fbpx

Muzika na struju iz Škode

Škoda ima velike planove u domenu električnih vozila, pa će u narednih par godina stići hatchback, kupe SUV pa čak i sportski automobil

Foto: Škoda

Škoda radi punim gasom da za za početak naredne decenije ima dva potpuno električna modela – hatchback i kupe SUV, koji će prema svemu sudeći biti najskuplji automobili ikada u istoriji Škode dugoj 122 godine. Pre toga, češki proizvođač lansiraće 2019. plug in verziju Superba i malog Citigoa, nakon čega slede čito električni automobili, kao što je Vision E koncept predsavljen ove godine na salonu u Šangaju. Ovaj budući model biće ujedno i jedan od prvih koji će se naći na MEB platformi koju razvija VW Grupa, a koja je predviđena da koristi električni pogon. Od strane VW-a prvi će biti I.D. Odmah potom uslediće i model pod znakom Audi. Škodinom elektičnom modelu dat je puni prioritet obzirom na enorman porast interesa za EV u Kini.

Foto: Škoda

Najavljeni kupe SUV biće smešten između Kodiaqa i Karoqa, ali prema obećanju proizvođača, konstrukcija platforme i elektro pogon oslobodiće mnogo prostora u kabini, koji će biti na nivou većih modela. Budući kupe SUV imaće ozbiljno snažan pogon od 310 KS i autonomiju od 500 kilometara, što znači i ozbiljan paket baterija, ali i ozbiljnu cenu. Neć sada se predpostavljava da će koštati oko 50.000 evra i time biti najskuplja Škoda ikada, ali i dalje upola cene od pandana Tesla Model X. Ime ove Škode  još se ne zna, ali je moguće da će biti Amiq, Eliaq ili Anuq, obzirom da Q postaje obavezan deo imena SUV-a.
Ono što bi nas moglo više da zanima je budući hatchback, za koji se predpostavlja da bi mogao reinkarnirati ime Felicia, ali kao Felicia E. Imaće elektrini pogon i to pozadi od 170KS, a najverovatnije će se prodavati sa dve mogućnosti autonomije, a u skladu sa time i kapacitetom baterija postojaće i značajna razlika u ceni. Felicia E biće nešto veća od modela Rapid Spaceback, ali nešto manja od modela Octavia. Očekuje se da cena prvog škodinog EV biti negde na nivou Golfa sa dizel motorom, odnosno oko 24.000 evra. O najavljenom sportisti tek će se čuti, ali se već sada očekuje pogon od oko ili preko 300 KS.

Foto: Škoda
  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Sunce ogrejalo Seat

Španska marka Seat, večiti gubitaš Volkswagen Grupe, konačno beleži uspehe i to najveće u ...

WRC – Trostruka pobeda za Hyundai u Grčkoj

WRC se nakon 13 godina Acropols Reli se vratio u kalendar šampionata sveta, a ...

Hyundai predstavio Ioniq 5 sa 800 voltnom tehnologijom

Hyundai je i zvanično lansirao svoju električnu marku predstavljanjem modela Ioniq 5, električnog crossovera ...

Formula 1 – koja su nova pravila za sezonu 2022?

Formula 1 će nam uskoro otkriti kako stvarno izgledaju bolidi po novim pravilima, ali ...

Porodica Steve McQueena tuži Ferrari zbog specijalnog izdanja

Porodica Steve McQueena je podnela tužbu protiv Ferrarija zbog specijalnog izdanja povodom 70. godišnjice ...

Hyundai objavio teaser novog Santa Fea

Hyundai je objavio teaser novog Santa Fea za 2019 pred njegovu svetsku premijeru na ...