

Za Kineze bi ulazak preko FCA na severno američko, latino američko i evropsko tržište bilo ostvarenje snova. FCA ima 162 proizvodna pogona, 87 centara za istraživanja i razvoj, i mrežu od 2.600 dilera samo u SAD, kao i razgranatu mrežu u Kanadi u Meksiku.
Marchionne i Exor su jasni u poruci kupcima – uz dovoljan iznos na čeku, FCA je vaš. Mada, ni ova ponuda nije nova. Nakon što nije uspeo da proda FCA General Motorsu, Marchionne je pokušao da isto uradi sa Volkswagenom. U tom cilju je povukao brojne poteze da bi povećao atraktivnost pogotovo američkih marki, uključujući gašenje linija srednjih limuzina kao i pokušaj da Jeep Grand Cherokee pretvori u konkurenta Land Roveru. Međutim, brojni projekti su obustavljeni, a američki ogranak FCA koncetrisao se na SUV, minivan i pick up, modele koji prave novac, u čemu se uspelo i što je danas jako zanimljiv deo za kineske investitore.
Prema svemu ovome, iako su odluke još uvek čvrsto zaključane iza vrata soba za sastanke, u FCA bi mogli polako da počnu da uče kineski jezik, isto kao što su u Opelu počeli da uče francuski.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Novi vetrovi u VW Gupi

Volkswagen grupa planira da uvede veću diferencijaciju među svojim markama VW, Seat i Škoda ...

BMW Serije 5 Touring zvanično predstavljen

BMW Serije 5 Touring zvanično predstavljen sa SUS i elektro pogonom a može imati ...

Muzika na struju iz Škode

Škoda ima velike planove u domenu električnih vozila, pa će u narednih par godina ...

Novi Hyundai i10 spreman za Frankfurt

Hyundai nije među onima koji smatraju da su mali automobili u krizi, i za ...

Volkswagen T-Roc je detaljno osvežen za 2022.

Volkswagen T-Roc je na tržištu od 2017. godine i došlo je vreme za detaljno ...