fbpx

Točkovi ostaju okrugli, ali…

Kada tačno je čovek izmislio točak ne zna se, ali ako patent koji je predložio Continental prođe, točak na automobilu će proći kroz pravu revoluciju

Foto: Continental

Budućnost automobilizma je u električnom pogonu koji će brže ili sporije u potpunosti zamenti pogon sa unutrašnjim sagorevanjem. Specifičnost vožnje električnih automobila (pa i aktuelnih hibridnih) ogleda se i u tome što fazu kočenja i usporavanja, vozila koriste za rekuperaciju (prikupljanje) električne energije. Tada se pogonski elektro motor pretvara u generator koji pokreće kinetička sila vozila koje se još kreće uz pomoć inercije bez potrebe za pogonom. Radom, u tom trenutku, generatora ostvaruje se određena kočiona sila koja usporava vozilo. Naravno, ona nije dovoljna za efikasno kočenje potrebno u saobraćaju, pa je glavni posao kočenja prepušten kočionom sistemu, pogotovo na osovini koja nije pogonska i na kojoj se ne stvara kočiona sila. Međutim, kod električnih vozila, znatno je manja potreba upotrebom kočnica, pa klasični diskovi od livenog gvožđa postaju podložni koroziji, koja smanjuje koeficijent trenja i sile kočenja.

Foto: Continental

Prema konceptu koji predlaže Continetal točak je dvodelan i čine ga dosadašnji tradicionalni prsten koji je i dalje nosač pneumatika, ali se “srce” odnosno centralni deo točka i disk postali integralni i tako se učvršćuju na glavčinu. Oba dela su izrađena od aluminijuma uključujući i kočioni disk, a dodatna specifičnost je da su kočione čeljusti smeštene unutar diska, umesto spolja, što dozvoljava disk većeg prečnika, što je dobro i za kočenje i za hlađenje samog diska. Aluminijim je dobar porovodnik toplote, pa se lako i hlade sve komponente kočionog sistema, koji je znatno i lakši od konvencionalnih kočnica. Pri tom, testovi su pokazali da za razliku od čeličnih, aluminijumski diskovi ne pokazuju znakove trošenja, što znači da su samo kočione pločice podložne trošenju.

Foto: Continental

“Novi točak” kako Continental “maštovito” naziva ovaj projekat namenjen je pre svega malim i srdnjim elektro vozilima, ali celoj priči veoma je značajno da na se na njega postavlja klasičan pneumatik, bez potrebe za ikakvim konstruktivnim adaptacijama.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

Renaultu dve nagrade na međunarodnom festivalu automobila

Renault je osvojio dve nagrade na 37. međunarodnom festivalu automobila u Parizu Međunarodni festival ...

Koenigsegg Jesko Absolut može do 530 km/h?

Koenigsegg Jesko Absolut, može do 530 km/h kažu simulacije, a jedino mesto gde to ...

Mitsubishi ipak planira povratak Lancer Evolutiona?

Mitsubishi Lancer Evolution rođen je iz relija i „vaspitan“ za ulicu, a tokom godina ...

Reinkarnacija legende: 1967 Shelby GT500 Super Snake

Kompanija Shelby American je na Carroll Shelby International manifestaciji ponovo predstavila Ford Shelby GT500 ...

Šta bude kad lava naiđe na Ford Mustang?

Nakon erupcije Kilauea vulkana na Havajima prošlog četvrtka, lava je uništila mnoge kuće, a ...

Porsche predstavio svoje auto osiguranje u SAD

Vlasnici Porsche vozila u pojedinim saveznim državama SAD sada mogu da kupe auto osiguranje ...