fbpx

Formula 1 – Masi dobio otkaz sa mesta direktora trke

FIA je zvanično saopštila da je Michael Masi dobio otkaz sa mesta direktora trke Formule 1 i najavila novi sistem kontrole trka

Foto: Mercedes-AMG Petronas Motorsport

FIA je saopštila da Michael Masi više nije direktor trke Formule 1, i da će za sezonu 2022. biti zamenjen. Nakon istrage koju je vodila FIA a povodom događaja sa poslednje trke Formule 1 u Abu Dabiju, rukovodeće telo auto sporta odlučilo je da smeni Masija i postavi drugačiju strukturu rukovođenja trkama Formule 1. Masi više neće biti direktor trka Formule 1, ali mu je ponuđen drugi posao u okviru FIA.
Do naimenovanja stalnog drektora trka Formule 1, od prvih predsezonskih testova u Barseloni na toj poziciji će biti Eduardo Freitas direktor trka u WEC šampionatu izdržljivosti, i Niels Wittich bivši direktor trka u DTM šampionatu. Prema do sada poznatim informacijama, oni će se ove sezone rotirati na poziciji direktora trke. Pomagaće im, kao viši nadzornik, Herbie Blash, koji je bio zamenik pokojnog Charliea Whitinga.
Uporedo sa promenom osobe na poziciji direktora trke Formule 1, FIA će uvesti i novi virtuelni sistem kontrole trke sličan VAR (Video Assistance Referee) sistemu u fudbalu, i zabraniti komunikaciju šefova timova sa direktorom trke u toku trajanja treninga ili trke. Kako je rekao novi predsednik FIA Muhammed Bin Sulayem, procedura vraćanja takmičara u isti krug pod vozilom bezbednosti (čija primena se pretvorila u odlučujuću po ishod šampionata) se na poslednjoj trci sezone Formule 1  biće dodatno procenjena i defnisana.

  • Show Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

comment *

  • name *

  • email *

  • website *

You May Also Like

MV Agusta i Alpine u zajedničkom projektu

MV Agusta i Alpine su se udružili u zajednički projekat i stvorili Superveloce Alpine, ...

Hiper Lotus zove se Evija

Prvi stvarno novi Lotus, nakon 11 godina, zvaće se Evija i imaće preko 1.000 ...

10 milona Toyota sa Safety Sense sistemom

Toyta je isporučila 10 miliona vozila sa svojim Safeti Sense sitemom, nakon samo tri ...

Mazda je pokrenula proizvodnju rotacionih motora

Mazda je pokrenula proizvodnju rotacionih motora nakon pauze od 11 godina i nagoveštaja koji ...

Renault 4L Plein Air, ko kaže da neće biti “Četvorke”?

Renault je na 4L International festivalu predstavio e-Plein Air, službeno elektrifikovanu reminescenciju “Četvorke”, a ...

BMW ne gubi vreme sa Serijom 8

BMW baš ne gubi vreme sa Serijom 8. Dodata je i Gran Coupe verzija ...