fbpx

Muzika na struju iz Škode

Škoda ima velike planove u domenu električnih vozila, pa će u narednih par godina stići hatchback, kupe SUV pa čak i sportski automobil

Foto: Škoda

Škoda radi punim gasom da za za početak naredne decenije ima dva potpuno električna modela – hatchback i kupe SUV, koji će prema svemu sudeći biti najskuplji automobili ikada u istoriji Škode dugoj 122 godine. Pre toga, češki proizvođač lansiraće 2019. plug in verziju Superba i malog Citigoa, nakon čega slede čito električni automobili, kao što je Vision E koncept predsavljen ove godine na salonu u Šangaju. Ovaj budući model biće ujedno i jedan od prvih koji će se naći na MEB platformi koju razvija VW Grupa, a koja je predviđena da koristi električni pogon. Od strane VW-a prvi će biti I.D. Odmah potom uslediće i model pod znakom Audi. Škodinom elektičnom modelu dat je puni prioritet obzirom na enorman porast interesa za EV u Kini.

Foto: Škoda

Najavljeni kupe SUV biće smešten između Kodiaqa i Karoqa, ali prema obećanju proizvođača, konstrukcija platforme i elektro pogon oslobodiće mnogo prostora u kabini, koji će biti na nivou većih modela. Budući kupe SUV imaće ozbiljno snažan pogon od 310 KS i autonomiju od 500 kilometara, što znači i ozbiljan paket baterija, ali i ozbiljnu cenu. Neć sada se predpostavljava da će koštati oko 50.000 evra i time biti najskuplja Škoda ikada, ali i dalje upola cene od pandana Tesla Model X. Ime ove Škode  još se ne zna, ali je moguće da će biti Amiq, Eliaq ili Anuq, obzirom da Q postaje obavezan deo imena SUV-a.
Ono što bi nas moglo više da zanima je budući hatchback, za koji se predpostavlja da bi mogao reinkarnirati ime Felicia, ali kao Felicia E. Imaće elektrini pogon i to pozadi od 170KS, a najverovatnije će se prodavati sa dve mogućnosti autonomije, a u skladu sa time i kapacitetom baterija postojaće i značajna razlika u ceni. Felicia E biće nešto veća od modela Rapid Spaceback, ali nešto manja od modela Octavia. Očekuje se da cena prvog škodinog EV biti negde na nivou Golfa sa dizel motorom, odnosno oko 24.000 evra. O najavljenom sportisti tek će se čuti, ali se već sada očekuje pogon od oko ili preko 300 KS.

Foto: Škoda
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Formula 1 – tim Haas je raskinuo ugovor sa Uralkalijem

Tim Formule 1 Haas saopštio je da je raskinuo ugovor sa glavnim sponzorom kao ...

Bentley “Flying B” ukras poklopca motora se vratio

Po prvi put u modernoj istoriji, „Flying B“ se vratio na poklopac motora Bentley-a ...

VW testira sistem za automatizovano parkiranje

Volkswagen je najavio da će uskoro početi sa testiranjem automatizovanog parking sistema na aerodromu ...

Marchionne: Sledeći MiTo bio mogao biti crossover

Šef FCA, Sergio Marchionne, je nagovestio da će model MiTo prestati da postoji u ...

Lotus Elise bi mogao preživeti bez Lotusa

Svi aktuelni modeli Lotusa se gase, ali Elise bi mogao preživeti ukoliko se pojavi ...

Najavljen peti član Volkswagen ID porodice: ID Roomzz

Volkswagen je potvrdio da će peti član ID porodice električnih automobila biti veliki SUV, ...