fbpx

Točkovi ostaju okrugli, ali…

Kada tačno je čovek izmislio točak ne zna se, ali ako patent koji je predložio Continental prođe, točak na automobilu će proći kroz pravu revoluciju

Foto: Continental

Budućnost automobilizma je u električnom pogonu koji će brže ili sporije u potpunosti zamenti pogon sa unutrašnjim sagorevanjem. Specifičnost vožnje električnih automobila (pa i aktuelnih hibridnih) ogleda se i u tome što fazu kočenja i usporavanja, vozila koriste za rekuperaciju (prikupljanje) električne energije. Tada se pogonski elektro motor pretvara u generator koji pokreće kinetička sila vozila koje se još kreće uz pomoć inercije bez potrebe za pogonom. Radom, u tom trenutku, generatora ostvaruje se određena kočiona sila koja usporava vozilo. Naravno, ona nije dovoljna za efikasno kočenje potrebno u saobraćaju, pa je glavni posao kočenja prepušten kočionom sistemu, pogotovo na osovini koja nije pogonska i na kojoj se ne stvara kočiona sila. Međutim, kod električnih vozila, znatno je manja potreba upotrebom kočnica, pa klasični diskovi od livenog gvožđa postaju podložni koroziji, koja smanjuje koeficijent trenja i sile kočenja.

Foto: Continental

Prema konceptu koji predlaže Continetal točak je dvodelan i čine ga dosadašnji tradicionalni prsten koji je i dalje nosač pneumatika, ali se “srce” odnosno centralni deo točka i disk postali integralni i tako se učvršćuju na glavčinu. Oba dela su izrađena od aluminijuma uključujući i kočioni disk, a dodatna specifičnost je da su kočione čeljusti smeštene unutar diska, umesto spolja, što dozvoljava disk većeg prečnika, što je dobro i za kočenje i za hlađenje samog diska. Aluminijim je dobar porovodnik toplote, pa se lako i hlade sve komponente kočionog sistema, koji je znatno i lakši od konvencionalnih kočnica. Pri tom, testovi su pokazali da za razliku od čeličnih, aluminijumski diskovi ne pokazuju znakove trošenja, što znači da su samo kočione pločice podložne trošenju.

Foto: Continental

“Novi točak” kako Continental “maštovito” naziva ovaj projekat namenjen je pre svega malim i srdnjim elektro vozilima, ali celoj priči veoma je značajno da na se na njega postavlja klasičan pneumatik, bez potrebe za ikakvim konstruktivnim adaptacijama.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Maserati uz GranTurismo Zeda obustavlja proizvodnju u Modeni

Nakon 12 godina proizveden je poslednji primerak Maserati GranTurisma, a pogon u Modeni priprema ...

Williams F1 bolid u novim bojama

Pre početak sezone Formule 1 2020. sledećeg vikenda u Austriji, Williams je predstavio nove ...

Nissan Micra – od ružnog pačeta do…

Za svojih 35 godina postojanja Nissan Micra prošla je put. Ne, ne samo težak ...

Lancia je započela renesansu marke

Lancia je započela svoju renesansu danom dizajna na kojem je predstavljen novi logo i ...

I Toyota RAV 4 sa osmocifrenom prodajom

RAV4 se pridružio porodici Toyotinih modela koji beleže prodaju izraženu osmocifrenim brojevima – ukupan ...

Seat razvio E20X za ulazak u Kinu

Španska firma grupe VW, Seat, razvila je E20X električni crossover koji će se u ...